Simpele cocktail: de Garibaldi

Toen ik laatst heerlijk aan het scrollen was door Instagram; kwam ik op het account van Matthias zijn versie tegen van een Garibaldi cocktail. En ik dacht bij mezelf ‘De Garibaldi? Nog nooit van gehoord!’. Maar wat blijkt; deze cocktail is ook wel bekend onder de naam ‘Campari jus’ en die kende ik wel! Jammer om te zien hoe de traditionele naam langzaam verdwijnt.. Dus vandaar deze ode aan de Garibaldi!

Simpele cocktail: de Garibaldi
Campari – hoe het allemaal begon

Gaspare Campari werd geboren in 1828 in Cassolnovo, een kleine stad in de provincie Pavia, in Lombardije. Op 14/15 jarige leeftijd ging hij aan het werk in Milaan, zowel bij de Pasticceria Bass Café als bij een restaurant genaamd Ristorante Cambio waar hij werkte als ober en in de afwas. Het was een bescheiden start in de horeca, maar hij ontwikkelde een grote interesse in dranken.

In het café begon Gaspare te experimenteren om onderscheidende drankjes te maken voor zijn klanten, waaronder Campari – een drankje dat hij oorspronkelijk Bitter all ‘uso d’Hollanda (letterlijk Nederlands bitter) noemde omdat hij werd geïnspireerd door een drankje dat hij kende uit Nederland. Hij kleurde de likeur met karmijnrode kleurstof, gemaakt van gemalen cochenilleluis, om het een kenmerkende rode tint te geven. Hoe Campari aan zijn kleur komt is de enige verandering in het recept dat nog steeds wordt gebruikt tot op de dag van vandaag. Maar wist je dat ze de aanpassing van de kleur pas in 2006 hebben gedaan?

Gaspare stierf in 1882 en het bedrijf werd geërfd door zijn zoon Davide, die samen met zijn broer Guido het bedrijf voortzette dat door hun vader was opgericht. Davide bleek een scherpzinnige zakenman en marketeer en het merk groeide gestaag. Internationale expansie kwam toen Davide verliefd werd op een operazangeres, en haar volgde op haar tour door Europa en de VS en tegelijkertijd Campari met zich meenam. En de rest is geschiedenis!

Benodigdheden voor 1 Garibaldi

  • 45 ml Campari
  • 120 ml sinaasappelsap
  • Garnering: partje sinaasappel
  • En optioneel: 10 ml suikersiroop

Bereidingswijze

  1. Giet de Campari met de helft van het sinaasappelsap en optioneel de suikersiroop* in een longdrinkglas met ijs.
  2. Roer minimaal 10 seconden goed door
  3. Vul aan met de rest van het sinaasappelsap.
  4. Garneer met een partje sinaasappel

* Hier was het thuis 50/50 verdeeld over de toevoeging van de suikersiroop; ik vond het zonder eigenlijk al lekker, Franz vond hem met de suikersiroop lekkerder. Kijk gewoon even wat jouw smaak is!


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEKKERE COCKTAILS:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.