Zomerse cocktails met GIN!

Volgens mij is gin wel de populairste sterke drank op dit moment. Heerlijk een goede G&T in het zonnetje op een terras, balkon of tuin. Maar wist je dat je ook hele lekkere (en simpele!) zomerse cocktails mee kunt maken? Laat je eens verrassen in dit artikel met mijn 10 zomerse cocktails met GIN! Wil je meer inspiratie? Er staat nu ook een artikel online met 16 zomerse cocktails met whisk(e)y, wodka, cider, cognac en verschillende likeuren én een apart artikel met 10 cocktails met limoncello! Laat de zomer maar komen!

zomerse cocktails met gin

1. Pink Mule – Queen Mary Pink Gin 1689

Deze prachtige mat roze fles bevat de oudste Pink Gin van de wereld. Al in 1689 werd er een recept uitgeschreven voor een Pink Gin. De gin is vernoemd naar de vrouw van koning Willem van Oranje de Derde, Queen Mary, en werd in 2019 gelanceerd in Amsterdam. Aan het 1689 Gin-recept (zie cocktail nr 6 in dit artikel) zijn aardbeien en frambozen toegevoegd tijdens het destillatieproces, waardoor het een traditionele roze kleur krijgt. Om de roze kleur extra aan te zetten heb ik ook verse frambozen gebruikt in deze cocktail. De ginger ale geeft het een lekkere frisse bite.

Meer informatie over de Queen Mary Pink Gin 1689: www.gin1689.com

Benodigdheden

 • 50 ml Queen Mary Pink Gin 1689
 • 5 frambozen
 • 15 ml vers limoensap
 • 15 ml suikersiroop
 • ijsblokjes
 • ginger ale
 • garnering: verse frambozen

Bereidingswijze

 1. Muddle in een longdrinkglas de frambozen met het limoensap
 2. Schenk de Pink Gin en de suikersiroop erbij
 3. Vul je glas met ijsblokjes
 4. Top je glas af met ginger ale
 5. Roer even door
 6. Garneer met verse frambozen

2. Peachy Marg – Brewdog LoneWolf Peach And Passionfruit Gin

Ik ben al jaren fan van de bieren van BrewDog (jeej Elvis Juice!), maar wist je dat de Schotse brouwer sinds kort ook een hele lijn gins heeft uitgebracht? En ik weet dat vooral de inhoud telt, maar kijk toch eens naar dat label! Hoe tof! De Lone Wolf Gin serie (van hond naar wolf) wordt gemaakt van neutrale spirit die zelf wordt gestookt door de Master Distiller bij BrewDog. Bijzonder; want dat doen veel distilleerderijen niet. Deze peach and passion fruit gin wordt op smaak gebracht (naast natuurlijk jeneverbessen/koriander/angelica) met witte perzik, passievrucht en yuzu. Dit geeft een gin een typisch perzik-smaak, maar met extra fruitigheid en citrus. Perfect voor een Peachy Margarita!

Meer informatie over Brewdog LoneWolf Peach And Passionfruit Gin: www.brewdog.com

Benodigdheden

 • 50 ml Brewdog LoneWolf Peach And Passionfruit Gin
 • 30 ml tequila (ik gebruikte Patrón Reposado)
 • 25 ml vers limoensap
 • 20 ml suikersiroop
 • crushed ijs
 • garnering: partje limoen

Bereidingswijze

 1. Vul een glas met de gin, tequila, limoensap en suikersiroop en roer even door
 2. Vul je glas met crushed ijs
 3. Roer nog even door
 4. Garneer met een partje limoen

3. Raspberry Gimlet – Sir Edmond Gin

Sir Edmond Gin bevat 6 botanicals en de voornaamste botanical die je terug proeft is bourbon vanille van het Franse eiland Réunion. De gin is vernoemd naar Mr Edmond Albius die als 12 jarig jochie in 1841 ontdekte dat je orchideeën (waar vanille aan groeit) met de hand kon bevruchten. Waardoor de productie substantieel groeide. Ook tof: voor elke verkochte fles is er een bijdrage aan de African Wildlife Foundation; een internationale natuurbeschermingsorganisatie die zich exclusief richt op de wilde dieren en het wild in Afrika. De combinatie van de vanille en de verse frambozen is super zomers en heerlijk om zo weg te drinken.

Meer informatie over Sir Edmond Gin: www.siredmondgin.com

Benodigdheden

 • 50 ml Sir Edmond Gin
 • 5 verse frambozen
 • 25 ml suikersiroop
 • 25 ml vers limoensap
 • ijsblokjes

Bereidingswijze

 1. Doe de frambozen en het limoensap in een shaker en muddle
 2. Voeg de suikersiroop, de gin en ijsblokjes toe
 3. Shake voor ±10 seconden
 4. Dubbel strain in een gekoeld coupeglas
 5. Garneer met een verse framboos of een schilletje limoen (of allebei)

4. South Side – Silent Pool Rare Citrus Gin

De Silent Pool Distillers zijn gestart als 4 Britse vrienden die een eigen gin wilden maken. Maar dan niet zomaar een gin: Silent Pool doet alles nét even anders. Wist je bijvoorbeeld dat hun 350L still Juliette wordt verwarmd met een steam boiler (genaamd The Major) uit 1870? De honing die wordt gebruikt komt van een lokale bijenhouder. Ook zijn de plastic doppen vervangen door glazen exemplaren en ze hebben zelfs een vulmachine staan in de winkel. Waar je dus je lege Silent Pool Gin fles kunt vullen met nieuwe buit! De ‘gewone’ Silent Pool heeft al maar liefst 24 verschillende botanicals, voor de Rare Citrus Gin hebben ze ook nog 4 bijzondere citrusvruchten toegevoegd: Buddha’s Hand, Natsu dai dai, Seville orange en Hirado buntan. De South Side cocktail is hier in huis echt favoriet; zeker deze citrus-forward versie met Silent Pool is een aanrader!

Meer informatie over Silent Pool Gin: www.silentpooldistillers.com

Benodigdheden

 • 60 ml Silent Pool Gin
 • 6 muntblaadjes
 • 15 limoensap
 • 15 ml suikersiroop
 • garnering: takje munt

Bereidingswijze

 1. Voeg de muntblaadjes, citroensap en suikersiroop toe in een shaker en muddle
 2. Voeg de gin toe en ijsblokjes en shake minimaal 15 seconden
 3. Double strain in een gekoeld coupe glas
 4. Garneer met een takje munt.

5. Elderflower Delight – Donkey Jack Craft Gin

Naast de enorme hangar waar Soldaat van Oranje wordt opgevoerd vind je op het vliegkamp Valkenburg in Katwijk aan Zee de micro-distilleerderij van Driftwood Distillery. Aan het roer van de 100L iStill staat Hannah Bayliss, die samen met haar man Tim de Driftwood Distillery begon in 2017. Van de vier gins die ze maken vond ik persoonlijk de Donkey Jack de meest veelzijdige van het stel. Tijdens ons bezoek aan de distilleerderij kreeg ik (Jody) een French Tart cocktail van Hannah, gemaakt met deze Donkey Jack, vlierbloesemlikeur, rozemarijn en grapefruitsap. En die was echt superlekker! Maar voor die versie moet je toch echt even een afspraakje inplannen in Katwijk. Ik heb een eigen, iets simpelere versie gemaakt om je cocktailhonger thuis te stillen.

Meer informatie over Donkey Jack Craft Gin: www.driftwooddistillery.com

Benodigdheden

 • 50 ml Donkey Jack Craft Gin
 • 20 ml vlierbloesem siroop ( ik gebruikte Belvoir Organic elderflower cordial)
 • 30 ml vers geperst grapefruitsap
 • ijsblokjes + 1 grote bol ijs voor serveren

Bereidingswijze

 1. Doe alle ingrediënten in een shaker met ijs
 2. Shake hard voor ±15 seconden
 3. Strain in een glas met één groot ijsblok/bol (simpel te maken met een siliconen vorm)

6. Honolulu – Gin 1689

Deze Gin 1689 neemt je mee naar de smaken van meer dan drie eeuwen geleden. De gin heeft zijn naam te danken aan het jaar waarin Willem III van Oranje de drank introduceerde in Engeland, waarna een ware gin opmars volgde. Oprichter van Gin 1689 Alexander Janssens zocht in de archieven van de Royal British Library naar oude ginrecepten waarbij hij het zeldzame boek The Distiller of London (1638) in handen kreeg. Hierin vond hij een authentiek ginrecept. Hij kocht de rechten van het recept en ontcijferde samen met de curator van de British Library en de Universiteit van Londen de onleesbare tekens. Met behulp van een distillateur uit Schiedam, bracht hij het recept tot leven.

De 3 verschillende sappen die je nodig hebt voor deze Honolulu cocktail klinken misschien gek als combinatie, maar werken verbazend goed! Zet een lekker tropisch muziekje aan, rieten rokje erbij en je waant je zo op Waikiki Beach.

Meer informatie over Gin 1689: www.gin1689.com

Benodigdheden

 • 60 ml Gin 1689
 • 10 ml citroensap
 • 10 ml sinaasappelsap
 • 10 ml ananassap
 • 15 ml suikersiroop
 • 1 druppel Angostura bitters

Bereidingswijze

 1. Doe alle ingrediënten in een cocktailshaker met ijs
 2. Shake krachtig tot alles goed gekoeld is ±15 seconden
 3. Strain in een martini glas

7. Gin Sour Royale – Tanqueray Blackcurrant Royale

Charles Tanqueray werd geboren in 1810. Zijn vader, grootvader en oudoom waren allemaal geestelijken in een parochie net buiten Londen; maar Charles koos ervoor om zijn eigen weg te gaan. Samen met zijn broer Edward gingen in de leer bij verschillende distilleerderijen om ginstokers te worden. Rond 1830 werd door de Ier Aeneas Coffey een continue distillatieapparaat met twee kolommen gepatenteerd. Mede dankzij deze uitvinding kan Charles pionieren met de nu zo typische London Dry Gin stijl. Hij had groot succes met gin die slechts uit vier verschillende botanicals bestaat, dezelfde die tot op de dag van vandaag worden gebruikt om Tanqueray London Dry Gin te maken: jeneverbes, engelwortel, zoethout en korianderzaad. In bijvoorbeeld de Tanqueray No. Ten (gelanceerd in 2000) zit naast de standaard botanicals ook verse grapefruit, citroen, limoen en kamillebloemen.

En deze zomer kunnen we genieten van de Tanqueray Blackcurrant Royale, dezelfde 4 basis botanicals, maar dan aangevuld met Franse zwarte bessen en vanille. Natuurlijk kun je hem drinken met een tonic (superlekker, zelf getest!), maar ik vond het leuk om er een andere cocktail mee te maken, zeker gezien de fantastische kleur die de gin heeft.

Meer informatie over Tanqueray London Dry Gin: www.tanqueray.com

Benodigdheden

 • 60 ml Tanqueray Blackcurrant Royale
 • 25 ml versgeperst citroensap
 • 10 ml suikersiroop
 • 1 eiwit (je kunt gepasteuriseerde eiwitten in de supermarkt kopen als je geen rauw eiwit wilt gebruiken)
 • ijsblokjes
 • garnering: schilletje citroen (ik had toevallig bloeiende bieslook in de kruidenbak staan, en die bloemetjes zijn ook zo prachtig paars! Dus vond dat ook een mooie garnering voor nu)

Bereidingswijze

 1. Goede gin, citroensap, suikersiroop en 1 eiwit in een shaker (zonder ijs)
 2. Shake goed voor ±15 seconden
 3. Voeg daarna 2 handen ijsblokjes toe en shake nogmaals ±15 seconden
 4. Dubbel strain in een gekoeld coupeglas
 5. Garneer met een schilletje citroen (of een bieslook-bloemetje)

8. Gin Blind – Poseidon Gin

Na jaren gewerkt te hebben op een cruiseschip en als spirit specialist in de drankenwinkel op Schiphol, zag Cindy van der Lubbe het licht: een eigen gin! Met daarin vertaald haar liefde voor de zee. Naast (natuurlijk) jeneverbessen, rozemarijn en cubeb peper uit Zuid-Europa, kardemom uit Guatemala, rozenbottel uit Chili en Argentinië, zoethout uit Turkije en gember uit Zuidoost-Azië zit er nog een andere bijzondere botanical in de fles: wakame zeewier uit Frankrijk. De wakame geeft de gin een wat ‘hartiger’ karakter, maar is nog steeds mooi in balans met het bitter van de jeneverbessen, citrus en wat pittigheid. Ik koos ervoor om de Gin Blind te maken; deze cocktail stamt al uit de jaren ’30 van de vorige eeuw en vooral het verhaal achter de cocktail leek me heel toepasselijk voor Poseidon.

Charles H. Baker Jr. was een man van de wereld. Van vissen met Hemingway tot aan de bar hangen met William Faulkner (Amerikaanse auteur). Op een cruise (!) waar hij werkzaam was als publicist van de cruisemaatschappij, leerde Charles zijn vrouw Pauline Paulsen kennen, een erfgename van een groot mijnbedrijf. Samen voerden ze de wereld rond waarbij Charles verschillende boeken uitbracht met eet- en cocktailrecepten (oa The Gentleman’s Companion, 1939) van de exotische locaties waar ze aanmeerden. Tijdens een stop in Bombay werden hij en zijn vrouw vermaakt door commandant Livesey van His Majesty’s Royal Navy, waar ze kennismaakten met zijn Gin Blind Cocktail met de waarschuwing: “Drink dit maar niet voor vlak voor schietoefeningen.” Wijs advies!

Meer informatie over Poseidon Gin: www.sevenseasspirits.nl

Benodigdheden

 • 60 ml Poseidon Gin
 • 10 ml sinaasappellikeur of triple sec (ik gebruikte Cointreau)
 • 15 ml cognac (ik gebruikte Godet Cognac No. 1 Cocktail Exclusive’s)
 • 2 druppels sinaasappels bitters (ik gebruikte die van Angostura)

Bereidingswijze

 1. Doe alle ingrediënten in een mengglas met ijsblokjes
 2. Roer tot alles goed gekoeld is, ±30 seconden
 3. Strain in een gekoeld Martini glas

9. Strawberry & Basil Smash – ODAVI Gin

In het Brabantse Sint-Oedenrode verbouwd het bedrijf Genson onder ander de allerlekkerste frambozen en aardbeien. Maar soms zitten er vruchten bij die niet geschikt zijn voor de verkoop vanwege een butsje of een verkeerd formaat. En weggooien is natuurlijk zonde. Maar wat dan? In de drank natuurlijk! Onder de naam ODAVI maakt het bedrijf nu een ODAVI Likeur, Gin en Low-Gin in samenwerking met distilleerderij de Pronckheer. En samen met het Betuws wijndomein is ook een ODAVI Bubbles ontwikkeld.

De naam ODAVI komt van Oda; een Schotse blinde koningsdochter die na veel omzwervingen terecht kwam in Sint-Oedenrode. Oda werd door haar vader weggezonden naar Luik om te bidden bij het graf van de heilige Lambertus. Daar gebeurde een wonder, ze kon weer zien! Terug in Schotland wilde Oda haar leven in dienst stellen van God, maar haar vader had andere plannen en wilde haar uithuwelijken. Vluchtend met een ekster aan haar zijde, kwam ze terecht in Rode, waar ze stierf in 726. Men kwam bidden bij haar graf, waarna een heiligverklaring volgde. Rode kreeg haar naam, Sint-Oda-Rode, later bekend als Sint-Oedenrode. De ekster en de aardbei hebben dan ook een prominente rol op de etiketten van de ODAVI gin.

Ik heb zelf niet enorme groene vingers, maar mijn basilicumzaadjes zijn uitgegroeid tot een enorm basilicumbos. En toevallig ben ik dol op een goede Basil Smash; en deze combinatie met aardbeien is instant zomer in je glas!

Meer informatie over ODAVI Gin: www.odavi.nl

Benodigdheden

 • 50 ml ODAVI gin
 • 25 ml versgeperst citroensap
 • 10 ml suikersiroop
 • 4 blaadjes basilicum, in stukjes gescheurd
 • 2 aardbeien, in kleine stukjes gesneden
 • garnering: topje basilicum

Bereidingswijze

 • Muddle in een shaker alle ingrediënten (behalve die voor de garnering)
 • Vul aan met ijsblokjes
 • Shake hard ±15 seconden
 • Dubbel strain in een glas met verse ijsblokjes
 • Garneer met een topje verse basilicum.

10. Mrs Miller (Elderflower South Side) – MOM Gin

Het Spaanse sherry-imperium González Byass heeft sinds een aantal jaar ook een Britse gin in zijn assortiment: MOM Gin. Deze MOM God Save The Gin is vier maal gedistilleerd en na de laatste distillatie werd de gin geïnfuseerd met rood fruit wat je duidelijk terugproeft in de gin. Lekker fruitig, smooth mondgevoel en een pittige afdronk van de jeneverbes. De cocktail waar ik MOM Gin in heb gebruikt is de Mrs Miller een variatie op de South Side en komt uit het Masterclass cocktailboek van top-bartender Tess Posthumus. De combinatie van de munt, vlierbloesemtonic en het fruitige van de gin geeft een heerlijk zomers gevoel. Maar wel verraderlijk, want deze tik je in het zonnetje zo weg!

Meer informatie over MOM Gin: www.momgin.com

Benodigdheden

Bereidingswijze

 1. Doe de blaadjes munt, gin, suikersiroop en limoensap in een shaker met ijs
 2. Shake 15 seconden
 3. Dubbel strain in een gekoeld coupeglas
 4. Vul aan met een goeie slok elderflower tonic
 5. Garneer met een takje munt

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEKKERE COCKTAILS:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.