Koffie cocktail: Espresso Martini

Er moet me een bekentenis van het hart: ik kan niet zonder koffie. Bijna elke ochtend doe ik me tegoed aan een lekker zwart kopje espresso. Maar wat stiekem nóg lekkerder is dan ’s ochtends een kopje koffie, is een kopje koffie bij de borrel.. In de vorm van een heerlijke koffie cocktail! met de koffielikeur en vodka van Bols tover je in een handomdraai deze fantastische espresso martini op tafel.

Espresso Martini - Bols Coffee Liqueur en Bols Vodka

Er was eens…

Het verhaal van Bols begint al in 1575 als de familie Bols aan de Rozengracht in Amsterdam stokerij ’t Lootsje opent. De eerste smaken die uit de ketels stromen zijn komijn, kardemom en sinaasappel. In 1652 wordt Lucas Bols geboren, de invloedrijke kleinzoon die ervoor zorgde dat de stokerij tijdens de Gouden Eeuw uitgroeide tot een internationale onderneming. Lucas Bols wordt in 1700 grootaandeelhouder van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (de VOC), waardoor hij verzekerd is van de eerste keus uit de nieuw binnengekomen ladingen kruiden en specerijen, waarmee hij 300 verschillende likeurrecepten ontwikkelt.

In 1664 begint Bols ook met het stoken van jenever. De weduwe van de laatste mannelijke erfgenaam van de familie Bols verkoopt in 1816 de onderneming, onder voorwaarde dat de merknaam Bols voor eeuwig gebruikt zal worden op al haar producten. Dit heeft ervoor gezorgd dat Bols de status geniet van het oudste gedistilleerd merk ter wereld.

Lucas Bols

Piet van Leijenhorst is de Lucas Bols Meester Distillateur en staat aan het hoofd van de distilleerderij in Amsterdam. Als Meester Distillateur is Piet verantwoordelijk voor productontwikkeling en voor de kwaliteit van alle recepturen. Samen met zijn team werkt hij aan de creatie van nieuwe smaken en het vernieuwen van oude recepten om de Bols Likeuren en de Bols Genevers te maken.

Sinds 2007 is in Amsterdam De Bols Bartending Academy, de grootste bartendersopleiding van Europa, geopend. De Academy biedt inspiratie en trainingen aan zowel bartenders als consumenten, en er worden jaarlijks 3.000 professionals opgeleid. Zie je geen mogelijkheid om zelf een cursus te doen bij Bols? Op de site bols.com/cocktails heb je een enorme schat aan cocktailrecepten, inspiratie en informatie.

Bols cocktail gallery

Benodigdheden voor 1 Espresso Martini

Espresso Martini - Bols Coffee Liqueur en Bols Vodka

Tip: Wil je een kerstige twist aan je espresso martini geven? Maal dan zo’n rood/witte candy cane suikerstok in de keukenmachine tot grove stukjes. Haal de rand van je glas door een beetje suikersiroop en doop die dan in de stukjes candy cane-gruis. Laat 5 minuten opdrogen voordat je de koffie cocktail in het glas doet. Instant blijheid!

Espresso Martini - Bols Coffee Liqueur en Bols Vodka

Bereidingswijze

  1. Shake de eerste 4 ingrediënten met ijs
  2. Zeef in een gekoeld martini- of coupeglas
  3. Garneer met de 3 koffiebonen
Espresso Martini - Bols Coffee Liqueur en Bols Vodka - koffie cocktail

Dit recept is tot stand gekomen in samenwerking met Lucas Bols, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEKKERE COCKTAILS:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.