Sgroppino met limoncello, prosecco, slagroomijs en grappa

Voordat alle Italianen achter me aankomen; dit is inderdaad niet het originele Sgroppino recept van wodka, prosecco en citroensorbet. Maar volgens mij wel het lekkerste Sgroppino recept dat je kan maken! Want wie heeft er nu zin om speciaal naar de supermarkt te moeten voor citroensorbetijs?! Terwijl je waarschijnlijk wel slagroomijs of gewoon vanilleroomijs in huis hebt. En de ‘originele’ versie vind ik eigenlijk een beetje slapjes qua alcohol, dus die kon ook wel een upgrade gebruiken!

Sgroppino met limoncello

Geschiedenis van de Sgroppino

Volgens een verhaal is de cocktail ontstaan eind jaren zeventig toen twee broers die een hotel hadden, per ongeluk een te grote lading wodka hadden besteld. Om deze wodka toch aan hun klanten te kunnen verkopen gingen ze experimenteren met verschillende toevoegingen waarna de Sgroppino werd geboren.

De naam Sgroppino is afgeleid van het Venetiaanse woord ‘desgropante’. Grop betekent knoop en de naam verwijst naar het idee dat de drinker een knoopje losmaakt. Oftewel dat de keel verfrist wordt. De term desgropante verbasterde naar Sgroppino. Dit is de correcte schrijfwijze in het Italiaans, in het Nederlands is de officiële spelling scroppino, maar de meeste mensen gebruiken Sgroppino.

Bottega Gold Prosecco Spumante

De heuvels van Conegliano, halverwege Venetië en de Dolomieten, zijn zeer geschikt voor de groei van sappige Prosecco- en Moscato druiven. Het gebied is waterrijk en de ruim opgezette wijngaarden geven plaats aan oude Venetiaanse kastelen en landhuizen. Bottega is een familiebedrijf onder leiding van Sandro Bottega dat sinds de jaren zeventig bekroonde wijnen, likeuren en grappa’s produceert. De Bottega Prosecco Gold is een stuivend glas prosecco met tonen van rijpe appel, peer en ander exotische fruit.

Bottega Gold Prosecco Spumante
Benodigdheden voor 2 personen
Bereidingswijze
  1. Blend de eerste drie ingrediënten hierboven in een blender tot een egale massa
  2. Schenk in 2 champagneglazen
  3. Giet de prosecco erbij (pas op, kan schuimen)
  4. En roer met een barlepel even voorzichtig door (niet te wild, dan raak je alle bubbels kwijt)
  5. Garneer met een half plakje citroen.

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


NOG MEER LEKKERE COCKTAILRECEPTEN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.