Cocktailglazen – elke cocktail een eigen glas?

Mocht je nu (net als ik) dol zijn om thuis lekker cocktails te shaken; dan heb je waarschijnlijk al een leuke collectie cocktailglazen in de kast staan. Maar hoe zit het nu precies met al die verschillende glazen? Smaakt een cocktail nu ook echt lekkerder uit een speciaal glas? En wat voor soort glaswerk is nu essentieel om in huis te hebben?

Cocktailglazen - elke cocktail een eigen glas

Tumblers

Tumblers, of ook wel whiskyglazen of waterglazen genoemd, zijn super veelzijdig. Moet je een cocktail roeren/stirren, dan is een tumbler handig vanwege de rechtopstaande zijkanten. Een cocktail die je perfect kan serveren in een tumbler is een Old Fashioned, een Negroni of een Boulevardier.

Longdrinkglazen

Eigenlijk zijn longdrinkglazen een soort hoge tumblers, en perfect om cocktails in te serveren waar je veel ijs voor nodig hebt. Ook fruit, munt of basilicum stampen zoals voor een Mojito gaat altijd heel fijn in een longdrinkglas, dan spetter je niet gelijk de hele keuken onder door de hoge zijkanten. De cocktails die je hieronder op de foto ziet zijn links de Mamie Taylor en rechts de Garibaldi.

Martiniglazen

Martiniglazen klinken alsof je ze alleen kan gebruiken om een Martini in te serveren, maar eigenlijk elke cocktail die je in een coupe-glas kunt serveren, kan ook in een martiniglas. Het nadeel van een martiniglas is dat je er iets makkelijker mee morst vanwege de grote opening, dus bestel misschien geen Espresso Martini of een Baileys Red Velvet Martini op een eerste date.

Nick & Nora glas

Het Nick & Nora glas is een kleinere en meer elegante versie van een martini- of coupeglas. Het glas dankt zijn naam aan de hoofdpersonen van The Thin Man, een komische mysteriefilm uit 1934 over een gepensioneerde detective die wordt ingehuurd om een ​​vermiste man te vinden. De hoofdpersonen, Nick en Nora Charles, drinken tijdens de hele film cocktails uit deze glazen en influencenden daarmee de cocktailscene. Cocktails die geschonken worden in een Nick & Nora glas zijn traditioneel zonder ijs zoals bijvoorbeeld deze Vlierbloesem Martini en de Aardbeien Clover Club.

Coupe glazen

Persoonlijk is voor mij het coupe glas het cocktailglas dat ik er het vaakst bij pak. Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van het merk, maar het glas is meestal groot genoeg voor een cocktail met één groot ijsblokje, klein genoeg voor een cocktail zonder ijs en drinkt fijner dan een martini glas. Coupe glazen hebben hun oorsprong als campagne glazen en werd halverwege de 17e eeuw in Engeland ontworpen door een benedictijner monnik. Champagnecoupes kwamen in de 18e eeuw snel in de mode in Frankrijk en meer dan een decennium na de introductie begonnen verhalen naar boven te komen dat koning Lodewijk XVI van Frankrijk verantwoordelijk is voor het vormen van de vorm van het glas naar de borst van zijn vrouw. Maar dat is helaas een fabeltje. Op de foto’s hieronder zie je een Pink Pisco Sour en een Corpse Reviver.

Tiki glazen

Als je de meest over-de-top cocktailglazen wilt gebruiken, dan pak je er natuurlijk een tiki-glas bij. Het glaswerk met tropische uitstraling zijn vaak van aardenwerk, maar ook varianten van glas zie je steeds meer. Don’t get me wrong, ik hou echt van die over deze stijl, maar om zelf thuis vaak te maken vind ik een beetje teveel van het goede. De inhoud van die keramieken glazen is ook enorm; dus je moet óf heel veel ijs gebruiken, óf heel veel drank. En nu ben ik natuurlijk niet vies van een lekker drankje, maar teveel is ook niet lekker. Dus toen ik de rechter glazen van Libbey zag met het subtiele tiki element in het steeltje, was ik gelijk fan! Mocht je deze cocktail willen maken; het is een White Lady.

Flûtes

Flûtes hebben we vooral in de kast staan voor als de bubbel-wijn opengetrokken wordt, maar dit glas kun je ook heel goed gebruiken voor cocktails! Denk eens aan de klassieke Mimosa; een zomerse ontbijt-cocktail van sinaasappelsap met champagne, of een Sgroppino, een ijscocktail met prosecco, lekker als dessert!

Speciaal voor 1 cocktail-glas

Dit is misschien wel mijn minst favoriete categorie, omdat deze glazen niet zo veelzijdig zijn. Denk aan het Hurricane-glas dat vooral gebruikt wordt voor de Hurricane cocktail. Of de koperkleurige Moscow Mule mokken; superleuk, maar eigenlijk niet echt geschikt om ook iets anders in te serveren.


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.