Misschien dat Neurenberg niet echt op je radar staat voor een weekendje weg. Veel Nederlanders zullen deze Beierse stad vooral kennen van het Proces van Neurenberg, het Internationale Militaire Tribunaal: het beroemde proces tegen 24 kopstukken van het naziregime uit de Tweede Wereldoorlog. Nogal een donker verleden waar de stad zich anno 2022 niet meer mee identificeert. Wil je mij geloven als ik zeg dat Neurenberg een superleuke stad is? Perfect om een paar dagen te verblijven en natuurlijk niet vergeten om ook wat lokale bier te drinken in Neurenberg.

Eten en drinken in Neurenberg (en nog veel meer!)

Handig kaartje ↓

ETEN & DRINKEN IN NEURENBERG

Zoals je al in mijn artikelen over Bamberg, Bayreuth en de Airbräu brouwerij op het vliegveld van München hebt kunnen lezen: hier in Beieren weten ze het één en ander over bier. Neurenberg is al eeuwenlang een belangrijke brouwstad, of het nu Helles, Dunkles of Rotbier is – er is voor elk wat wils. Er is zelfs een kattencafé, maar zorg dat je wel even reserveert als je daar wat wilt eten en/of drinken, want ik stond op zondagochtend voor een kopje koffie op de stoep, maar toen was er al geen plek meer helaas.

Nürnberger Rotbier

Het Nürnberger Rotbier is een bier van lage gisting dat al sinds de vroege middeleeuwen in Neurenberg wordt gebrouwen. In 1597 waren er maar liefst 35 Rotbier-brouwerijen in de stad. Er was zelfs een wet waarin stond dat bierbrouwers in Neurenberg een eigen bierkelder moesten hebben voor fermentatie en opslag. Onder de stad is dus ook een labyrint van uit de rotsen gehouwen (bier)kelders te vinden waar je onder andere bij Hausbrauerei Altstadthof een tour kunt boeken in de Historischen Felsengänge, inclusief proeverij.

Biergarten

Er zijn genoeg plekken in Neurenberg om even te relaxen met een biertje of een glaasje wijn. Kies voor een biergarten zoals Kopernikus, BALKON, Hexenhäusle, Wiesn Beer Garden of ga lekker in het donkerbruine interieur van een bierstuben zoals Trödelstuben aan de bar hangen.

Nürnberger Bratwürste

Als je naar Neurenberg iets te eten zoekt, kan je er niet omheen: de Nürnberger Bratwürste. Deze kleine worstjes (dus niet zo groot als een traditionele Duitse bratwurst) moeten volgens wetgeving uit ±1300 acht cm lang zijn en tussen de 20 en 25 gram wegen. Al in 1313 liet de gemeente van Neurenberg de kwaliteit van de Neurenbergse worsten controleren door de zogenaamde “Würstlein”, een historische “voedselpolitie”. Goethe vond de Nürnberger Bratwürste ook zo lekker dat hij ze per post van Neurenberg naar Weimar liet opsturen. De Nürnberger Rostbratwurst wordt in de hele Europese Unie beschermd als een “European Union protected geographical indication (PGI)”, net als bijvoorbeeld Parmigiano-Reggiano en champagne. Dit betekent dat Nürnberger Bratwürste alleen in Neurenberg gemaakt mogen worden.

Nürnberger Bratwürste

Je koopt de worstjes per 6, 9 of 12 en krijgt ze meestal geserveerd met mierikswortel, mosterd en zuurkool. Er is de traditionele versie met marjoraan, maar er is ook een gerookte versie en een gekookte versie. Het is ook een populaire snack om op straat te kopen bij een stand; je koopt ze dan per 3 im weckla, wat betekent dat je ze koopt in een broodje. Drie van die worstjes in een broodje kost ongeveer €2,50 op straat, een prima prijs als je aan het winkelen bent en zin hebt in iets te snacken!

Neurenberg Gin / Nvremberga Gin

In een klein steegje in de buurt van de belangrijkste markt van Neurenberg heeft Gianni Ripa eind 2017 een speakeasy-bar geopend: Gin & Julep. Daar serveert hij onder andere verschillende variaties van de classic mint juleps; hence de naam. Sinds een aantal jaar is er ook een eigen gin en micro-distilleerderij naast de bar: Nvremberga Gin. Vernoemd naar de eerste gedocumenteerde vermelding van de stad Neurenberg in 1050. In totaal gebruikt Gianni 13 verschillende botanicals in zijn gin, waaronder (natuurlijk) jeneverbes, sinaasappelschil, citroenschil maar ook roze peperkorrels.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Je kan natuurlijk niet van zonsopkomst tot zonsondergang aan het eten en drinken blijven, het is ook leuk om tussendoor even wat anders te doen. ;)

Albrecht Dürer

De Duitse kunstenaar Albrecht Dürer (1471-1528) was kunstschilder, tekenaar en humanist en heeft vooral voor de prentkunst een belangrijke rol gespeeld, met zijn revolutionaire benadering van de houtsnede. Bij het maken van houtsneden wordt een tekening uit een zacht soort hout gesneden. Daarna wordt het houtblok (met de tekening) met inkt ingerold. Vervolgens wordt dit als een soort stempel stevig op papier gedrukt. Zijn woning en atelier – het Albrecht Dürer Haus – waar hij van 1509 tot aan zijn dood in 1528 leefde is sinds 1871 een museum gewijd aan het leven en werk van Dürer. Het huis werd tijdens bombardementen gedeeltelijk verwoest in oktober 1944 en heropende pas weer in 1971 op de 500ste verjaardag van Albrecht.

Het museum biedt installaties van antiek meubilair, een reconstructie van de werkplaats van Dürer waar bezoekers demonstraties van prentkunst kunnen zien en wisselende tentoonstellingen van tekeningen en prenten van Dürer uit de grafische collectie van de stad Neurenberg.

Albrecht Dürer Haus
Germanisches Nationalmuseum

Als je de naam van dit museum hardop uitspreekt klinkt het nogal streng in de oren, maar dat is nergens voor nodig. Het Germanisches Nationalmuseum is een prachtig museum en het grootste cultuurhistorische museum in de Duitstalige wereld. Het herbergt ongeveer 1,3 miljoen objecten, waarvan er 25.000 te zien zijn in verschillende permanente en tijdelijke tentoonstellingen. Bijzonder vond ik de oudste nog bestaande globe van Martin Behaim uit 1492, ook wel De Erdapfel of Behaimglobe genoemd en het zelfportret van Rembrandt van Rijn (1629). Ook was er een enorme gouden hoed te zien, gevonden in Ezelsdorf-Buch, uit de Bronstijd (10e-9e eeuw v.Chr.).

De Stadsmuren

Vanaf de stadsmuren die bijna het hele oude centrum van Neurenberg omsluiten heb je een prachtig uitzicht over de stad. De bouw begon in de 12e eeuw en eindigde officieel in de 16e eeuw. Oorspronkelijk was er ongeveer 5 kilometer muur (waarvan er nog ongeveer 4 kilometer staat) rond de oude stad. Helaas werd ook hier een groot deel vernield tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit deel is daarna echter herbouwd, waardoor Neurenberg nu weer een uitgebreide stadsmuur heeft die je kan bezoeken en bekijken. De oude slotgracht is gedempt en doet nu dienst als park waar in de zomer vaak (bier)festivals worden georganiseerd. Kijk vooral op de eventpagina van Tourismus Nürnberg voor alle data en informatie.

SLAPEN IN NEURENBERG

Omdat het zo’n leuk centrum is; (het oude stadscentrum is autovrij) en een echte studentenstad, is het ook ’s avonds zeker leuk om nog even een drankje te doen. Handig is dan om niet ver buiten het centrum te slapen. Je zou bijvoorbeeld in het Hotel Victoria op slechts 100 meter van het station kunnen slapen. Wil je zelf wat kunnen koken? Boek dan een appartement of studio in het Adina Apartment Hotel met sauna, fitnesscentrum en gratis WiFi. Ik verbleef zelf in het Sorat Hotel Saxx, om de hoek van het centrale marktplein en de historische Schöner Brunnen fontein.

Booking.com


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER DUITSLAND TIPS:


Voor dit artikel ben ik door het Duits Verkeersbureau uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer