Over Jody

Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn pagina OngewoonLekker!

Ik ben Jody (35) en heb in mei 2014 besloten om een eigen drankblog te beginnen. Dit omdat ik dit eigenlijk miste in het (al grote) aanbod van foodbloggers, make-up instagrammers en anderen. Ik wil op deze OngewoonLekker pagina jullie enthousiasmeren voor bijzondere bieren, whisky, gin, wijnen en andere alcoholische versnaperingen. Maar natuurlijk zal ook de combinatie van drank & lekker eten fijne #drinkie reizen centraal staan.

Want iedereen weet wat een ‘foodie’ is.. Dit platform is vooral voor de ‘drinkie’; mensen die houden van de vloeibare geneugten des levens.

Voor ons (Franz en mezelf) is wijn (en ook whisk(e)y, likeur, cognac en bier) een groot deel van onze eetbeleving. Ik kook dan ook graag met alcohol, en je zal dan ook veel recepten met wijn, whisk(e)y en/of andere dranken op deze pagina terugvinden.

Jody - OngewoonLekker
Er was eens..

Tijdens mijn studie Aardwetenschappen in Utrecht was ik op zoek naar een bijbaantje. Gelukkig was de lokale slijter uit mijn dorp (Baarn) nog op zoek naar weekendhulp. En dat heb ik ruim 7 jaar met heel veel plezier gedaan. In de loop van de jaren werd ik de spirits-specialist van het filiaal en hielp veel klanten met het uitzoeken van de lekkerste whisky/gin en andere dranken.

Na mijn afstuderen stopte ik met het werken in de slijterij en heb ik onder andere als junior-bodemadviseur bij Grontmij en als teamleider geologiestraat bij Naturalis in Leiden gewerkt.

OngewoonLekker

Toen mijn moeder begin 2013 overleed was dat een heel zwaar moment. Ik begon ook te twijfelen aan mijn carrière; als paleontoloog is er eigenlijk niet zoveel werk in Nederland en het hele dagen achter een computer zitten was ook niet wat ik ervan had verwacht. Ik miste het vertellen van verhalen over dranken en de interactie met andere mensen.

Toen heb ik mezelf een sabbatical ‘gegeven’ (= ik heb ontslag genomen) en mezelf een jaar de tijd gegeven om te gaan (online) schrijven. Leest niemand het? Dan weer op zoek naar een ‘echte’ baan. Maar gelukkig waren er heel veel mensen die het leuk vonden om verhalen over bier, wijn en whisky te lezen.

Pallini Limoncello crème brûlée

Nu zijn we alweer ruim 6 jaar verder en is OngewoonLekker mijn hoofdinkomen. Daarnaast werk ik 2 dagen in de week voor Surlinio als social media consultant.

Opleidingen

Naast dat ik de afgelopen 17 jaar al ‘in de drank’ zit, heb ik mijn kennis altijd geprobeerd te verbreden. Er is zoveel te leren en zoveel te ontdekken! Een aantal van de cursussen en opleidingen die ik de afgelopen jaren heb gedaan:

 • Wijnbrevet (SWEN3) van de Wijnacademie
 • Biersommelier Stibon (level 1)
 • WSET Sake Sommelier (level 1)
 • Whisky Ambassador
 • WSET Spirit Course (level 2)
Jody & Franz - OngewoonLekker
Corona

Het is de meeste mensen niet ontgaan; in maart 2020 ben ook ik ten prooi gevallen aan het covid-19 virus. Na 12 dagen slapend op de IC werd ik wakker in Roermond (ik werd opgenomen in Den Haag) en begon een lang traject van revalidatie. Want lopen gaat niet meer, iets vasthouden gaat niet meer, slikken gaat niet meer en ook praten ging niet meer.

Gelukkig ging het snel bergopwaarts en kon ik na een aantal dagen verplaatst worden naar de ‘gewone’ corona afdeling. Na 10 dagen was ik zover opgeknapt dat ik terug naar Den Haag mocht, naar een revalidatiecentrum. In het revalidatiecentrum ben ik geïnterviewd door Trouw; mocht je het interessant vinden om het interview terug te lezen, dat is hier te vinden.

Jody corona - ongewoonlekker

Nu zijn we alweer een aantal maanden verder (het is vandaag 4 september) en werk ik nog steeds hard aan mijn herstel. Helaas zit reizen er nu niet in, dus zullen er iets meer algemene verhalen, cocktailrecepten en recepten met drank voorbijkomen. Maar dat is vast ook geen straf. 😉

Update 04/03/2021: Ik ben nog steeds druk met revalideren; de verlenging van de revalidatiefysio is ook goedgekeurd, dus ik mag nog even langer aan de slag. Op 1 maart 2021 werd ik door Omroep West geïnterviewd over mijn coronarevalidatie, omdat het nu een jaar geleden is dat de eerste patiënt hier in Haaglanden werd opgenomen. Terug te luisteren via www.omroepwest.nl/nieuws.

Update 01/09/2021: We zijn alweer een half jaar verder sinds mijn laatste update. Ik ga deze week de covid-revalidatie-fysio afronden; ik heb twee keer een half jaar jaar fysio vergoed gekregen en dat is nu bijna op. Dus nu moet ik het zelf gaan doen! Ik merk dat ik qua kracht echt heel veel vooruit ben gegaan, waar ik nu nog wel tegenaan loop is dat ik sinds de besmetting echt heel weinig focus en concentratie heb. Artikelen kosten meer tijd om uit te werken en raak snel overprikkeld gedurende de dag. Dat is helaas niet echt iets wat je kan trainen, dus ik hoop dat dat de komende tijd nog zal verbeteren.

Update 01/06/2022: Ik heb de afgelopen maanden niet stil gezeten, maar merk nog steeds dat focus, concentratie en snel overprikkeld raken nog steeds deel uitmaakt van de dag. Afgelopen februari werd ik weer door Trouw geïnterviewd over mijn visie op het openstellen van de horeca: lees hier het artikel terug. Ook probeer ik steeds vaker ‘nee’ te zeggen op opdrachten, uitnodigingen en persreizen; niet omdat ze niet leuk zijn, maar merk aan mijzelf dat het nog steeds heel veel energie kost.

45 Comments Voeg uw reactie toe

 1. Marian de Wit schreef:

  Mooie site was opzoek naar een recept voor perenlikeur en kwam hier terecht ben blij dat ik deze site gevonden hebt.

  Veel beterschap , dat verder herstel spoedig mag verlopen.

  Vriendelijke groeten Marian.

 2. Beheyt Wim schreef:

  Hey Jody
  Om te beginnen Hartelijk Dank voor het toestaan van je recepten te downloaden
  En nu heb ik dankzij jou een doel voor de 2 flessen Jenever die ik hier sinds 2007 staan heb, yeah.
  ikzelf ben in 2005 beginnen te koken,door toedoen van mijn moedertje die me een visreceptenboek kado gaf, ik ben Belg maar woon sinds 2006 in Zuid Frankrijk, eerst om voor mijn ouders te zorgen, en nu om persoonlijke medische redenen verplicht te blijven voorlopig,
  doch ondanks het recepten boek, veel gekookt, maar ik moet steeds iets kunnen veranderen aan het recept, alvast bedankt en doe zo voort
  wens je het allerbeste, groetjes uit NIMES
  Wim

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Dag Wim, wat leuk om te horen! En jenever is juist superhip Wim, je bent helemaal bij de tijd.. 😉

 3. John schreef:

  Hallo Jody,

  Koken met drank is een pree bij mijn vrouw, taarten en gebak gaan met rum, wild zoals wild zwijn gaan scheutig met rode wijn,
  Laatst hadden we blauwebessen gelei met rum, wiskey , wijn, het is heerlijk.😋
  Nu zijn we ook onze eigen walnootlikeur aan het maken, walnoten uit eigen tuin, ben benieuwd wat het wordt.

  Groet Lucie en John.

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Wat leuk John! Veel succes met de walnotenlikeur!

 4. Henk van der Munnik schreef:

  Dag Jody, met hoge interesse las ik het artikel in de krant over je covid19 ervaring. Ik mag me gelukkig prijzen dat de beademing mij bespaard is gebleven maar heb wel 15 dagen op de Corona afdeling in Alkmaar moeten liggen. Sinds vandaag ben ik overgebracht naar een revalidatiecentrum in de buurt van mijn woonplaats. Ik kan gelukkig niet meepraten over de IC maar verder herken ik alles. Ik ben 61 en dacht dat het mild zou overgaan. Na 15 dagen in ziekenhuis heb ik totaal geen controle meer over mijn spieren en is lopen een ware kwelling. Uit jouw verhaal kan ik moed putten in de hoop dat het hopelijk allemaal weer goed komt.
  Of je dit bericht op je blog laat staan moet je zelf maar zien. Maar ik wilde je danken voor het delen. Succes en beterschap met je herstel gewenst.

  1. John schreef:

   Hoop natuurlijk dat het goed gaat met je gezondheid, en dat we weer lekker van je adviezen kunnen genieten.
   En kunnen verwerken in onze kookkunst.

   Groet

   1. Ongewoon lekker schreef:

    Dank!

 5. Rob schreef:

  Hoi hoi,

  prachtige verslagen recepten enz,
  ik hoop het gaat met U goed.
  Heb nu een tijdje geen nieuws meer gezien.

  Misschien leuk om eens een artikel te plaatsen nu de mensen
  meer thuis zijn.
  Wat te maken met dingen die u al in huis heeft, of met blikken enz.

  Ik hoop dat het u goed gaat en het Corona ver weg blijft.

  Met vriendelijke groet,

  Rob uit Venlo, NL

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Dag Rob, helaas heeft het niet zo mogen zijn; de afgelopen 4,5 week heb ik op de IC, ziekenhuis en revalidatie doorgebracht met corona. De laatste test was gelukkig negatief waardoor ik gisteren naar huis mocht om verder te revalideren. Hopelijk heb ik binnenkort weer genoeg energie om tijd te stoppen in recepten ontwikkelen en koken.

  2. Linda schreef:

   Las net het artikel in de Trouw. Heftig!! Sterkte!!

 6. Jacqueline schreef:

  Heerlijk , iemand die niet schroomt om alcohol als smaakmaker te gebruiken. Dat vergeten of vermijden de meesten helaas.
  Top Jody ! Laten we er gewoon volop van genieten.

 7. Monique Boks schreef:

  Geweldig, hier kan ik weer enorm veel inspiratie vinden voor mijn recepten voor likeuren etc. Ik ga je zeker met plezier volgen.

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Wat goed om te horen Monique!

 8. Ellen schreef:

  Hoi,
  prima ideeën van jullie.
  Hoop dat we kunnen blijven genieten van jullie culinaire buitelingen.
  groetjes

 9. Lydia schreef:

  Hallo Jody,
  Ik vind je recepten helemaal leuk. Op dit moment ben ik, door jou, aan het likeurtjes maken geslagen. Super ! Wat moesten we toch zonder Wodka of Brandy. Een vanille stokje en of honing maken het likeurtje nog zachter. Trouwens, bij de HEMA heb ik 2 trechters met zeef gekocht voor € 3 samen, dat is veel gemakkelijker dan koffie filters, ik gebruik ook een theezeefje.
  Ik hoop wél dat ik in je nieuwsbrief sta en je moeder ? Die is vast heel erg trots en kijkt glunderend mee wat jij allemaal doet.
  Dikke zoen,
  Lydia

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Dankjewel Lydia! Lief van je.

 10. remi cresens schreef:

  hallo,
  heb juist het recept van uw limoncello ontdekt. ik ga het zeker eens proberen. De citroenen zelf of het sap wordt niet gebruikt, enkel de schillen, heb ik dat zo goed begrepen? Nog veel succes
  Groetjes
  Remi

 11. Roger Brouwer schreef:

  Like the first impression of your site. Looking forward to Reading about your stay in Trondheim. Was fun to practise my Dutch a bit 😀

 12. Bert schreef:

  Leuke site, heb ik recent ontdekt. Ik ga zeker aan de slag om likeuren te maken. Als laatste handeling zeef ik de likeur door een huishoudzeef met kaasdoek.

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Ja, die optie staat er bij mij soms ook bij! 🙂

 13. Erwin schreef:

  Erg leuke site: ik reis ook graag met mijn vrouw en probeer dan zoveel mogelijk culinair ts genieten. En te slapen in goede hotels. Dus herken veel oo deze site…:-) Ik schrijf omdat ik net walnotenlikeur gemaakt heb nav jullie recept: walnoten uit eigen tuin van ons vakantiehuis in Polen. (Trouwens: denk s na over een bezoek aan Krakow, prachtige stad !)
  Ben benieuwd naar de likeur, maar denk dat t wel lekker wordt. Succes met de site, ik kom nog vaak terug denk ik.

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Hi Erwin, toevallig ben ik een paar weken geleden in Krakau geweest! 🙂 => https://ongewoonlekker.com/citytrip-culinair-krakau/

   1. Yvonne schreef:

    Goedenavond Jody ,ga zeker verder met deze site . Vooral de recepten heel tof .
    Maar ook je reis verslagen zijn leuk en ook bruikbaar .
    Wij gaan in augustus weer naar Polen en komen daar al vanaf 2009 .
    Zijn al in veel verschillende provincie ,s geweest schitterende steden warschau , Krakau oa .
    Noem maar op we zijn er wel geweest , mijn man zegt het zo vaak , naar al mijn diploma,s
    vraagd geen mens ,maar met onze kleine buik orgeltjes komen wij op de leukste plekjes in
    Europa . Polen vinden wij het mooiste land , het eten de mensen en de schitterende natuurparken.
    Het kleine beetje wat wij verdienen ( komen op uitnodiging alleen) geven wij uit om te genieten van al het moois wat Polen te bieden heeft .Snap niet wat al die mensen in Frankrijk of Spanje zoeken hutje bij mutje zitten en eindeloze file problemen.
    Dat wilde ik even kwijt . Heb al aan diverse bekende de nieuwsbrief doorgezonden die allemaal aan de likeurmakerij geslagen zijn .Veel succes met alles en heel hartelijk dank voor wat ik al heb kunnen genieten , H gr Yvonne.

    1. Ongewoon lekker schreef:

     Dankjewel Yvonne! Superleuk dat je zo enthousiast bent! 🙂

 14. Gerry Cornelissen schreef:

  Hoi Jody,
  Leuke site, en heerlijke recepten in je ebookje. Ik heb er al 2 uit gemaakt: gerookte peperforelfilet en de Bayleys. Allebei heerlijk!
  Ik deel je passie voor kookboeken; mijn meest geliefde bedliteratuur. Ik heb een grote collectie hier thuis (Duitsland) en op mijn winteradres (Spanje). Ik probeer nu wel om minder papieren boeken te kopen en me te concentreren op Ebooks (omdat ik die gemakkelijkere mee kan nemen), maar ga nog vaak de fout in. En daarnaast natuurlijk Pinterest met ok al weer 1000en -netjes gerubriceerde- recepten. En nog steeds kook ik met veel plezier…
  Ik zal vaak op je site terug komen; de recepten zijn helemaal ‘mijn’ stijl!
  Ik wens je (jullie) veel succes! Hartelijke groetjes, Gerry

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Hi Gerry, wat leuk om te horen! 😀

 15. boudewijn lutgerink schreef:

  Leuke site. Ik zal zeker nog vaker terugkomen.
  Nadat ik jaren geleden de horeca vaarwel heb gezegd is het koken wel een van mijn hobbies gebleven, tot grote vreugde van mijn vrouw.
  Ook experimenteer ik graag met aparte smaakcombinaties. Zo heb ik je recept voor rode uiencompote aangevuld met wat drop. De uien heb ik gebakken met wat kaneel, toen het vocht erbij ging heb ik ook de drop bijgevoegd. Ik gebuik de muntendrop van de Zaanse grootgrutter, die is gezoet met stevia en bevat gom. dat laatste maakt dat de drop makkelijk oplost.

 16. Amdré schreef:

  Leuke Site, ik ben zelf hobby kok enn79 jaar maar ik leer graag wat nieuws

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Welkom!

 17. Jet schreef:

  wat een leuke site
  maar heb geen katten alleen honden gehad

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Dankjewel Jet! En geeft helemaal niets hoor! 😉 Hondenliefhebbers zijn ook hartstikke welkom hier! 😀

 18. Marjolein schreef:

  Ha Jody, je bent niet alleen een gezellige reisgenoot (Zagreb) maar je hebt ook een supermooie en heel actuele site! Hier ga ik zeker vaker kijken.

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Wat lief Marjolein! 😀 Het was zeker gezellig in Zagreb; leuk dat je m’n site hebt bekeken! 🙂

 19. Dennis schreef:

  hoi Jody,

  de wereld van het koken ontdek ik eerst net. Mijn moeder was een echte keukenprinses en na haar overlijden in november 2015 ben ik me steeds meer gaan interesseren voor het koken. Ik denk dat ze bij al mijn “kitchen moves” over mijn schouder meekijkt. ;-).
  Al enige tijd zoek ik naar een goed kookboek voor de franse keuken. Echter er is zoveel aanbod dat ik geen keuze kan maken. Welk boek zou jij aanbevelen?
  veel succes met je blog

 20. Ellen Bouckaert schreef:

  Mooie website Jody! Ik kom hier zeker regelmatig lezen. Groetjes ellen. Foodblogger met Hond.

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Dankjewel Ellen! Veel leesplezier!

 21. Gereon de Leeuw schreef:

  Beste Jody,
  Wat leuk dat jij je zinnen verzet met koken en bloggen. Nog leuker vind ik het dat jij ook over wijn schrijft, want dat zie je niet vaak bij bloggers. Speciaal daarvoor heb ik een tijdje terug een lezing over wijn en bloggen gehouden. Succes
  Gereon

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Dankjewel Gereon, wijn (en andere drank) is in dit huishouden niet weg te denken… 😉

 22. Anne-Marie schreef:

  Net jouw blog ontdekt via de foodbloggers facebookpagina en al een smakelijk lees half uurtje achter de rug! Leuk ook dat je schrijft over wijnen. Ben er dol op maar heb er weinig verstand van. Ik ga je volgen!
  Groetjes
  Anne-Marie (foodblogger zonder kat

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Dankjewel Anne-Marie! Leuk dat je even rond bent komen neuzen! 🙂 En wijn is ook om van te genieten; geeft niets als je er geen verstand van hebt.. 😉

 23. Yoko schreef:

  Mooi!!!! En aangenaam je te leren kennen! 😀
  Kan me wat vinden in je verhaal, in 2011 zocht ik ook iets om men gedachten te verzetten, na lang zoeken naar werk en werkloos te blijven kwamen de muren op me af….. Men vriend zette me aan om te beginnen bakken en koken…..en daardoor is 2 Delicious ontstaan….
  Jij houdt van wijn en ik ben een bierproever 😀 Sinds ik in 2013 het project Vrouwen en bier heb leren kennen en heb mogen mee brouwen, was dit ook een nieuwe wending in men leven! En ben natuurlijk ook dol om met bier te koken! Kan zo verrassend lekker zijn! 🙂
  Ook leuk dat je een kattenliefhebster bent 😀 Blij dat ik deze blog heb gevonden en ik blijf je volgen! 😉

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Zeker leuk! Koken is zo fijn om je zinnen te verzetten.. 🙂 Ik heb op het moment ook geen baan, dus ben fulltime aan het bloggen & koken. Mijn vriend vindt het heerlijk dat ik eigenlijk altijd kook nu… 😉 Ik zie ook wel een verband met foodbloggers en katten! Bijna iedereen die ik volg op facebook en/of instagram heeft katten! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.