Plitvice meren: eten, drinken & slapen

De Plitvice meren (Plitvička Jezera op z’n Kroatisch), zijn misschien wel de bekendste attractie van het land. Deze UNESCO Werelferfgoedsite ligt 130 km ten zuiden van de hoofdstad Zagreb en bestaat uit 16 meren die met elkaar verbonden zijn via watervallen. Trek je wandelschoenen maar vast aan, want dit wil je zeker eens gaan zien! En ik geef je ook nog wat tips qua restaurants en een bijzondere plek om te slapen.

Plitvice Meren Kroatië

Plitvička Jezera National Park

Het Plitvička Jezera National Park is met een oppervlakte van bijna 300 km2 het grootste natuurpark van Kroatië en werd al in april 1949 een nationaal park. In 1979 werd het park op de Werelderfgoedlijst van beschermde natuurgebieden van UNESCO geplaatst. De blikvangers van het park zijn natuurlijk de verschillende helderblauwe meren. Het merenstelsel bestaat uit 16 meren die in elkaar overlopen. Vanwege het geologische substraat en de karakteristieke hydrogeologische omstandigheden zijn de meren verdeeld in de Boven- en Benedenmeren. Er zijn 7 verschillende wandelroutes die je kan volgen die beginnen bij Ingang 1 of Ingang 2.

Wij kozen voor route H, uit eerdere ervaringen bij de Plitvice Meren kon ik mij herinneren dat het treintje naar boven nemen en dan naar beneden wandelen een stuk prettiger is dan andersom. En met deze route van ongeveer 9 kilometer zie je het meest van de Boven- en Benedenmeren. Op de website van de Plitvice Meren kun je alle verschillende routes van tevoren al bekijken. Waterval Veliki Slap moet je zeker niet overslaan; met een hoogte van maar liefst 78 meter is dit de hoogste waterval van Kroatië. Direct na ingang 1 kun je vanaf een platform de waterval bekijken, of je kunt helemaal naar beneden lopen om er bijna onder te kunnen staan. Wij waren er alleen in een hele droge zomer; dus de waterval was wat minder imposant dan we hadden verwacht.

Het kan in de zomer enorm druk zijn hebben we ervaren; tickets kun je het beste dan ook van tevoren via de website bestellen, want anders heb je kans dat je lang moet wachten tot er een vrij timeslot is om naar binnen te gaan. Tickets variëren per dag, seizoen en zelfs tijd: in de zomerperiode zijn na 16:00 de kaartjes bijvoorbeeld goedkoper.

Restaurant Lička kuća

En als je dan de hele dag hebt gewandeld langs de Plitvice meren, dan heb je vast wel trek gekregen! Eén van de gemakkelijkste opties (als je auto geparkeerd staat op Parking 1) is Restaurant Lička kuća dat in 2022 zijn 50ste (!) verjaardag viert. Het restaurant opende in 1972 als een plek waar je van traditionele gerechten uit de Lika regio kan genieten. En het is net alsof je terug stapt in de tijd. Veel massief houten tafels, van die leuke geruite gordijntjes, een koeling gevuld met Kroatische flessen wijn én een grote Dry-aged rijpingskast gevuld met vlees verwelkomen je bij binnenkomst.

De enorme verscheidenheid op de kaart maakt het wel moeilijk kiezen. Van verschillende soorten soep, kaasjes, huisgemaakte gevulde pasta en natuurlijk heel veel vlees. Maar ik kwam vooral om de ‘peka‘ eens te proeven; een traditioneel gerecht van deze streek. De ‘peka’ is een gietijzeren deksel die over een schaal gevuld met lam of kalfsvlees en aardappelen wordt geschoven en waarop gloeiend heet as en kooltjes worden geschoven. Dit moet dan een aantal uur stoven. Dit kan je niet à la minute bestellen, dus je moet of van tevoren even bellen naar het restaurant of (zoals ons) hopen dat de chef al een aantal porties extra heeft voorbereid voor passanten.

De porties zijn enorm, dus zorg voor voldoende trek als je Lička kuća gaat bezoeken. Wij waren echt aangenaam verrast door het heerlijke eten en ook niet onbelangrijk: lekker betaalbaar.

Restaurant Lička kuća

In de Netflix serie van Sergio Herman (Sergio Over De Grens) reist hij met de Belgische chefkok Jeroen Meus naar Kroatië waar ze bij een ander Kroatisch restaurant voordoen hoe ze de peka klaarmaken. Dus mocht je nog kook-inspiratie nodig hebben, dan kan je die aflevering eens bekijken!

Lyra Hotel Plitvice

En als je dan helemaal uitgewandeld in de Plitvice Meren en volgegeten bent, dan wil je natuurlijk alleen nog maar in een heerlijk bedje ploffen! Het Lyra Hotel Plitvice is daar perfect voor. Op zo’n 18 minuten met de auto vanaf Parking 1 (of 15 minuten vanaf Parking 2) ligt in een rustig dorpje dit nieuwe hotel. Opgeleverd in 2019 heeft het hotel duurzaamheid en lokaal als belangrijkste speerpunten.

Lyra Hotel Plitvice

Het dorp Licko Petrovo Selo ligt op nog geen 4 kilometer van de grens met Bosnië en Herzegovina. Tijdens de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog (1991-1995) werd er in het dorp hevig gevochten en dat heeft zijn sporen nagelaten. Bij de bouw van het hotel is dan ook heel specifiek voor deze locatie gekozen. Niet alleen om meer toeristen te trekken, maar ook om bijvoorbeeld de lokale bevolking een baan te geven, de producten te gebruiken die mensen hier verbouwen (ze hebben een eigen Slivovitsj/pruimenbrandewijn van pruimen die in het dorp groeien), er is een winkeltje met lokaal gemaakte tasjes, sieraden e.d. en is er een speciaal fonds waar bewoners een aanvraag kunnen doen voor financiële middelen om hun (nog steeds) kapotgeschoten huizen mee op te knappen. Zo helpt het hotel stapje voor stapje ook om het dorp weer zijn eigen identiteit terug te geven.

De naam van het Hotel ‘Lyra‘ is ook niet zomaar gekozen. Lyra is namelijk ook de naam van het sterrenbeeld dat vanuit het hotel te zien is aan de hemel. Dit gebied heeft namelijk zo weinig lichtvervuiling, dat het een ideale plek is om naar sterren te kijken. Al leuk om te doen zo met het blote oog, maar het Lyra Hotel heeft een aantal kamers uitgerust met een heuse telescoop! Er is ook een fitnessruimte, bar en restaurant aanwezig en je kunt je auto er gratis parkeren.

Goede zorgen van Zora

Wij kozen er ook voor om een avond in het inpandige restaurant te eten; wel zo lekker soms om zo vanuit je tafel je bedje in te kunnen rollen, toch? Buurvrouw Zora (70-ish) was speciaal die avond aanwezig om voor ons echt een lokaal diner te bereiden. Een maaltijd zoals mensen ze al decennia daar gewoon ’s avonds eten. Heel bijzonder!

Op het menu stond Proja, een hartige cake gemaakt van maismeel met bacon en basa (traditionele witte Lika kaas): superlekker! Ook kregen we Začína, droge polenta met een warme soep van melk, yoghurt en lokale kruiden. Lekker verwarmend en huiselijk.

Als hoofdgerecht een lokaal gevangen forel, gebakken met aardappels en varkensvlees met đuveč, een soort gebakken rijst met groentes. Als dessert twee verschillende kleine *kuch* stukjes cake met pruimen. De één met een soort custard-vulling, de ander wat droger met vooral pruimen erop. Wow, als dit een ‘normale’ maaltijd is voor mensen thuis, dan eten die mensen – ondanks dat ze misschien niet veel hebben – echt fantastisch!

Echt een aanrader om wanneer je de Plitvice Meren gaat bezoeken, te blijven overnachten in het Hotel Lyra Plitvice. Heerlijke bedden, ruime kamers, modern, oog voor duurzaamheid en het verbeteren van het dorp en zijn bewoners.


Voor dit artikel ben ik door het Kroatisch Verkeersbureau & Lyra Hotel Plitvice uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


ZIN IN NOG MEER REISTIPS? ↓

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.