11x bier en Kölsch in Keulen

Keulen is een populaire bestemming voor Nederlanders en dat snap ik wel. Je bent er zo met de auto of trein; het voelt echt als het buitenland en ze hebben er heerlijke biertjes waaronder het beroemde Kölsch. Ik heb expres de woorden bier en Kölsch apart benoemd in de titel van dit artikel, want Kölsch is bier, maar niet elk bier is Kölsch! Naast wat algemene informatie over kölsch heb ik 11 plekken voor je op een rijtje gezet waar je heerlijk kölsch* in Keulen kunt drinken. 

TIP: neem voldoende cash geld mee, je kunt niet overal pinnen en er zijn niet op elke straathoek geldautomaten. 

*en ander speciaalbier. 😉 

Een handig kaartje ↓

Meer over Kölsch

Kölsch is bovengistend en lijkt wat op een pilsener (maar pilsener is altijd ondergistend) met een gouden kleur, rond de 5% alcohol en een stevige schuimkraag. Dat je het Kölsch bier voornamelijk in Keulen vindt mag geen wonder zijn. De stijl is namelijk beschermd op Europees niveau (sinds 1997) en mag enkel in en rond Keulen gebrouwen worden. Deze bescherming werd opgezet in 1986 door een vereniging van brouwers; de Kölsch Konvention. Het Kölner Brauerei Verband bestaat uit 19 brouwerijen die samen meer dan 10,000 hl per brouwerij van Kölsch brouwen. Er zijn ook nog micro-kölsch brouwerijen, maar die zul je in de reguliere cafés niet snel vinden.

11x bier en Kölsch in Keulen

Kölsch drink je uit een hoog, smal glas: de stange. Wanneer je glas leeg is wordt het door de Köbus (de Kölsch tapper/bediening) verwisseld voor een vol exemplaar, net zolang tot je een viltje op je glas legt. Bij elk nieuw glas zet de Köbus een streepje op je viltje, zo weet hij wat je aan het eind van de avond moet afrekenen. De stange worden rondgebracht in een metalen of houten kranz; een rond dienblad met een draagarm. Als je heel erg dorst hebt kun je vaak ook een vat (ein Pittermännchen) kopen voor thuis. Nu je alles weet over Kölsch kunnen we wat gaan drinken!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by marce ⛳️⛵️ (@benavidesm) on

Kölsch drinken
Brewery Päffgen

Een raampje; een deur met rode gordijnen; vanaf de straat zou je bijna langs Päffgen lopen. Maar eenmaal door de gordijnen heen sta je bijna meteen in de rij voor een tafeltje. Want ondanks dat hier misschien wel honderd tafeltjes staan; ieder plekje is bezet. De zaak loopt ook zover door naar achteren dat je in eerste instantie niet eens de hele zaak kunt zien. Köbussen rennen af en aan met volle kranzen naar dorstige gasten en de schnitzels vliegen je om de oren. Wil je hier eten reserveer dan; wij wilden om een uur of 18:00 alleen een kölsch drinken en bijna alle tafels waren al bezet en hadden bordjes met gereserveerd.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Veronique (@kikivero) on

Brauhaus Pütz

Bij Brauhaus Pütz drink je (vind ik, Jody) de lekkerste kölsch van de stad: Mühlen Kölsch. Toen wij binnen liepen op vrijdag rond een uur of 16:00 waren wij het tweede tafeltje, maar de reserveringen voor het diner ´s avonds stonden allemaal al klaar op de tafels. Ook hier is de tip dus reserveren voor het diner; de rest van de dag is het er vrij rustig.

Brauhaus Pütz - Kölsch in Keulen Brauhaus Pütz - Kölsch in Keulen

Brauhaus HELLERS

Brauhaus Hellers zit om de hoek van schnitzelparadijs Bij Oma Kleinmann (zie verderop in dit artikel), dus perfect om nog voor het eten even een Hellers kölsch mee te pakken. De binnenkant ziet eruit als een tropische kas met heel veel hangende planten en bakken met groene sprieten. Boven de bar hangt een vooroorlogse ketel waar ik hoop dat het bier niet in gebrouwen wordt. 😉

Bierlager

Bierlager is een bierwinkel en een bar in één. Je kunt hier niet alleen biertjes kopen, maar er is ook een gevulde koelkast met koud bier en er is ook een tapinstallatie waar vooral tap takeovers op worden gedaan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Craft Beer Store & Bar (@bierlagerkoeln) on

Johann Schäfer

Bij Johann Schäfer draait alles om kölsch en eten: niet voor niets is hun motto ook “Habt Spaß beim Essen“. Hier wordt gekookt volgens het kop-tot-staart principe, inclusief vis van duurzame visserij en lokale groenten en aardappels. Ze schenken Gaffel Kölsch, maar ook hun eigen huisgebrouwen Johann Schäfer Südstadt Pils en een Chlodwig Weizen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr. No (@doktorno1962) on

Brauhaus Reissdorf

Ook bij Brauhaus Reissdorf hebben ze hun eigen Reissdorf Kölsch uit de taps stromen. Al in 1894 werd Reissdorf Kölsch gebrouwen (al heette kölsch tot 1905 Wiess) en interessant is om te vermelden dat de vrouwen van de brouwers altijd een belangrijke rol hebben gespeeld in de brouwerij. Tijdens WO1 en WO2 ging de productie gewoon door, maar alle mannen stonden op het slagveld; waardoor de vrouwen het roerstokje overnamen. Nu is de vierde generatie Reisdorfers is nog steeds actief in de brouwerij.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sharif (@thewanderingbrewer) on

Brauerei zur Malzmühle

Vlakbij het Chocolademuseum van Keulen kun het lekkere Mühlen Kölsch wat al eerder voorbij kwam bij Brauhaus Pütz nu ook bij het officiële Brauhaus drinken. Het bier wordt buiten de stad gebrouwen, maar daar smaakt hij niet minder om.. 😉

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @och_lizzy on

Papa Joe’s Biersalon

Bij Papa Joe’s Biersalon moet je gewoon binnen zijn geweest als je naar Keulen gaat. Een bizarre verzameling apparaten, speelautomaten, poppen, posters en grof gezegd ‘meuk’ vullen hier de muren, de bar, de pilaren en zelfs het plafond. Naast de bar staan twee levensgrote figuren met een accordeon en een tuba die liedjes spelen die je zelf (na betaling van €1) in kunt toetsen. Duitse klassiekers natuurlijk, maar ook modernere liedjes zoals Tom Jones’ Sex Bomb. Bijzonder is dat de poppen (die Pneuphoniker) niet alleen bewegen, maar ook echt zelf de muziek maken; helemaal mechanisch.

Ze schenken naast Gaffel Kölsch ook een eigen Kräuterschnaps genaamd Schmitz Doctor.

Papa Joe's Biersalon Köln

Gaststätte Gerhard Fischenich

Bij Gaststätte Gerhard Fischenich drink je Päffgen Kölsch, maar nog belangrijker: hier eet je volgens kenners de lekkerste Grillhaxe (varkensschenkel) van de stad!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wolfgang “elWolli” H. (@wolkenfabrik) on

Ander craft bier drinken
Craftbeer Corner Coeln

Craftbeer Corner Köln

Even klaar met Kölsch? Om de hoek van de drukke Alter Markt ligt een beetje verborgen in een stil straatje hét speciaalbiercafé van Keulen: Craftbeer Corner. Toen wij er waren, was er net een tap takeover van Lervig Aktiebryggeri uit Noorwegen, dus de 15 tapkranen stonden bijna allemaal vol met Lervig bieren. En daar is niets mis mee.. 😉 Naast de bar staan 3 enorme koelkasten met flesjes en blikken speciaalbier die je daar kunt drinken, of mee kunt nemen naar huis. Tip: bestel een proefplank met 5 verschillende tapbieren (die je zelf mag kiezen) voor maar €12,50. Toptent!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Craftbeer Corner Coeln (@craftbeercorner) on

Délirium Café Cologne

Voor wie bekend is met de keten van het Délirium Café; ook in Keulen zit een vestiging om je honger naar speciaalbier te stillen. Naast de standaard Belgische bieren op de tap en in de koelkast hebben ze ook vaak tap takeovers van buitenlandse brouwerijen, dus altijd wat om naar uit te kijken.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andrew ‘Chicka’ Cheetham (@chicka.of.granehouse) on

ETENSTIJD!
Bei Oma Kleinmann

Met al die kölsch in je mik moet je op een gegeven moment ook wat eten. Via het alwetende internet kwam ik het schnitzelparadijs Bij Oma Kleinmann tegen. Dus hop wij de tram in! En achter aansluiten in de rij bij het restaurant. Want (stomme wij) hadden niet gereserveerd. Dus hebben we ongeveer 45 minuten gewacht op een plekje; want de schnitzels die we voorbij zagen komen zagen er toch wel erg smakelijk uit. Je kunt kiezen uit een varkensvlees- of kalfsvlees schnitzel en de sauzen/toppings variëren van Bombay (met ananas-curry-saus), tot Jäger (met champignonroomsaus) en van Hollands (met pindasaus met uitjes) tot Balkan (met paprika mousse).

Bei Oma Kleinmann Köln

De prijzen beginnen met €14,90 voor een standaard varkensschnitzel met bratkartoffeln en een salade tot €23,90 voor een kalfsvlees schnitzel met bv Balkan saus. En ik kan je vertellen dat je niet met honger naar huis gaat. Tijdens het typen van dit artikel komt Franz zelfs nog even melden ‘dat die schnitzels echt heel lekker waren’. Zegt genoeg volgens mij. 🙂

Bei Oma Kleinmann Köln Bei Oma Kleinmann Köln

Wilma Wunder

Wilma Wunder Köln

Toevallig liepen we langs Wilma Wunder op onze eerste dag (het ligt om de hoek van ons hotel) en het zag er van de buitenkant al tof uit! Hoge ramen met veel groen en gezellige zitjes. De zaak bleek ook pas 3 weken open te zijn; zo nieuw dat toen wij er waren (eind november) het nog niet eens op Google Maps stond! Je kunt eigenlijk de hele dag terecht bij Wilma Wunder; ze hebben ontbijt, brunch, lunch, borrels en diner. Op het drankenmenu staan biertjes (hun standaard kölsch is Früh Kölsch), cocktails, huisgemaakte limonades en een aantal wijnen die ook per glas verkrijgbaar zijn. Qua eten moet je denken aan huiselijk, niet te moeilijk Duits comfortfood. Pasta met ham & kaas, linzenstoofpot, verschillende soorten flammkuchen, kaasfondue of knödels met stoofvlees. Ook zijn er een aantal gerechten geschikt voor vegetariërs en vegans.

Wilma Wunder Köln Wilma Wunder Köln Wilma Wunder Köln Wilma Wunder Köln Wilma Wunder Köln

Wij hebben echt lekker gegeten en gedronken (jeej glühwein spritz cocktail!), al was mijn pasta met ham en kaas niet echt bijzonder; had ik ook thuis kunnen maken. Wij waren voor twee personen inclusief alle drankjes (aperitief, bier, flesje wijn), voorgerecht (wij hebben een flammkuchen gedeeld), twee hoofdgerechten en fooi in totaal €70 kwijt. Heel erg schappelijk voor waar je zit en wat je krijgt.

slapen
25hours Hotel Koeln The Circle

25hours Hotel Koeln The Circle

Wij sliepen in het 25Hours Hotel Köln; een spiksplinternieuw hotel dat sinds 30 juli 2018 geopend is in een voormalig gebouw van een verzekeringsmaatschappij. Het ligt op ongeveer 20 minuten lopen van het Centraal Station en vanuit het hotel loop je zo de binnenstad in of naar één van de vele bus-, tram- of metrohaltes. De sfeer van het hotel is heel futuristisch met verschillende robots, astronauten bij de lift en zelfs een sterrenhemel als vloerkleed op de kamer.

25hours Hotel Koeln The Circle 25hours Hotel Koeln The Circle

Op de bovenste etage van het hotel heb je het NENI Restaurant wat ’s ochtends ook dienst doet als ontbijtzaal. De mediterraanse keuken van NENI werkt ook een beetje door in het ontbijt; naast een gebakken eitje/omelet kun je ook kiezen voor shakshuka als ontbijt. En ja; ze hebben bubbels bij het ontbijt! 😀

25hours Hotel Koeln The Circle 25hours Hotel Koeln The Circle

Aan de ‘overkant’ zit de Monkey Bar; een cocktailbar waar je vanaf 17:00 terecht kunt (ook als je geen gast bent) voor een heerlijke cocktail.

25hours Hotel Koeln The Circle

25hours Hotel Koeln The Circle 25hours Hotel Koeln The Circle

De 207 kamers hebben comfortabele bedden, air conditioning, duurzame douchegel/shampoo, flat screen tv, minibar, een Boom Bluetooth-luidspreker, gratis wifi en een prachtig uitzicht over de stad (als je in de buitenring slaapt). Kamers kosten vanaf ± €135 inclusief ontbijt per nacht.

25hours Hotel Koeln The Circle 25hours Hotel Koeln The Circle 25hours Hotel Koeln The Circle 25hours Hotel Koeln The Circle


Elke week de nieuwste recepten en reisartikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER TIPS VOOR DUITSLAND ↓

Voor dit artikel heb ik alleen van het 25 Hours Hotel korting gekregen op de overnachtingen, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving. 

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.