Er zullen weinig mensen op deze aarde zijn die nog nooit van Guinness gehoord hebben. Wanneer je een paar dagen naar Dublin gaat, mag een bezoek aan de Guinness Storehouse echt niet ontbreken. Waarom niet? Dat vertel ik je graag!

Op bezoek bij: Guinness Storehouse Dublin

Hoe het ooit begon

Guinness werd opgericht door Arthur Guinness in 1759 in Dublin. Hij huurde een locatie van de stad Dublin voor een contractduur van 9000 jaar, voor £45 per jaar. Sidenote: Ik ben benieuwd of die huurprijs nu ook nog wordt gerekend elk jaar. Lijkt me hilarisch om op de jaarafrekening van een miljoenenbedrijf een kostenpost van £45 te zien staan! :D Wist je trouwens dat de handtekening van Arthur nog op elke fles en blik staat?

Oorspronkelijk brouwde Guinness alleen ale, pas in 1778 kwam porter (stout) langs. Nadat de brouwerij in 1799 was uitgebreid, schakelde het bedrijf over op het maken van alleen porter. Ze verdeelden dit echter in vier categorieën; een single stout, een dubbel stour, een extra stout en een foreign stout, die werd geëxporteerd. Ten tijden van Arthur’s dood in 1803 bedroeg de jaarlijkse productie van de brouwerij 20.000 vaten. In 1876 waren het al 779.000 vaten en in de jaren 1930 was Guinness het 7e grootste bedrijf ter wereld.

Lovely day for a Guinness

bron: https://www.instagram.com/guinness/

Guinness Book of Records

Misschien had je het nooit beseft, maar als je het over het ‘Guinness Book’ hebt, heb je het dus indirect over het bier! Het idee voor een boek met records begint in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Wanneer Sir Hugh Beaver (1890-1967), directeur van de Guinness Brewery, aanwezig is bij een jachtpartij in County Wexford, maken hij en zijn gastheren ruzie over de snelste jachtvogel (game bird) in Europa, maar vinden ze geen antwoord in de bekende boeken of naslagwerken. Het idee blijft een aantal jaren hangen bij Sir Hugh tot hij in 1954 de tweeling Norris (1925–2004) en Ross McWhirter (1925-75) opdracht geeft om een boek samen te stellen van feiten en cijfers.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Guinness World Records (@guinnessworldrecords) on

Het uiteindelijke Guinness Book of Records werd voor het eerst gepubliceerd in Groot-Brittannië op 27 augustus 1955. Het eerste boek bevatte 198 pagina’s en er werden 50,000 exemplaren van gedrukt. Werkte je bij de Guinness brouwerij, kreeg je zelfs 50% korting op de prijs. Nu zijn er meer dan 134 miljoen boeken wereldwijd verkocht in 100 landen en in 20 talen.

Guinness Storehouse bezoek

De Guinness Storehouse is de nr. 1 toeristische attractie van Ierland in de St. James’s Gate Brewery. Sinds de opening in 2000 zijn er meer dan twintig miljoen bezoekers de karakteristieke poort doorgegaan. In maar liefst 7 verdiepingen dompel je je helemaal onder in alles wat met Guinness te maken heeft. Van de grondstoffen en de barrels naar het proces, het Guinness Book of Records, hoe je in 119,5 seconde de perfecte Guinness tapt en van de reclameuitingen tot bovenin de rooftop Guinness Gravity Bar met bijna 360° uitzicht over Dublin. Een soort Disneyland voor bierliefhebbers!

Op bezoek bij: Guinness Storehouse Dublin Op bezoek bij: Guinness Storehouse Dublin Op bezoek bij: Guinness Storehouse Dublin Op bezoek bij: Guinness Storehouse Dublin Op bezoek bij: Guinness Storehouse Dublin Op bezoek bij: Guinness Storehouse Dublin Op bezoek bij: Guinness Storehouse Dublin

Een entreekaartje voor de Guinness Storehouse is verkrijgbaar vanaf €18 pp (online), maar check even goed: sommige dagen en tijden zijn duurder dan andere. Je kunt ook een Dublin Pass kopen, daarmee heb je gratis toegang tot heel veel distilleerderijen en brouwerijen (+ gratis Hop on Hop off); dat kan ook een hoop schelen qua ekkies in totaal. In de toegangsprijs zit dus ook een pint Guinness in de Gravity Bar bij. Het is geen goedkoop uitje, maar voor mij het geld zeker waard.

Op bezoek bij: Guinness Storehouse Dublin

Foto: Simone’s Kitchen

Guinness taproom

Wat ik dus helemaal gemist heb (maar wel noem zodat JIJ wel kan gaan) is de Guinness Open Gate Brewery Taproom. Hier kun je de experimentele Guinness brouwsels proeven die de brouwers maken op een kleine installatie. En dan ook echt vreemde versies zoals een Sea Salt & Burnt Sugar Stout, Strawberry Porter, Kiwi Sour of zelfs een Shamrock & Potato Ale. De taproom is open op donderdag, vrijdag en zaterdag en je MOET (alleen met een reservering kom je binnen) een plekje reserveren via de website; er is elke avond maar beperkt plek. Entree is €9 en daarvoor krijg je een plankje met 4 proefglazen die je zelf mag uitkiezen uit het aanbod dat er die dag op tap staat.

Guinness Open Gate Brewery Taproom

bron: https://www.instagram.com/guinnessopengatebrewery/

Naast het proefplankje kun je ook halve of hele pints bestellen en zijn er verschillende daghappen die je kunt bestellen. Ik ben er dus zelf niet geweest (en vind mezelf daarom superstom), maar dit klinkt echt als een fantastische taproom en mag je wat mij betreft niet overslaan.


KOOP HIERONDER ALVAST TICKETS VOOR ANDERE
BEZIENSWAARDIGHEDEN EN EXCURSIES IN DUBLIN

 


Elke week de nieuwste recepten en reisartikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER brouwerijen om te bezoeken ↓

Voor dit artikel ben ik door Toerisme Ierland uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer