Iers Rundvlees, Culinair Cork & Ballymaloe House

Dat Ierland veel te bieden heeft weten veel mensen al. Van rollende groenen heuvels tot aan de ruige Wild Atlantic Way. Van bruisend Dublin tot pittoreske dorpjes vol authentieke pubs en geschiedenis. En als we bij Ierland aan eten en drinken denken komt al snel de Irish Whiskey en Irish Coffee naar boven. Natuurlijk zijn dat belangrijke pijlers maar Ierland heeft meer dan dat te bieden. Wij namen de proef op de som en vlogen naar Cork om op ontdekkingsreis te gaan naar Iers Rundvlees, Culinair Cork en het Ballymaloe House.

[Dit is een gastreview van Dennis Hendriks van Black Sheep Red Sheep, specialist in Ierse Whiskey proeverijen]

Iers Rundvlees, Culinair Cork & Ballymaloe House

Iers Rundvlees

Voor we de stad Cork in gaan en op zoek naar de beste lekkernijen gaan we even langs bij de boerderij van Ben en Eileen Ryall, iets ten noorden van Cork. Al vijftig jaar staat dit familiebedrijf bekend als de beste Angus-fokker van Ierland. Niet zonder reden want als je lekker wilt eten moet je weten waar het vandaan komt. Veel van ons vlees komt uit Ierland (wij hebben vooral melkkoeien in Nederland) en niet zonder reden. Hier tref ik Black Angus koeien aan. Een ras dat staat voor heerlijk vlees en iedereen wel kent.

Bij aankomst op de boerderij valt op dat er geen grote stallen staan en er per weiland maar een klein aantal koeien staan. Er zijn net wat kalfjes geboren en staan schuchter bij hun moeder. We krijgen passievolle uitleg van de familie Ryall die de boerderij al generaties lang in hun beheer heeft. Goed vlees en gezonde koeien krijg je alleen als je er goed voor zorgt. De koeien op de boerderij worden door een eartag constant gemonitord waardoor ziekte of iets vreemds gelijk wordt waargenomen . Dit voorkomt veel onnodige antibiotica omdat je vaak eenvoudige kwalen vroeg kan tackelen. Ook verstoor je de koe zo min mogelijk en gaat alles natuurlijk en is de interventie van de boer zo min mogelijk.

Het lekkerste gras

De koeien hebben een groot stuk land ter beschikking en eten alleen het gras. Soms worden ze verplaatst waardoor het land zich optimaal kan herstellen en de koeien fijn kunnen grazen van vers gras, klaver en andere kruiden. Alles draait hier om welzijn en kwaliteit van grond tot bord. Strenge regels met betrekking tot mest en het aantal koeien per hectare laten zien dat je wel degelijk goed met de natuur van grond tot beest kan omgaan. Heel bijzonder dit te zien, dit zorgt ervoor dat je alleen de hoogste kwaliteit krijgt. Niet gek dat topchefs in Nederland het een warm hart toe dragen. Of probeer eens dit Mexicaanse stoofvlees of de Guinness & Iers Rundvlees bitterballen!

Al snel wordt mij duidelijk dat de koeien hier een mooi leven hebben, volop eten van vers gras en alle ruimte. Iets wat het Iers Rundvlees en smaak te goede komt. Ierland laat zien dat als we dan toch vlees eten, het alleen het beste moet zijn.

Culinair Cork

In Cork is er geen betere start plek om culinair Ierland te ontdekken dan de English Market in het centrum van Cork. Deze oude food market zit hier al sinds 1788 en is tot op de dag van vandaag de plek waar je de mooiste foodstalls en een keur van lokale producten vindt. Verser dan dit gaat het niet worden. Het is dan ook de start van onze Fab Food Trail door de stad om Culinair Cork te ontdekken. In deze overdekte markthal vind je de verste vis, het heerlijkste vlees bij de slagers en bijzondere delicatessen uit heel Ierland.

Van hongersnood naar culinaire hotspot

Ierland heeft een grote diversiteit aan inwoners . Dat is niet zo gek als je bedenkt dat de Ieren door de Great Famine (de hongersnood in 1845-1850) ook over de wereld zijn uitgezworven en nu openstaan voor allerlei culturen. Ieren zijn trots en nemen great pride in wat ze doen. Na een moeilijke periode gedurende Corona zijn er plots vele leuke eettentjes en initiatieven ontstaan.

Zo lopen we door de gezellige stad Cork alwaar we verrast worden door allerlei hapjes en drankjes. We stoppen onder andere bij een koffietentje waar ze zelf de koffiebonen branden en een traditionele pub voor een Irish Beef sandwich. Voor modernere smaken hoef je ook niet ver te lopen, want de Palestijnse humus of Japanse noedels met verse Ierse zeebaars staan ook al op ons te wachten. En we eindigen met een ijsje van lokale melk en de meest bijzondere smaken.

Cork en zijn inwoners laat zien wat voor diversiteit er is op gebied van eten en drinken. De producten die we voorgeschoteld krijgen zijn stuk voor stuk heerlijk en lokaliteit en kwaliteit spat ervan af. Hier geen Fastfood restaurant voor mij! Het is klein beetje fastfood op andere wijze want we lopen in een goede 2 uur flink wat kilometers met zo’n kleine 8 stops met een hapje of drankje.

Ballymaloe House – Hotel & Restaurant

Maar als Cork al zoveel te bieden heeft kan het dan nog beter? Jazeker! Op zo een kleine 40 minuten rijden met de auto waarbij je langs het plaatsje Middelton komt, beroemd vanwege de distilleerderij van onder andere Jameson, Powers en Redbreast Irish Whiskey, kom je terecht op een prachtig landgoed met een bijzonder hotel: Ballymaloe House. Dit is toch wel de bakermat van culinair Ierland. Het oorspronkelijke kasteel deel gaat al terug tot 1440 maar nadat de Ivan en Myrtle Allan het kochten als boerderij in 1948 werd er pas echt historie geschreven die impact heeft op culinair gebied van vandaag. Ivan was een man die als eerste Tomaten, paddenstoelen en komkommers begon te kweken naast natuurlijk de reguliere producten. Iets wat totaal niet in lijn lag met wat men kende in Ierland.

Ballymaloe House - Hotel Restaurant

Het is de start van iets bijzonders. Myrtle die tot dan toe de vrouw des huizes was en vooral zorgde voor de kinderen kon nauwelijks koken. Toch leerde ze snel en begon natuurlijk met het koken en in 1964 opende ze een restaurant in het huis met traditionele home style cooking. Begonnen met alles wat de boerderij te bieden had of de lokale buren. Het sloeg zo aan dat Myrtle uitgroeide tot een fenomeen en zelfs de eerste vrouw in Ierland was met een Michelin ster.

Alles lokaal

Vandaag de dag kan je slapen in een van de prachtige kamers in het landhuis of genieten van een plons in het zwembad, een wandeling over het landgoed of een potje croquet op het grasveld. Maar je kan er vooral genieten van de fantastische service en heerlijke eten. Wij mochten verblijven in een van de stijlvol ingerichte kamers waarbij een persoonlijk briefje en handgemaakte fudge en bonbons ons welkom heten.

Wij slaan door onze late aankomst even de complementaire tea & cake over maar wel met pijn in ons hart. In een huiselijke bar wachten we even met een heerlijk pint Murphy’s stout voordat we naar onze tafel worden gebracht om aan te schuiven voor een 5 gangen diner. We verwachten een set menu maar niets is minder waar. We kunnen uit meerdere opties kiezen voor elke gang. Alles dagvers en met veel zorg gekozen. De oesters, verse krab, natuurlijk Irish Beef, een keuze uit diverse Ierse kazen en een dessert tray waar je bijna geen keus uit kan maken.

De tomaten spannen de kroon

Als je hier hebt gegeten dan weet je waarom dit de bakermat van culinair Ierland is. Op het terrein bevindt zich ook een beroemde kookschool waar je meerdaagse cursus kan doen en waar chefs vanuit de hele wereld naar toe komen. Mocht je nu even niet de tijd hebben kan je ook overdag terecht in het kleine cafe voor een lunch of het geweldige winkeltje vol keukenspullen. Alles ademt food en genieten hier. Die tomaten: dat is toch wel een leuk verhaal. Toen Ivan de tomaten begon te kweken wisten veel mensen niet zo goed wat ze er mee moesten doen. Myrtle maakte er een relish van, een soort kruising tussen rijke tomaten chutney en natuurlijke ketchup. Man wat is dat lekker!

De relish heeft een vlucht gemaakt en kan je niet omheen of wil je omheen. Inmiddels hebben de (klein)kinderen het recept overgenomen en maken dit en andere heerlijke varianten volop in hun kleine Ballymaloe Food Factory even verderop. Ballymaloe House is onlosmakelijk verbonden met Culinair Cork.

Check de prijzen en beschikbaarheid van Ballymaloe House
Boek een huurauto vanaf Cork Airport
Vergelijk vliegtickets naar Cork


Ik had nooit kunnen denken dat Ierland dit te bieden had buiten de heerlijke whiskey natuurlijk. Maar ik neem zeker een stukje Culinair Cork mee in mijn dagelijkse routine of ik nu een heerlijke Irish beef steak van de bbq maak of een stoofpotje; en niet te vergeten die heerlijke relish! Ierland heeft mij gegrepen. De Ballymaloe House relish is ook in Nederland te verkrijgen bij Houseoftaste.nl.


Voor dit artikel ben ik door Bord Bia en Irish Beef uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


ZIN IN NOG MEER REISTIPS? ↓

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.