Het balletje in een blikje Guinness.. Wat is het en waarom?

Guinness is een van de bekendste en meest geliefde biermerken ter wereld. Of je nu een fan bent van hun klassieke stout of hun experimentele nieuwe brouwsels, het valt niet te ontkennen dat Guinness overal een speciaal plekje heeft in de harten van bierliefhebbers. Maar heb je je ooit afgevraagd waarom er een vreemd uitziende bal in een blikje Guinness zit? In dit artikel gaan we in op de geschiedenis van Guinness, de oorsprong van de bal, waar hij van gemaakt is en hoe hij werkt.

Het balletje in een blikje Guinness.. Wat is het en waarom. Balletje Guinness

De geschiedenis van Guinness:

Arthur Guinness begon in 1759 met het brouwen van bier in Dublin en het merk Guinness is sindsdien sterk gegroeid. In de loop der jaren is Guinness beroemd geworden om zijn rijke, donkere stout, die wordt gebrouwen met een unieke mix van geroosterde gerst, hop, water en gist. Guinness is altijd een vernieuwer geweest in de bierwereld en ze blijven de grenzen verleggen van wat mogelijk is met nieuwe en opwindende brouwsels.

De oorsprong van de bal:

De bal die je in een blikje Guinness ziet, wordt een “widget” genoemd. Deze widget werd eind 20e eeuw uitgevonden door een Brits bedrijf genaamd Widget International. Het doel van de widget was om de gladde, romige textuur van een versgeschonken pint Guinness na te bootsen, zelfs wanneer het bier uit blik werd geserveerd. Guinness was een van de eerste biermerken die deze technologie toepaste.

Waar is de widget van gemaakt:

De widget is gemaakt van een kleine plastic of metalen capsule die een mengsel van stikstof en koolstofdioxide bevat. Wanneer het blik wordt geopend, daalt de druk in het blik, waardoor de widget het gasmengsel vrijgeeft. Dit creëert een cascade-effect, dat helpt om het bier in beweging te brengen en de kenmerkende romige textuur van een pint Guinness te creëren.

Hoe de widget werkt:

Wanneer je een blikje Guinness openmaakt, laat de widget zijn stikstof- en koolstofdioxidemengsel vrij, waardoor kleine belletjes ontstaan die naar de oppervlakte van het bier stijgen. Deze bubbels helpen om de dikke, romige schuimkraag te creëren die zo geliefd is bij Guinness-fans. De widget helpt ook om een deel van de aroma- en smaakstoffen in het bier vrij te maken. Dit zorgt voor een meer bevredigende drinkervaring.

Kortom, de widget in een blikje Guinness is een kleine maar belangrijke innovatie. Het helpt om de gladde, romige textuur van een versgegoten pint Guinness na te bootsen, zelfs uit een blikje. Hoewel de widget misschien een klein detail lijkt, is het een bewijs van de innovatieve mindset van Guinness. En de toewijding van het bedrijf om zijn klanten de best mogelijke drinkervaring te bieden. Dus de volgende keer dat je een blikje Guinness opentrekt, neem dan even de tijd om het kleine balletje te waarderen!


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER BIER:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.