Review: Beirut Nights – Ghina Bazzi

Na mijn vorige review over de Libanese keuken (lees hem hier), trok ik naar Google om toch eens uit te vogelen waar je nou precies in Den Haag écht goed Libanees kunt eten. Want die Shish Taouk van Meza op ‘De Fred’ is heerlijk, maar voor mij niet persé om de hoek… Het resultaat? Blijkbaar hebben we 9 eetgelegenheden waar je terecht kunt, verspreid over de hele stad. Tijd dus om daar eens langs te gaan en te polsen of ze daar net zo’n lekkere portie gekruide kip serveren. En anders wordt het toch tijd om thuis de keuken in te duiken. Ik vond het recept namelijk wél in het eerste kookboek van Libanese chef Ghina Bazzi: Beirut Nights. Libanese recepten gebundeld door deze in België wonende chef die ons een blik in de keuken van ‘haar’ Libanon geeft. Gevuld met gerechten die al generaties lang overleven en dagelijkse favorieten verklaart zij met dit boek moeiteloos de culinaire Libanese hype. 

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review Beirut Nights – Ghina Bazzi

De naam Ghina Bazzi zal voor veel lezers niet direct een bekende naam zijn. Let me tell you more. Ghina is een Libanese chef die in Antwerpen en Italië haar vak perfectioneerde door te werken in verschillende sterrenrestaurants. Na een carrière in ’s werelds beste keukens nam ze een stap terug om te werken aan een gekoesterde droom: het publiceren van een eigen Libanees kookboek vol authentieke gerechten die terug reiken naar haar jeugd.

Libanees soulfood

Voor Ghina heeft elke goed gerecht smaak, een verhaal en een soul. Beirut Nights zit er dus vol mee. Met smaak, met verhalen en bovenal met soul. Ghina’s persoonlijke verhaal en recepten staan centraal. Recepten zoals ze vanuit huis geleerd heeft en die zij achter het fornuis van internationale restaurants bijgeschaafd heeft om ze vervolgens te vertalen naar haar eigen keuken. Met als resultaat gerechten die ze aan haar gezin serveert.

‘Mijn eten vertelt mijn verhaal en spreekt over de liefde voor mijn afkomst’. Vol passie spreekt Ghina over haar keuken. En dus gunt Ghina in Beirut Nights ons een blik in de keuken van ‘haar’ Libanon. Vol gerechten die generaties overleefden en dagelijkse favorieten is Beirut Nights een ‘Sesam open u’ die de -voor velen nog onbekende- Libanese keuken moeiteloos openzwaait.

Blader zodra je het boek in handen krijgt eerst eens door de introhoofdstukken die Ghina in het boek gestopt heeft. Maak kennis met Ghina zelf en leer van haar Libanese lexicon (waarin ze uitgebreid vertelt over de kenmerkende Libanese ingrediënten). Leer daarnaast -niet geheel onbelangrijk- over de Libanese basismethoden die onvermijdelijk zijn als je hummus, brood of rijst wilt gaan bereiden. En ga daarna vol enthousiasme aan de slag met Ghina’s recepten voor Foul mdammas, Sambousik, Batata harra of Riz jeege.

CONCLUSIE

Ik word onwijs vrolijk van het kleurige Beirut Nights. Niet alleen omdat het boek gedrukt is in een vrolijke paarse kleur, maar ook omdat de persoonlijkheid en way of life van Ghina Bazzi overkomen als één groot feest. Familie is heilig en samen eten is het ultieme doel. Op kwaliteit wordt niet ingeboekt. En of er nu gekozen wordt voor een culinair hoogstandje of een eenvoudige ovenschotel, alles wordt met trots en liefde bereid én -vooral- met liefde gedeeld. 

Een boodschap waar we anno 2022 allemaal wat meer een voorbeeld aan zouden mogen nemen. Ik ben dan wel geen fysieke gast bij Ghina thuis, dankzij haar recepten in Beirut Nights en open manier van schrijven voelt het alsof ze haar recepten persoonlijk met mij deelt. 

Beirut Nights is Libanese home cooking ten top, maar vooral een boek voor een tafel vol lekker eten. Maar dan zonder de voorafgaande keukenstress en zonder de lege stoel die hier te vaak mee gepaard gaat: dankzij Ghina’s recepten schuift de kok van dienst elke keer mee aan tafel. Ik heb mijn vrienden al geappt voor een mezze-avond bij ons thuis, want lekker eten… Dat moet gevierd worden! Ghina, kom je ook?

Pluspunten:
  • Ghina Bazzi deelt bij een groot aantal recepten extra tips waarmee je de bereiding van een recept versoepelt, nóg beter combineert of anders kunt serveren.
  • De recepten zijn goed maakbaar voor de onervaren chef. Dit maakt het boek inclusief voor een grote doelgroep.
  • Het gros van de gebruikte ingrediënten is gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt.
  • Alle recepten uit het boek zijn opgenomen in de inhoudsopgave. Wat terugzoeken een simpele klus maakt!
Minpunten: 
  • Er wordt geen bereidingstijd opgesomd bij de recepten. Dit is wat onhandig. Voor onervaren chefs is het moeilijk in te schatten hoeveel tijd ze moeten uittrekken voor een gerecht.
  • Als je Ghina’s spelregels niet gelezen hebt, zul je niet weten dat de recepten doorgaans voor 4-6 personen zijn. Goed opletten dus!

Nederlands | Druk: 1 | 9789463936194 | januari 2022 | Hardcover | 208 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Borgerhoff & Lamberigts


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


MEER TOFFE KOOKBOEKEN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.