Een weekend Dublin: mijn 15+ tips om te eten, drinken en slapen

Dublin roept beelden op van kroegentochten, traditionele Ierse muziek, leprechauns, shamrocks, Guinness en whisky. En dat klopt allemaal! 😀 Ik was wel een keer eerder in Dublin geweest in mijn studententijd, maar kon me daar (buiten de Guinness brouwerij) niet veel meer van herinneren. Ook omdat foto’s maken 15 jaar geleden helemaal niet zo in mijn systeem zat; hoe zit dat bij jullie? Gelukkig was ik nu samen met Simone van Simoneskitchen en hebben we genoeg foto’s gemaakt! 😉 Ik geef je mijn tips om van je weekend Dublin een geweldig eet- en drinkfestijn te maken. 

Een handig kaartje ▼

Drinken

Geen gebrek aan bier, whisky, koffie, thee en andere vloeibare versnaperingen in Dublin. Al focus ik me hier even op de alcoholische heerlijckheden. 😉 Ik weet dat er waarschijnlijk in Dublin nog een miljoen toffe kroegen zijn, maar met alleen 1,5 dag de tijd is het bij dit lijstje gebleven. 😉

Guinness Storehouse

Ik heb een heel apart verhaal geschreven over de Guinness Storehouse hier op de blog, dus lees daarin alle details!

Op bezoek bij: Guinness Storehouse Dublin
Op bezoek bij: Guinness Storehouse Dublin

Guinness Open Gate Brewery Taproom

In hetzelfde artikel over de Guinness Storehouse noem ik ook de Open Gate Brewery Taproom; een bar waar ik zelf niet ben geweest, maar waar ik wel spijt van heb! Dus ga vooral wel! 😉

Pearse Lyons Whiskey Distillery

Ierse whisky (uisce beatha – water des levens in gaelic) was ooit de meest populaire spirit ter wereld. Het Liberties gebied in Dublin was het centrum van brouwen en distilleren, met de grootste concentratie van producenten in Ierland. Vanaf het einde van de 19e eeuw vond echter een achteruitgang plaats. Ierland had meer dan 30 distilleerderijen rond 1890, een eeuw later was dit aantal gedaald tot slechts drie. In de afgelopen jaren, samen met de hernieuwde populariteit van Irish Whiskey, keert dit historische deel van Dublin terug naar zijn roots met een aantal distilleerderijen die opnieuw beginnen met het produceren van een verscheidenheid aan Ierse whisky. De Pearse Lyons distilleerderij is gesitueerd in een gerestaureerde kerk. Lees meer over de Pearse Lyons Whiskey Distillery in mijn aparte artikel.

Pearse Lyons Distillery

Complete stedentrips naar Dublin vind je onder andere bij House of Britain. Bekijk & vergelijk goedkope vliegticketdeals op Cheaptickets.nl.

Roe & Co Distillery

De Roe & Co Distillery is de nieuwste ‘kid on the block‘ en is sinds 21 juni 2019 geopend voor het publiek. In de voormalige Guinness Power Station kun je nu terecht voor een premium whisky-tour. Gráinne Wafer (Global Brand Director for Roe & Co): “Our master blender, Caroline Martin began the journey of reimagining Irish whiskey, but we didn’t stop the reinvention there. We are launching a state-of-the-art distillery and experience like no other, led by our extremely talented distiller, Lora Hemy. This boutique experience, which will have a maximum of 16 guests per tour, will ensure visitors can get up close and personal with our remarkable distillery and whiskey, focusing on the five pillars of flavour”. Helaas was de distillery afgehuurd door eigenaar Diageo op de dag dat ik in Dublin was, dus ik kon alleen even spieken naar de ketels en in de bar. Mocht de Roe & Co distillery wel geopend zijn als jij er bent: op elke tour is maar plek voor 16 personen, dus (online) reserveren is wenselijk. Op de tour krijg je niet alleen een dram van de whiskey te proeven, maar ga je ook in een cocktailworkshop aan de slag met de Roe & Co whiskey.

Roe & Co Distillery - Tips voor je weekend Dublin
Roe & Co Distillery - Tips voor je weekend Dublin
Roe & Co Distillery - Tips voor je weekend Dublin
Roe & Co Distillery - Tips voor je weekend Dublin

Roe & Co is de 27e whiskydistilleerderij die in Ierland wordt geopend en de vijfde die in Dublin wordt geopend en zich aansluit bij Teeling Whiskey Distillery, Jameson Distillery Bow Street, The Dublin Liberties Distillery en Pearse Lyons Distillery.

Jameson Distillery Bow St.

Wanneer je aan Ierse Whiskey denkt, zal 90% aan Jameson denken. De Jameson Distillery aan Bow Street staat nog steeds waar hij sinds 1780 gebouwd is, maar er wordt sinds de jaren ’70 geen druppel whiskey meer gestookt. In 1971 sloot de huidige distilleerderij haar deuren en werden de stook activiteiten voortgezet onder een collectief genaamd de Irish Distillers Group samen met de Cork Distilleries Company en John Power & Son in een gezamenlijke distilleerderij vlakbij Cork.

Jameson Distillery - tips weekend Dublin

Het originele pand is nu omgetoverd in een Jameson Experience. En bij het woord ‘experience’ krijg ik al een beetje kriebels. Want whiskey (en andere dranken) gaan bij mij over passie en gedrevenheid, elke druppel alcohol wordt gekoesterd en vertroeteld tot de master distiller of blender het teken geeft dat zijn of haar kindje klaar is voor de grote boze buitenwereld. Niet een efteling-achtige vertoning met lichtshows en geluidseffecten. Je wordt nog net niet in een karretje door een attractie gereden. 😉 ‘Het hele bezoek is getimed met licht en geluid, dus je mag vooral tussendoor geen vragen stellen’ wordt ons bij het begin van de tour medegedeeld door de medewerkster. En in ±40 minuten worden we door de geschiedenis, de ingrediënten, de whisky en de giftshop geloodst. Na afloop mag je met je entreekaart nog een Jameson cocktail of een dram bestellen aan de bar.

Jameson Distillery - tips weekend Dublin
Jameson Distillery - tips weekend Dublin
Jameson Distillery - tips weekend Dublin
Jameson Distillery - tips weekend Dublin
Jameson Distillery - tips weekend Dublin

Mocht je de Dublin Pass hebben, dan is deze attractie gratis en kun je hem prima doen. Heb je niet zo’n pass, ga dan lekker voor ongeveer hetzelfde geld naar de Pearse Lyons of Teeling Distillery waar men wel echt stookt en je met passie kan vertellen over Ierse Whiskey.

Teeling Whiskey Distillery

Sinds de sluiting van de Power’s Distillery in 1976 was er geen distilleeractiviteit in Dublin meer. Tot in 2015 de Teeling Distillery in de wijk Liberties opende. Jack en Stephen Teeling kochten een voorraad barrels van de oude distilleerderij van hun vader (de Cooley Distillery) om hun eigen avontuur op gang te krijgen, want na het starten van een distilleerderij duurt het nog drie jaar en één dag tot je je eigen whiskey kunt bottelen. Ik ga nog een uitgebreider verslag van de Teeling Distillery schrijven, maar ik kan je wel vast vertellen dat de tour echt de moeite waard is.

Teeling Whiskey Distillery

Complete stedentrips naar Dublin vind je onder andere bij House of Britain. Bekijk & vergelijk goedkope vliegticketdeals op Cheaptickets.nl.

The Blind Pig Speakeasy

Het is misschien al een bekend fenomeen de speakeasy’s, maar toch vind ik het altijd bijzonder om naar zo’n verborgen bar te gaan. The Blind Pig is een cocktailbar verstopt in een restaurant aan Suffolk St. Je moet online reserveren want er is maar plek voor een man/vrouw of twintig. Wanneer je hebt gereserveerd krijg je in de mail de aanwijzingen hoe je de bar moet binnenkomen. De bar is klein en gezellig en op het menu staan klassiekers afgewisseld met bijzondere cocktailcreaties. Prijzen liggen tussen de €10 en €15 per cocktail wat een hele normale prijs is voor dit niveau cocktailbars.

Blind Pig speakeasy Dublin

The Hairy Lemon

Het (bijna) leukste aan Ierse pubs zijn voor de namen! Wat te denken van de The Brazen Head, The Bath Pub, The Squealing Pig, The Filthy Quarter en natuurlijk de The Hairy Lemon! Handig ook dat deze harige citroen op nog nog geen 2 minuten lopen van ons hotel zat. Waardoor we ons weekend in Dublin gelijk goed konden beginnen! Wij hebben hier alleen een biertje gedronken (ze hebben er genoeg!) maar je kunt er ook terecht voor Iers pubgrub en live muziek.

Hairy Lemon Dublin

Loose Canon Cheese and Wine

Na al die whiskey zin in een glaasje natuurwijn? En een stukje kaas of plakje ham? Wie niet! 😀 Bij Loose Canon hebben ze precies dat; in het kleine winkeltje kun je niet alleen wijn, kaas en vleeswaren kopen; je kunt er ook even gaan zitten voor een glaasje wijn en een blokje kaas. Er zijn wel maar 4 stoelen binnen en een bankje buiten, maar volgens de behulpzame medewerker is het in het weekend volle bak met mensen die gewoon lekker staand aan een wijntje nippen. Leuk is ook dat ze ook verschillende charcuterie verkopen van  Broughgammon Farm, de boerderij in Noord-Ierland waar ze mannelijke kalfjes en geitjes opvoeden voor de biologische vleesindustrie. En waar ik ook zelf geweest ben! Check mijn verhaal en foto’s van Broughgammon Farm in mijn artikel over De Smaken van Noord-Ierland.

Loose Canon Cheese & Wine Dublin
Loose Canon Cheese & Wine Dublin
Loose Canon Cheese & Wine Dublin

Swan bar

Met een zwanen-mozaïek op de vloer als je binnenkomt is het duidelijk waar je bent: de Swan Bar! Deze bar heeft al sinds 1661 een tapvergunning en het interieur heeft nog  heeft nog steeds de originele teakhouten bar uit 1897 en andere details van een Victoriaanse kroeg. Zoals de aparte ruimte waar dames konden drinken, luikjes om je bier mee af te rekenen en de kogelgaten in de buitenmuur.

Swan Bar Dublin
Swan Bar Dublin
Swan Bar Dublin
Swan Bar Dublin
Swan Bar Dublin


Eten

Je kunt niet alleen maar drinken (niet?) natuurlijk; tussendoor moet er ook even gegeten worden! Wij waren maar 1 avond in Dublin, dus helaas maar één tip qua avondeten. Maar de volgende dag hebben we een kleine foodtour gedaan waardoor we langs nog meer leuke zaakjes kwamen! Die wil ik ook graag met je delen.

Fallon & Byrne, Food Hall

Op het eerste gezicht is Fallon & Byrne een supermarkt, maar er is een trap naar boven naar een fancy restaurant; en een trap naar beneden naar een hippe wijnbar. Wij kozen voor de wijnbar natuurlijk! 😉 Hier zijn de wijnen per glas, karaf en per fles bestelbaar en de gerechten variëren van kleine bordjes tot hoofdgerechten en van nibbles tot grote planken met kaas en charcuterie. Wij kozen voor een karaf … en gerookte amandeltjes en zo’n grote plank met kaas en vleeswaren als diner. En dat was helemaal prima! Qua bediening had het allemaal wat vlotter gemogen, maar de gerechtjes en de wijn waren allemaal heerlijk. En ondanks dat je van de straat helemaal niet kan zien dat hier een wijnbar zit, zat het op het eind van de (doordeweekse) avond helemaal vol! Een goed teken dus en de tip om te reserveren.. 😉

Fallon & Byrne Food Hall Dublin
Fallon & Byrne Food Hall Dublin
Fallon & Byrne Food Hall Dublin
Fallon & Byrne Food Hall Dublin
Fallon & Byrne Food Hall Dublin

Complete stedentrips naar Dublin vind je onder andere bij House of Britain. Bekijk & vergelijk goedkope vliegticketdeals op Cheaptickets.nl.

Dolce Sicily

Na al dat whiskey proeven heb je misschien ook wel behoefte aan een goede bak koffie of wat zoets. Bij Dolce Sicily kun je terecht voor Siciliaanse koffie, ontbijt, patisserie, lunch en zelfs diner.

Sheridans Cheesemongers

Souvenir meenemen voor het thuisfront of gewoon zin in kaas? Bij Sheridans Cheesemongers hebben ze de heerlijkste Ierse kazen om te proeven en mee te nemen. Mijn tip: Crozier Blue (als je van blauwe kaas houdt). Crozier Blue is een gepasteuriseerde schapenmelkversie van de beroemde Cashel Blue, gemaakt door Jane en Louis Grubb op hun boerderij in Beechmount in County Tipperary. Bedacht in 1993, Crozier Blue is de enige blauwe kaas gemaakt van schapenmelk in Ierland. Crozier Blue is blauwe kaas met een natuurlijke schil, gemaakt van gepasteuriseerde schapenmelk en vegetarisch stremsel. De smaak is rijk, romig en een milde zoete blauwe kaassmaak. Heerlijk!

Sheridans Cheesemongers Dublin
Sheridans Cheesemongers Dublin
Sheridans Cheesemongers Dublin

The Pepper Pot

De Pepper Pot is een bruisend klein café/bakkerij op de eerste verdieping van het Powerscourt Centre. De verschillende tafeltjes en serviesgoed geven het een hele huiselijke uitstraling. Op het menu staan heerlijke zelfgemaakte bagels (zelf getest), soepen, salades en broodjes.

The Pepper Pot Dublin - Powerscourt Centre
The Pepper Pot Dublin - Powerscourt Centre
The Pepper Pot Dublin - Powerscourt Centre
The Pepper Pot Dublin - Powerscourt Centre
The Pepper Pot Dublin - Powerscourt Centre

Three Twenty

En om af te sluiten: een ijsje! Maar niet zomaar een ijsje; bij Three Twenty maken ze ijs met vloeibaar stikstof! Three twenty slaat op de temperatuur waarbij stikstof vloeibaar is; in Celsius is dat -196°, maar in Fahrenheit is dat -320°. De anglaise voor het ijs wordt gemaakt van biologische melk van koeien uit Ierland en omdat elk ijsje ter plekke wordt gemaakt met stikstof zitter er geen extra additieven in voor de houdbaarheid en ijskristallen. De smaken worden aangepast aan het seizoen; op de kaart staan onder andere een salted caramel brownie, chocolate smore en een red velvet ijsje. Ik zag op instagram dat ze nu in de winter ook warme chocolademelk serveren met een bol huisgemaakt ijs erop… 😀 Dus geen rede om geen ijs te eten in de winter!

Three Twenty ice cream Dublin
Three Twenty ice cream Dublin
Three Twenty ice cream Dublin

Slapen

Tijdens ons weekend Dublin sliepen we in het geweldig centraal gelegen Brooks Hotel. De ligging is ideaal als uitvalsbasis want je zit echt midden in het centrum. Ik moet wel zeggen dat mijn kamer nogal ouderwets was, maar de kamer van Simone was dan wel weer heel modern. Ze zitten midden in de renovatie van de kamers, dus binnenkort hebben alle kamers een update gehad.

Leap Card & Dublin Pass

In Dublin zijn bijna alle bezienswaardigheden te voet te bereiken, alleen het gedeelte met de Guinness brouwerij en de distilleerderijen is wel een stukje lopen. Maar de bus stopt daar bijna voor de deur. Ben je van plan vaker de bus te nemen? Dan kan een Leap Card voordelig zijn; deze kost €10 voor 24 uur en geeft je gratis OV. Zelfs de bus naar het vliegveld is inclusief, dus zeker handig om over na te denken.

Mocht je op één dag de Guinness Storehouse, Jameson Distillery en de Teeling Distillery willen bezoeken in je weekend Dublin, dan kan het handig zijn om een Dublin Pass aan te schaffen. Deze pas geeft je namelijk gratis toegang tot meer dan 30 attracties (oa ook de zoo en het Natural History Museum), waaronder dus ook de brouwerij van het zwarte goud en twee distilleerderijen.

Boek hier je accommodatie in Dublin ▼Booking.com


Elke week de nieuwste recepten en reisartikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


Meer toffe stedentrips:


Voor dit artikel ben ik door Toerisme Ierland uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.