Op bezoek bij: Maisel’s Bier-Erlebnis-Welt in Bayreuth

Op mijn Zuid-Duitse biertour (lees ook mijn artikelen over Bamberg en de Airbräu brouwerij in München), hadden we ook een overnachting in Bayreuth. Nu deed de naam van deze stad bij mij geen belletjes rinkelen, maar bij de liefhebbers van de klassieke componist Wagner vast wel! Bayreuth is vooral bekend vanwege de Bayreuther Festspiele die elk jaar in de zomer plaatsvinden. Uit de hele wereld komen liefhebbers van de opera’s van Richard Wagner om de voorstellingen bij te wonen. Voor mij was het hoogtepunt van Bayreuth het bezoek aan Maisel´s Bier-Erlebnis-Welt, een mustvisit voor elke bierliefhebber die ook maar een beetje in de buurt is.

Op bezoek bij Maisel´s Bier-Erlebnis-Welt in Bayreuth

Brauerei Gebrüder Maisel KG

De Maisel´s Bier-Erlebnis-Welt is onderdeel van de Brauerei Gebrüder Maisel KG dat al in 1887 werd opgericht door de broers Hans en Eberhardt Maisel. De brouwerij is nu in handen van Jeff Maisel (de vierde generatie) die sinds 1996 de brouwerij runt. In de jaren ’70 groeide de brouwerij zo hard dat het tijd werd voor een nieuwe brouwerij met een grotere brouwcapaciteit. De vader van Jeff vond die nieuwe brouwerij toch nog wel spannend; want wat als daar wat mis ging? Het brouwen kon niet zomaar stilliggen… Vandaar dat de oude brouwerij nooit gesloten is en nog jaren in de ‘standby’ stand heeft gestaan. Gelukkig werkte de nieuwe brouwerij als een zonnetje en hoefde de oude brouwerij nooit meer in te vallen, maar wat te doen met de oude brouwerij?

Zelf Maisel´s Bier-Erlebnis-Welt bezoeken

De oude brouwerij is nu één van de best bewaarde oldschool brouwerijen van Duitsland die nog voor 99% in originele staat te bezichtigen is. Van de stoomgeneratoren tot de lichtknopjes, de beslagkuipen, mengstokken en koperen brouwketels. De rondleiding begint in de oude brouwerij en leid je via kleine doorgangen, trappetjes en gangetjes naar de nieuwe brouwerij waar je via een glazen overbrugging zo de ketels in kan kijken. De tour eindigt in het restaurant waar je een enorme keuze hebt uit de Maisel bieren. De tour loop je zelfstandig zonder gids met behulp van een audioguide. Kosten voor een rondleiding zijn €12* per persoon, exclusief bier.

*In januari 2022

Daarnaast zijn er ook verschillende proeverijen waar je je voor kunt opgeven met professionele biersommeliers. Zo kregen wij een kleine demonstratie van hoe ze in Zuid-Duitsland bier stachelen! Een heel interessant proces van bier verhitten met behulp van een metalen stok.

Eten & slapen

Toen ik er was in juli 2021, waren ze nog druk aan het bouwen aan een eigen Urban Art Hotel (met panorama-sauna) naast de brouwerij. Die is nu klaar met 67 kamers en 9 appartementen die individueel zijn ontworpen door meer dan 50 stadskunstenaars van over de hele wereld.

In het enorme restaurant kun je genieten van meer dan 100 verschillende bieren; niet alleen van Maisel zelf, maar ook van andere brouwerijen uit de omgeving. De kaart bestaat uit juist géén Zuid-Duitse klassiekers (wat een verademing!), maar een moderne mix van vegan gerechten zoals jackfruitburgers en salades, met vlees en vis. Als we hier de rest van de reis waren gebleven, was ik een tevreden mens geweest. Mocht je ooit ook maar een beetje in de buurt zijn, maak dan van Maisel´s Bier-Erlebnis-Welt zeker een stop in je programma.


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER DUITSLAND TIPS:


Voor dit artikel ben ik door het Duits Verkeersbureau uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.