Op bezoek bij: Brouwerij Airbräu München

Ik heb het weleens laten vallen tijdens één van de vele pre-corona reizen: ik haat vliegen. Vroeger was ik zelfs echt bang en zat ik volledige tijd van de vlucht verkrampt in m’n stoeltje waardoor ik met hoofdpijn en spierpijn aankwam op de plek van mijn bestemming. Met behulp van een aantal boeken (oa Over vliegangst en hoe je ervan afkomt) ben ik daar redelijk overheen. Vliegen is nog steeds niet mijn hobby en ik vind het nog steeds niet leuk, maar ik kom niet meer helemaal verkrampt aan. Maarrrr iets wat mij misschien ook wel had geholpen in mijn vliegangst was een lekker koud biertje voor het vliegen! Nu is de bierselectie op Schiphol om te huilen, maar op München Airport aka Flughafen München Franz Josef Strauß hebben ze al sinds 1999 een eigen microbrouwerij Airbräu. En ik mocht een kijkje nemen!

Op bezoek bij: Brouwerij Airbräu München

Locatie(s)

De brouwerij, het restaurant en de grote biergarten vindt je tussen Terminal 1 en Terminal 2, gewoon in het gedeelte dat voor iedereen toegankelijk is. En is er is plek genoeg: zonder corona-maatregelen is er binnen plek voor 350 gasten en buiten voor maar liefst 600 mensen! Nu met de 1,5 m regels hebben ze binnen nog maar plek voor 150 gasten en buiten 250 gasten. Maar dat geeft je wel even een inzicht in de grootte van de zaak. Ook achter de douane is er normaal gesproken een Airbräu Next to Heaven restaurant/bar in de vertrekhal van Terminal 2, maar vanwege de coronamaatregelen is deze locatie op het moment gesloten.

Op bezoek bij: Brouwerij Airbräu München

De Brouwerij

Brouwmeester René Jacobsen werkt al sinds 2013 bij Airbräu en brouwt ongeveer 5000 hl bier per jaar. Maar liefst 70% van al dat bier is de populaire Helles (Fliegerquell), 20% het witbier/weizen (Kumulus) en de rest zijn seizoensbieren zoals onder andere de donkere weizen (Mayday), een dubbelbock (Aviator), een Märzen (1918) en het speciale Oktoberfestbier dat elk jaar gebrouwen wordt.

Alle bieren worden trouwens gebrouwen volgens het Duitse Reinheitsgebot uit 1516, wat zegt dat bier alleen gemaakt mag worden met water, gerst en hop. Van gist wisten ze toen het bestaan nog niet af, maar dat is natuurlijk een wezenlijk onderdeel van bier brouwen en dus geoorloofd onder het Reinheitsgebot. Je kunt ook zelf een rondleiding boeken via de website, kosten zijn €9 per persoon doordeweeks en €10 voor de zondag* en je kunt bij het boeken aangeven als je de tour graag in het Engels zou willen doen.

*prijs in juli 2021

Biergarten

De Biergarten is een soort van buiten, maar toch niet helemaal, want een enorm atrium beschermd je van de elementen. Maar niet van de mussen die nog net niet op je bord komen zitten tijdens het eten om de kruimels pretzel op te pikken. Het gekwetter van de mussen heeft eigenlijk ook wel wat; het lijk net of je midden in een bos zit! De biergarten van Airbräu is ook heel leuk aangekleed met boompjes, hopplanten, een meiboom in het midden en een grote waterpartij (vanwege corona nu zonder water).

Eten

Naast halve en hele liters bier is er ook een uitgebreid menu om uit te kiezen. Ze hebben verschillende gerechten; van de meer traditionele gerechten zoals Schweineschulterbraten (varkensschouder), Schweinshaxe (varkensknokkel) en Weißwürste, tot salades en zelfs een vegetarische burger van paddenstoelen.

Zelf bezoeken

De Airbräu brouwerij is bijna niet te missen op de Luchthaven van München, maar je hoeft dus niet per se een vliegticket te hebben om hier een biertje te drinken of te eten. Je kunt gemakkelijk met de S1 of S8 S-Bahn vanuit München centrum naar het vliegveld, of je kunt de auto parkeren op één van de vele parkeerplaatsen van het vliegveld. Maar alleen als je natuurlijk een BOB bij de hand hebt. 😉 En een tip mocht je met de auto gaan: Besteed je meer dan €20 bij Airbräu, dan mag je 3 uur gratis parkeren. Je moet dan het bonnetje van het restaurant bij het parkeercontrolecentrum in het München Airport Center omruilen. (Niet zelf getest, staat op de website van Airbräu)

Ik vind een brouwerij op een vliegveld echt een uitkomst. Ik snap niet dat andere vliegvelden dit niet ook zijn gaan doen. Misschien dat ik dan ooit wel voor m’n plezier naar Schiphol ga.. 😉


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER DUITSLAND TIPS:


Voor dit artikel ben ik door het Duits Verkeersbureau uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.