Perenlikeur zelf maken

Vroeger was ik dol op die Festini perenijsjes… Echt zo’n jeugdsentimentdingetje. 🙂 Dus werd het weleens tijd voor een perenlikeur! 😀 Het is misschien niet helemaal de smaak van een festini-ijsje, maar het is wel onwijs lekker! Als je er minder suikersiroop bij zou doen lijkt het op peerkorn; de perenversie van de welbekende apfelkorn. Maar ik ging voor een zoeter likeurtje!

Perenlikeur zelf maken!

Benodigdheden voor ± 500ml likeur:

 • 4 onrijpe handpeertjes
 • 1 stokje kaneel
 • 4 kruidnagels
 • 2 cm gember, geschild en in plakjes
 • 1/2 stokje verse vanille (of een 1/2 theelepeltje vanille-extract)
 • 400 ml wodka
 • 100 gram kristalsuiker
 • 100 ml water

Bereidingswijze:

 1. Spoel de peertjes even af, snij in kwarten en haal het klokhuis eruit. Je kan ze zo met schil en al in een grote weckpot stoppen. Doe dan de kaneel, kruidnagel, gember, vanille (eerst even schrapen en dan de zaadjes + de peul) en wodka in de pot erbij.
 2. Zet de pot op een koele en donkere plaats ongeveer 3 weken weg. Probeer wel af en toe de pot even te schudden.
 3. Na 3 weken haal je alle stukken peer en kruiden uit de pot en zeef je het geheel nog even door een koffiefilter om alle frutseltjes eruit te vissen.
 4. Zet een pannetje op met de suiker en het water en verwarm totdat alle suiker opgelost is. Voeg naar smaak de suikersiroop bij je perenwodka en geniet van je zelfgemaakte perenlikeur! 😀
 5. Ik bewaar al mijn likeurtjes in de koelkast, gewoon omdat ik niet hou van likeuren op kamertemperatuur. Maar er zit zoveel alcohol in dat je deze likeur ook prima buiten de koelkast kan bewaren (maar wel op een donkere plek!).

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


NOG MEER LEKKERE LIKEUREN:

Print Friendly, PDF & Email

20 Comments Voeg uw reactie toe

 1. Will schreef:

  Zit net je Perenlikeur recept te lezen en ga dit deze week nog maken. Ik krijg wel Birnesnaps van een friendin uit Gerrunn en die maakt deze snaps met Williams Birne. Zeer lekker maar is echt een Snaps. Hoop dat jou recept echt een likeur wordt. Bedankt.

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Je kan altijd de hoeveelheid suiker aanpassen naar jouw smaak Will! 🙂

 2. dre schreef:

  of lekker distilleren in de ketel tot een lekker drankje 🙂

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Dat kan ook; maar niet veel mensen zullen een distilleerketel thuis hebben staan.. 😉

 3. joke schreef:

  Hallo wat betreft het zeven moet je de peren fijn maken dan door het papieren zakje of er uit halen dan het vocht zeven hoor het graag

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Nee, alleen het vocht. Dus eerst de peren eruit halen.

 4. Germain schreef:

  Ik persoonlijk werk liever met zuivere alcohol wat zijn dan de verhoudingen

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Volgens mij hetzelfde, maar je zal dan op het einde meer water moeten toevoegen om op een drinkbaar percentage te komen. Maar ik heb het nog nooit geprobeerd met dit soort alcohol.

 5. Dirk Segers schreef:

  Ik heb het recept gevolgd enkel wat minder kaneel omdat dit snel overheerst van smaak. Normaal maak ik karamelsiroop zelf, maar ik heb deze gekocht. Ik ga hem zelf terug branden, ik vermoed dat ze hier nog smaak bijvoegen. Wel heel lekker. Als je dit mengt met pruimenlikeur dan heb je een Kroatische drank die erg lekker is.

 6. Rob Dam schreef:

  Goede avond,
  Ik heb dit jaar veel peertjes aan de boom
  Begin dus nu al te fantaseren wat te doen. Peren likeur lekker!
  1 kleine vraag waarom niet rijp fruit gebruiken? Mijn kokshart wordt onrustig en verstand raakt er van in de war . Ik heb claps hand peren en met deze peren moet je geduld hebben tot ze smaak krijgen. Maar dan zijn ze niet te versmaden. Dat zou de smaak aan de likeur moeten geven denk ik dan. Dat zou ik geweldig vinden.
  Maar ik ben al wat ouder en wil niet eigenwijs zijn en de likeur verprutsen dat zou pas zonde zijn.
  Maar waarom niet rijpe peren gebruiken?
  Vr gr Rob

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Klinkt misschien een beetje gek hè? Maar als je echt rijpe peren gebruikt, is alles binnen 2 dagen snot en krijg je geen mooie heldere likeur meer. Vandaar dat ik de iets hardere peren gebruik.

 7. Heidi schreef:

  Leuk om te doen! We hebben 6 kisten appels van de bomen gekregen en nu maar verzinnen wat we ermee gaan doen. Likeur klinkt goed! Kan je deze basis ook gebruiken met appels? En wat is de reden dat je het klokhuis eruit haalt? En i.p.v wodka kan ik dan ook inmaakbrandewijn gebruiken? Ben benieuwd…..

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Hi Heidi, in de pitten van peren en appels zit een hele kleine hoeveelheid cyanide. Ik weet niet zo goed wat voor effect dat heeft op weken in de wodka staan; maar ik gok het er liever maar niet op.. Appels zijn voor m’n gevoel iets minders sappig, maar ben wel benieuwd wat het doet qua smaak! De inmaakbrandewijn die ik ken is wat lager in alcohol (28%) dan wodka. Dan zou je er misschien helemaal geen water bij moeten doen of je houdt gewoon van wat minder sterke drank. Succes! 😀

 8. Anne schreef:

  Klinkt als een heerlijke combinatie. Mijn peren staan nu ruim drie weken onder, ik ben benieuwd.
  Moet ik de siroop warm toevoegen of eerst af laten koelen?

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Ik zou de siroop even 10 minuten af laten koelen voordat je die erbij doet. Zo van het vuur is veel te heet voor de peer en de specerijen.

 9. Renée schreef:

  Ik ben het recept aan het maken, maar volgens mij heb ik te grote dikke peren uitgezocht, waardoor ze niet kopje onder staan… is dat erg?

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Misschien kan je de peren iets kleiner snijden? Of ietsje meer wodka toevoegen totdat alles onder staat.

 10. g.w schreef:

  Hoi, ik heb het likeurtje gemaakt maar vond het wat flauw van smaak.

 11. Christel schreef:

  Ziet er heel lekker uit! Ik ga het zeker eens proberen.

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Leuk Christel! Laat je me weten hoe het geworden is? 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.