Ierse Guinness rundvleesbitterballen

De ‘Luck of the Irish and all things green‘ wordt elk jaar gevierd op St. Patrick’s Day op 17 maart. Oorspronkelijk een dag ter ere van beschermheilige St. Patrick van Ierland, is de vakantie in de loop van de tijd uitgegroeid tot een leuke en feestelijke viering van de Ierse cultuur. En wat hoort onlosmakelijk bij Ierland? Guinness! En als je dan ook nog fantastisch Iers rundvlees hebt liggen.. Ik zat ze te denken: hoe kunnen we deze Ierse feestdag nu het beste op z’n Hollands vieren? Met deze geweldige Ierse Guinness en rundvleesbitterballen!

Ierse Guinness rundvleesbitterballen

Saint Patrick

De katholieke kerk Ierland erkende 17 maart voor het eerst als een feestdag ter herdenking van de bekendste en meest geliefde beschermheilige van Ierland, Saint Patrick, in 1631. Met een zeldzame uitzondering viel 17 maart altijd tijdens de vastentijd, waarbij alcoholgebruik verboden was door de kerk. Maar op de feestdag van Saint Patrick werd het alcoholverbod opgeheven! Feest! Maar Ierse wetten beperkten uiteindelijk het gebruik van alcohol tijdens het feest op 17 maart door te verplichten dat alle pubs op die dag gesloten zouden blijven. Dit was de wet totdat deze in de jaren zeventig werd ingetrokken. En sindsdien is 17 maart de dag dat er extra veel Guinness gedronken wordt, je groene pak uit de kast mag, je oranje plakbaard op kan en je hoge hoed uit de mottenballen gevist wordt. En dit jaar met lekkere Guinness rundvleesbitterballen in je knuistje.

Erin go Bragh!*

*Ireland Forever

Irish Beef

Een ander belangrijk exportproduct voor Ierland (en de inspiratie voor deze Guinness bitterballen) is het Ierse rundvlees. Wist je dat Ierland de belangrijkste exporteur van rundvlees is in de EU is en wereldwijd op maar liefst de vijfde plek staat voor rundvleesexport? Niet gek dus dat je bijna in elke supermarkt en bij bijna elke slager wel Iers rundvlees kan vinden. Check de website www.irishbeef.nl voor het St. Patrick’s Day Festival (at home), nog meer recepten, filmpjes van verschillende boeren en informatie over het Quality Assurance kwaliteitskeurmerk.

Ierse Guinness rundvleesbitterballen

Op de site staan al meerdere recepten voor bitterballen (met pulled pork of kaas) maar voor dit recept heb ik me laten inspireren door de hertenstoof met La Trappe trappistenbier bitterballen uit het Bourgondische Bitterballenboek van Ilona de Wit. Mocht je de smaak te pakken hebben van het bitterballendraaien, dan kan ik dit boek zeker aanbevelen.

Ierse Guinness rundvleesbitterballen

Benodigdheden voor ±40 bitterballen

Voor de vulling:

 • 6 gram gelatine (4 blaadjes)
 • 60 gram ongezouten roomboter
 • 90 gram bloem
 • 150 gram stoofvleesjus, gezeefd en afgekoeld
 • 150 gram Guinness
 • 235 gram Guinness runderstoofvlees, geplukt en afgekoeld
 • 50 gram vloeibare slagroom

Voor de bitterballen-buitenkant:


WIN!

Srprs.me heeft een speciale actie: Maak kans op het winnen van een 8-daagse Europese Multi City reis in 3 verschillende landen! Verdwaal in het labyrint dat Europa heet: je gaat 8 dagen op pad door Europa, naar 3 verschillende steden in 3 verschillende landen. Maar welke 3 steden? Dat hoor je natuurlijk pas op het vliegveld. Unlock, explore, repeat! En uiteraard sturen ze je pas op reis als dat weer helemaal veilig kan.


Bereidingswijze

Weeg alle ingrediënten af van tevoren en doe de gelatine in wat koud water. Maak dan de salpicon:

 1. Smelt de boter in een hapjespan tot alles is gesmolten en voeg dan in één keer de bloem toe. Drie minuten goed roeren en laten bakken.
 2. Voeg dan de jus en de Guinness toe en roer goed door zodat er geen klontjes meer zijn en je je een egale massa hebt.
 3. Zet het vuur uit en voeg het vlees, de uitgeknepen gelatine en de slagroom toe; roer weer alles goed door tot een egale massa.
 4. Stort in een ovenschaal (glas of porselein) en dek af met een stukje plasticfolie.
 5. Laat buiten de koelkast ±20 minuten afkoelen en zet daarna in de koelkast om helemaal op te stijven.
Lekker draaien

Wanneer de salpicon goed koud is, ga je de Ierse Guinness rundvleesbitterballen draaien. Tip van Ilona: “Om zo effectief mogelijk te rollen, voer je de vergelijkbare handelingen tegelijktijdig uit. Dus eerst alle salpicon afwegen in gelijke porties, alle balletjes in de juiste vorm rollen en dan pas alle bitterballen paneren.

 1. Weeg eerst de salpicon af op balletjes van 17/18 gram, dan haal je ongeveer 40 bitterballen uit deze hoeveelheid salpicon.
 2. Draai mooie balletjes
 3. Zet 3 borden klaar met bloem, eiwit en panko
 4. Rol de bitterballen eerst door de bloem, dan het eiwit en als laatste de panko.
 5. Zet de frituur op 180C en frituur de gepaneerde bitterballen per 8, max 10 stuks (anders koelt je vet teveel af) ongeveer in 4-5 goudbruin.
 6. Laat afkoelen op een stukje keukenpapier en serveer met je favoriete dip.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Irish Beef, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER IERLAND:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.