12 tips voor een weekend Trier (en Olewig)

Trier staat wel bekend als de oudste stad van Duitsland. Al ruim 3000 v.C. bestonden er in het Moezeldal al nederzettingen. Romeinse Keizer Augustus gaf rond 16 v.C. opdracht Augusta Treverorum te bouwen. Ondanks vele verwoestingen, oorlogen en branden zijn er nog veel historische gebouwen en bezienswaardigheden te zien. En je kunt er lekkere biertjes en wijntjes drinken, zelf getest. 😉 In dit artikel geef ik mijn 12 tips voor een weekend Trier en Olewig. 

Een handig kaartje ↓

Trier
Weinstand Trier Hauptmarkt

De Hauptmarkt is het centrale plein van Trier. Mooie vakwerkhuisjes, een kruis op een sokkel, gezellige winkeltjes… Maar wat zien we daar? Een wijnkraam! Van maart t/m oktober wordt deze wijnkraam door verschillende wijnbedrijven uit de regio rondom Trier bemand. En kun je dus voor een schappelijk prijsje leuke wijnen proberen. En ook lekker: gewoon uit een echt glas! Goede tijdsbesteding: lekker hangen met de locals met een glaasje sekt rond een wijnmarktkraam.

weinstand Trier weinstand Trier weinstand Trier weinstand Trier weinstand Trier

Weinstube Kesselstatt

Tegenover de Dom zit Weinstube Kesselstatt een beetje verborgen achter een groen terras. Hier bestel je voor een prima prijs een glas (of fles) lokale wijn. Bestellen doe je binnen bij de bar; wanneer je eten besteld komen ze dat wel buiten brengen. De tafel naast ons had een gezellig kaasplankje wat er goed uit zag; wij hadden alleen niet lang daarna een reservering voor het avondeten, dus hebben het bij een glaasje wijn gelaten. Prachtige locatie en heerlijk toeven onder de pergola.

Weinstube Kesselstatt - Weekendje Trier Weinstube Kesselstatt - Weekendje Trier Weinstube Kesselstatt - Weekendje Trier

Zum Petrusbräu

De moezelregio rondom Trier staat natuurlijk bekend om de uitstekende wijnen, maar mocht je even geen zin hebben in een glas wijn, dan is er ook bier in Trier! Brouwerij Zum Petrusbräu is sinds 2013 neergestreken in de Windmühlenstraße in Trier. De taproom/tuin bevindt zich op de Kalenfelsstraße 3 waar je chill in de tuin kunt zitten. Er is een bar buiten met 3 taps met hun eigen bier, maar je kunt ook een Viez, schnaps of fris bestellen. Er is ook een barbecue-hoek waar je lekkere worsten en broodjes pulled pork kunt bestellen. We konden niet alle bieren proeven, want die waren helaas op.. Helaas, maar de Orange Ale en de Pilsauslese smaakte ons prima.

Zum Petrusbräu Trier Zum Petrusbräu Trier Zum Petrusbräu Trier Zum Petrusbräu Trier

Craftprotz

Een plek waar je wel even bezig bent om je door de bierlijst te werken is Craftprotz. Dit biercafé is een plek waar wij beergeeks heel blij van worden. Toffe setting, twaalf bieren van tap (en nog meer op fles) en een tof proefplank-idee. Eigenaar Nikola Weiler weet alles over de bieren die hij schenkt, dus mocht je twijfelen, vraag hem zeker om hulp. Het enige nadeel? Dat ze doordeweeks pas om 17:00 open gaan… 😉

Craftprotz Trier Craftprotz Trier Craftprotz Trier Craftprotz Trier Craftprotz Trier Craftprotz Trier

Skybeach Trier

Deze tip kreeg ik via instagram, een paar maanden per jaar is er midden in het centrum een stadsstrand op het dak van een winkelcentrum. Je moet wel even klimmen, want er is geen lift naar de 6de verdieping.. 😉 Strandstoeltjes, zand tussen je tenen, gin-tonic in je hand; hier kan je wel even lekker zitten. Jammer is dat er een hoge rand om het dak heen zit waardoor je niet echt een uitzicht hebt.

Citybeach Trier Citybeach Trier Citybeach Trier Citybeach Trier

Masons Restaurant

Restaurant Masons ligt letterlijk om de hoek van ons hotel; altijd lekker als je na het eten/drinken zo je bed in kan rollen. Je eet hier ‘de wereld rond’ wat voor ons nogal een vaag begrip was voordat we hier binnenkwamen. Maar dat is dus precies wat je doet! Er is een heel uitgebreid menu met kleine gerechtjes uit verschillende werelddelen. Van Amerikaanse caesarsalade, Duitse curryworst en pavlova uit Nieuw-Zeeland tot larp uit Laos en shorbat adas uit Syrië.  Je besteld met een papiertje (of tablet, maar daar hebben ze er nog niet genoeg van voor elke tafel) elke ronde per persoon 1 gerechtje. Wanneer je gerecht op tafel komt, mag je je volgende papiertje meegeven. Zo krijg je een stroom aan kleine gerechtjes die je gezellig kunt delen (als je wilt). Echt een heel leuk concept en bijna alle gerechtjes vonden wij ook heel smakelijk. De Koreaanse mandu (deegbuideltjes) hebben we zelfs drie keer besteld zo lekker vonden we ze. Alleen de gefrituurde pizza-flap snapte wij niet helemaal en was eigenlijk een teleurstellende hap deeg met kaas.

Masons Restaurant Trier Masons Restaurant Trier Masons Restaurant Trier Masons Restaurant Trier Masons Restaurant Trier Masons Restaurant Trier Masons Restaurant Trier Masons Restaurant Trier Masons Restaurant Trier

Porta Nigra

De Romeinse stadspoort Porta Nigra (170 n.C.) was ooit onderdeel van de ruim zes kilometer lange stadsmuur rondom het centrum van Trier. Door de eeuwen heen werd de muur door ouderdom en luchtvervuiling steeds zwarter; in de middeleeuwen kreeg hij hierom de naam de Porta Nigra. De poort werd later aangevuld met twee kerken die later door Napoleon weer zijn afgebroken. In 1986 werd de Porta Nigra samen met andere monumenten in Trier toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kunt de poort bezoeken en vanaf boven heb je een prachtig uitzicht over de stad Trier aan de ene kant en de wijngaarden op de berghellingen aan de andere kant.

Weekendje Trier - Porta Nigra Weekendje Trier - Porta Nigra Weekendje Trier - Porta Nigra Weekendje Trier - Porta Nigra

Rheinisches Landesmuseum Trier

Het Rheinisches Landesmuseum bevat verschillende collecties op het gebied van archeologie en Romeinse cultuur. Van voorwerpen uit het Stenen Tijdperk, graftombes uit de Romeinse tijd, bijzondere mozaïeken en Renaissance schilderijen; hier vind je het allemaal. Bijzonder is de nieuwe lichtshow ‘Im Reich der Schatten / In het rijk van de Schaduw’. Deze 360° lichtshow speelt zich af in de centrale hal van het museum met Romeinse artefacten die tot leven komen dankzij de projecties. De Romeinse koopman Asper gaat samen met de Romeinse God van de handel Mercurius naar het Rijk van de Schaduwen om zijn overleden vrouw te vinden. De show is in het Duits, maar er zijn koptelefoons waardoor je de show ook in het Nederlands en andere talen kunt volgen.

Rheinisches Landesmuseum Rheinisches Landesmuseum Rheinisches Landesmuseum Rheinisches Landesmuseum Rheinisches Landesmuseum Rheinisches Landesmuseum Rheinisches Landesmuseum

Hotel Aulmann

We sliepen in Hotel Aulmann, een prima 3-sterrenhotel midden in het centrum van Trier. Fijn is ook dat ze een eigen ondergrondse parkeergarage hebben, dus onze auto stond veilig geparkeerd. Je auto mag alleen niet hoger zijn dan 1,60m; dit omdat ze een soort stapel-lift-ding hebben waar je auto wel in moet passen. Ook lekker; het ontbijt is maar €8 pp.

Olewig

Mocht je tijd over hebben in Trier, ga dan ook zeker naar Olewig. Er gaat een bus rechtstreeks naar de rand van het wijndorpje en kost je €2,10 per enkele reis per persoon. In het wijndorp zijn er verschillende wijnhuizen waar je terecht kunt voor een glaasje wijn, maar nog leuker is het Olewiger Weinfest! Tijdens het festival zijn er allerlei stands met wijn, eten, live muziek en verschillende activiteiten zoals wijnvat-rollen en vuurwerk. Hou de website https://trier-olewiger-winzer.de/olewiger_weinfest/ in de gaten voor de data in 2020. Naast wijn kun je bij Hotel Blesius Garden ook terecht voor Olewiger speciaalbier Kraft Bräu.

Olewig weinfest 2019 Olewig weinfest 2019 Olewig weinfest 2019 Olewig weinfest 2019 Olewig weinfest 2019 Olewig weinfest 2019 Kraft Bräu Olewig Kraft Bräu Olewig


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER ARTIKELEN OVER duitsland:

Voor dit artikel ben ik door Trier Tourismus und Marketing uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.