10 cocktails met limoncello

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar als ik een slokje limoncello neem, waan ik me altijd gelijk op één of ander Mediterraans terras met de zon op je giechel. En natuurlijk weet je limoncello gemaakt is van citroenen, maar wist je dat er ook andere soorten -cello’s gemaakt worden? Bijvoorbeeld van sinaasappels (arancello), of zelfs de Japanse citrusvrucht Yuzu? Dus haal de zomer in huis/op je balkon/ in je tuin met deze 10 cocktails met limoncello. Zin in nog meer zomerse cocktails? Bekijk dan ook mijn overzicht met 10 zomerse cocktails met GIN en het artikel met 15+ zomerse cocktails met rum, wodka, whisk(e)y, cognac, cider en verschillende likeuren.

10 cocktails met limoncello

1. Gennaro’s Sidecar – Limoncello Club

Tijdens de eerste lockdown in 2020 zat heel Nederland noodgedwongen thuis. En toen begon het bij Dirk Boogaarts een beetje te kriebelen. Want zijn familie en vrienden waren al dol op zijn zelfgemaakte limoncello, maar de lockdown was het perfecte moment om zijn hobby op te schalen. En met succes, want nu is Limoncello Club zelfs landelijk verkrijgbaar via distributeur Bottle Business. En ook nog een grappig weetje: Dirk is de oud-klasgenoot van mijn fysiotherapeut! Zij vertelde mij over de limoncello van een oud-klasgenoot en zo zijn we in contact gekomen.

Deze Gennaro’s Sidecar cocktail is een riff op de klassieke Sidecar en wordt geschonken in de Italiaanse restaurants van Jamie Oliver: Jamie’s Italian.

Meer informatie over Limoncello Club: www.limoncelloclub.nl

Benodigdheden

 • 45 ml cognac (ik gebruikte Godet Cognac No. 1 Cocktail Exclusive’s)
 • 30 ml triple sec (ik gebruikte Patrón Citrónge Extra Fine Orange Liqueur)
 • 15 ml Limoncello Club
 • 15 ml versgeperst citroensap
 • garnering: citroenschil

Bereidingswijze

 1. Vul een shaker met ijs
 2. Doe de cognac, triple sec, limoncello en citroensap in de shaker en shake hard voor ± 15 seconden
 3. Strain in een gekoeld coupeglas
 4. Garneer met een schilletje citroen

2. Amalfitano – Pallini Limoncello

Pallini Limoncello wordt al sinds 1875 door de familie Pallini gemaakt in Italië. Nicola Pallini startte het bedrijf in Antrodoco, een klein dorpje in het midden van Italië, maar verhuisde het bedrijf in de jaren 1920 naar Rome waar het nog steeds zijn productielocatie heeft. De speciale Amalfi-kust citroenen genaamd Sfusato Amalfitano zijn het belangrijkste ingrediënt van de Pallini Limoncello. Elke citroen wordt zelfs met de hand geplukt! Het bedrijf is in Italië vooral bekend van Mistrà (een anijslikeur die traditioneel in de espresso gaat) en verschillende fruitsiropen. Tegenwoordig exporteert Pallini zijn product naar meer dan 35 landen wereldwijd.

De cocktail heb ik gevonden op de site van Diffordsguide; maar heb er mijn draai aan gegeven door de limonade te vervangen door tonic. Hierdoor krijg je wat meer bitters en frisheid in de cocktail in plaats van dat je nog meer zoetheid toevoegt; want deze cocktail is al zoet genoeg.

Meer informatie over Pallini Limoncello: www.pallini.com

Benodigdheden:

 • 6 basilicumblaadjes
 • 45 ml Rutte Celery Gin
 • 15 ml Pallini Limoncello
 • 25 ml versgeperst citroensap
 • 15 ml suikersiroop
 • tonic
 • garnering: takje basilicum of (zoals in mijn geval) een bloeiende top basilicum

Bereidingswijze:

 1. Doe de blaadjes basilicum in een shaker en muddle even kort
 2. Voeg dan ijsblokjes, de gin, limoncello, citroensap en suikersiroop toe aan de shaker en shake 15 seconden hard
 3. Dubbel strain (zo krijg je geen fliepeltjes basilicum in je cocktail) in een longdrinkglas met vers ijs
 4. Top af met tonic
 5. Garneer met een topje (bloeiende) basilicum.

3. Limoncello Ice Tea – Pulcinos Limoncello

Pulcinos is een Tilburgs limoncellomerk en restaurant in het centrum van Tilburg. Maar hoe komt een Hollander als Thomas Derks terecht in de limoncello-business? Een Italiaanse (aangetrouwde) oom kwam van Sicilië en de familie Derks bracht vele vakanties door op het Italiaanse eiland. Thomas werd daar altijd liefkozend ‘Pulcino’ genoemd, wat vertaald naar ‘kuikentje’. Van Nonno Francesco (de vader van de oom) leerde Thomas de kunst van het limoncello maken. In 2018 richtte hij Pulcinos Liquor op en begon met op grotere schaal maken van de limoncello’s. In augustus 2020 kwam daar het restaurant Pulcinos bij.

Ik was voor deze limoncello op zoek naar een dorstlessende longdrink, maar had geen zin in iets met tonic. Toevallig had ik nog een flesje Lipton Ice Tea Green in de koelkast staan en die combi is echt hemels! Mijn versie was die zonder bubbels; heb jij nu Ice Tea mét bubbels, dan is dat vast ook heel lekker.. 😉

Meer informatie over Pulcinos Limoncello: www.pulcinos.nl

Benodigdheden:

 • 45 ml Pulcinos Limoncello
 • 100 ml ice tea (ik gebruikte Lipton Ice Tea Green, zonder bubbels)
 • 10 ml versgeperst citroensap
 • garnering: partje citroen

Bereidingswijze:

 1. Doe alle ingrediënten (behalve de garnering) in longdrinkglas gevuld met ijs
 2. Roer even rustig alles door
 3. Garneer met een partje citroen

4. Sorrentino – Luxardo Limoncello

Het verhaal van Luxardo Limoncello gaat al langer terug dan je misschien zou denken. In 1817 werd Girolamo Luxardo met zijn familie vanuit Sardinië als consulaire vertegenwoordiger (een soort ambassadeur) naar Zara (Zadar in Kroatisch) gestuurd aan de Dalmatische kust. Dat toen nog niet Kroatië was, maar onder bestuur stond van Napoleon (Frankrijk) en daarna Oostenrijk. Girolamo en zijn vrouw waren erg geïnteresseerd in de lokale drankjes en begonnen zelf een distilleerderij in 1821 om Maraschino (een kersenlikeur) te stoken. In de jaren die volgden werd ook limoncello toegevoegd aan het assortiment. In 1918 werd Zara/Zadar Italiaans grondgebied vanwege de grote populatie Italianen die er woonden.

Tijdens WO2 werd de distilleerderij door bombardementen in de as gelegd en helaas stierven ook een groot gedeelte van de Luxardo familie die toen de leiding had over het bedrijf. De paar overlevenden vluchten naar Italië en in 1947 had de laatst overgebleven broer Giorgio Luxardo samen met de jonge vijfde generatie Nicolò III de moed en de visie om de Luxardo distilleerderij in Torreglia, een dorp onder de Euganische heuvels in het noordoosten van Italië, te herbouwen. En met succes; de producten van Luxardo worden naar maar liefst 86 verschillende landen geëxporteerd en het familiebedrijf wordt nu door de 7de generatie Nicolò IV en Gaia Luxardo geleid.

Dit is echt een cocktail voor mensen die houden van de bittere smaken van bijvoorbeeld een negroni, maar eens iets zomers willen drinken. Ik was echt aangenaam verrast!

Meer informatie over Luxardo Limoncello: www.luxardo.it

Benodigdheden:

Bereidingswijze:

 1. Vul een tumbler glas met ijs
 2. Voeg de vermouth, limoncello en Campari toe en roer rustig om alles goed te mengen
 3. Top af met het sodawater
 4. Garneer met een partje citroen

5. Basilico – Aravevi Fresh Limoncello

Het Groningse Aravevi bestaat uit het koppel Laura en Robbert en samen hebben zij ruim een jaar gewerkt aan hun limoncello recepten. Meervoud inderdaad, want één limoncello recept was niet genoeg! De Fresh Limoncello is als basis het recept van hun traditionele Limoncello (scroll even verder voor een heerlijke cocktail met die variant), maar aangevuld in de fles met versgeperst citroensap. Het eindresultaat is een heerlijk frisse limoncello met iets minder alcohol (25%), waardoor je deze fles beter niet in de vriezer kunt bewaren.

De Basilico is een cocktail die een beetje lijkt op de Amalfitano die bij nr 2 in dit artikel staat, maar anders is hier dat ik wodka gebruik en geen verdunner zoals tonic. Dus meer ‘clean’ qua limoncello en basilicum smaak. Maar ook sterker, dus pas op, dit drinkt echt als limonade weg kan ik uit ervaring zeggen… 😉 Gebruik je een andere limoncello dan deze Aravevi Fresh Limoncello, gebruik dan 50/50 limoncello en versgeperst citroensap.

Meer informatie over Aravevi Fresh Limoncello: www.aravevi.nl

Benodigdheden:

 • 5-6 blaadjes basilicum
 • 60 ml wodka (ik gebruikte Bols)
 • 30 ml Aravevi Fresh Limoncello
 • 15 ml suikersiroop
 • garnering: citroenschil

Bereidingswijze:

 1. Doe de blaadjes basilicum in een shaker en muddle even kort
 2. Voeg dan ijsblokjes, wodka, fresh limoncello en suikersiroop toe aan de shaker en shake 15 seconden hard
 3. Dubbel strain (zo krijg je geen fliepeltjes basilicum in je cocktail) in een glas met vers ijs
 4. Garneer met een citroenschil

6. Navigator – Drunkenmonkey Limoncello

Melissa Oosten en Titus Meijer uit het Drentse Peize begonnen al in 2014 met het perfectioneren van hun limoncello recept. En met succes, want de prijzenkast van de twee puilt inmiddels uit: drie gouden prijzen bij de prestigieuze International Wine & Spirit Competition Londen in 2019 (waarbij de andere limoncello van Drunkenmonkey DMC25 de trofee voor beste liqueur van de competitie mee naar huis mocht nemen) en ook een dubbel gouden medaille bij de China Wine & Spirits Awards in 2020 én 2021. Maar alle citroenen voor de Drunkenmonkey Limoncello worden nog steeds met de hand geschild, dus de limoncello is voorlopig alleen nog in Nederland verkrijgbaar.

Voor deze Navigator cocktail heb je maar 3 ingrediënten nodig: limoncello, gin en versgeperst rode grapefruitsap. Het grapefruitsap is best bitter, dus stem daar je gin op af. Ik gebruikte Sir Edmond Gin omdat deze gin wat zoetiger is (komt door de vanille) dan andere gins. Maar experimenteer lekker zelf!

Meer informatie over Drunkenmonkey Limoncello: www.dmclimoncello.com

Benodigdheden:

 • 60 ml gin (ik gebruikte Sir Edmond Gin)
 • 25 ml Drunkenmonkey Limoncello
 • 35 ml versgeperst rode grapefruitsap
 • garnering: schilletje citroen

Bereidingswijze:

 1. Shake alle ingrediënten (behalve de garnering) met ijs
 2. Strain in een gekoeld coupeglas
 3. Garneer met een schilletje citroen

7. Limoncello Sangria – Limone D’oro Limoncello

Peter Romeijnders uit Zutphen en Epsenaar Rutger Wolters kennen elkaar uit de restaurantwereld: beide werkten jarenlang bij Restaurant Swinckels in Twello, als restaurantmanager en souschef. Al in 2016 kwamen de eerste flessen Limone D’Oro succesvol de keuken uit rollen. Naast de limoncello is er ook een Frambocello (van frambozen) en wordt er hard gewerkt aan een Aranchello recept. Ook Limone D’Oro is al twee keer in de prijzen gevallen: In 2018 een bronzen medaille tijdens de Berlin International Spirits Competition en iIn 2019 de zilveren medaille op de International Wine and Spirits Competition in London. En een leuk weetje: Limone D’oro limoncello wordt gemaakt met de enige echte Limone di Sorrento.

Sangria past helemaal bij de zomer, maar hoe maak je een sangria nu nog zomerserder? Met een goeie scheut limoncello erin natuurlijk!

Meer informatie over Limone D’oro Limoncello: www.limonedoro.com

Benodigdheden:

 • 40 ml Limoncello 🍋
 • Verse aardbeien in stukjes
 • Schijfjes citroen
 • ± 100 ml rosé cava/prosecco/champagne
 • ijsblokjes

Bereidingswijze:

 1. Vul een gezellig glas met ijsblokjes (kan bijvoorbeeld ook een champagneflûte of wijnglas zijn)
 2. Doe de limoncello en het fruit in het glas
 3. Top af met de rosé bubbels
 4. Roer voorzichtig even door met een lange lepel

8. Limoncello Martini – Aravevi Original Limoncello

Zoals ik al bij de Fresh Limoncello van Aravevi vertelde is deze limoncello gemaakt door Laura en Robbert uit Groningen. En ik hoor je denken: “wat betekend Aravevi?” Die vraag had ik namelijk ook! Het klinkt namelijk heel Italiaans; maar dat is het niet: het is een samenvoegsel van Ara van arancello, en vevi van de achternamen van Laura en Robbert. Toen ze begonnen aan dit avontuur wisten ze nog niet exact waar het schip zou stranden, maar wel dat ze limoncello wilden maken. Daarom besloten ze een betekenisloze naam te bedenken die Italiaans aandoet: Aravevi!

Ik ben dol op cocktails waar je maar een paar ingrediënten voor nodig hebt. En deze Limoncello Martini is simpel, snel en smakelijk!

Meer informatie over Aravevi Original Limoncello: www.aravevi.nl

Benodigdheden:

 • 45 ml wodka (ik gebruikte als variatie de vanille wodka van Absolut)
 • 45 ml Aravevi Original Limoncello
 • 20 ml versgeperst citroensap

Bereidingswijze:

 1. Shake alle ingrediënten (behalve de garnering) met ijs
 2. Strain in een gekoeld martiniglas
 3. Garneer met een schilletje citroen

9. Yuzu Margarita – Pulcinos Yuzu liquor

De Pulchino’s Yuzu likeur is technisch gezien geen limoncello, omdat de Aziatische vrucht yuzu geen citroen is. Het is dezelfde familie Citrus, maar de wetenschappelijke naam voor yuzu is Citrus junos, en gewone citroen is Citrus limon. Yuzu is een hele aparte citrusvrucht; qua smaak zit hij een beetje tussen limoen, citroen en mandarijn in. En dus ook heel geschikt om een likeur van te maken!

Een klassieke Margarita maak je normaal gesproken met triple sec, maar in deze variant heb ik die vervangen met de Yuzu likeur. Een Margarita is al lekker zomers, maar nu helemaal! Ik ben niet zo’n fan van het zoutrandje, vandaar dat ik die heb weggelaten. Maar als jij hem wel wilt toevoegen, dan mag dat natuurlijk. 😉

Meer informatie over Pulcinos Limoncello: www.pulcinos.nl

Benodigdheden:

 • 45 ml tequila (ik gebruikte Patrón Reposado)
 • 30 ml Pulcinos Yuzu liquor
 • 20 ml versgeperst limoensap
 • knijpje agave siroop
 • garnering: limoen

Bereidingswijze:

 1. Doe alle ingrediënten (niet de garnering) in een shaker met ijs
 2. Dirty dump in een Margarita glas
 3. Garneer met een plakje limoen

10. Limoncello Spritz – Fat Tiger Limoncello

Misschien heb je een vette tijger nog nooit geassocieerd met limoncello. Maar mocht je nu uit het Utrechtse Oudewater komen, dan kom je er niet omheen: Fat Tiger Limoncello van Joost en Rogier is in steeds meer restaurants en slijterijen te vinden. En waarom heet deze limoncello Fat Tiger? In Oudewater heb je een lokaal gezegde als je met ‘een stuk in je reet’ de kroeg uitrolt: dan ben je ‘een vette tijger!’ Vergelijkbaar met het dierengezegde ‘zo stoned als een garnaal’, die we dan weer wel in heel Nederland kennen.

Tijdens de eerste lockdown kregen Joost en Rogier het plan om hun hobby-brouwsel-limoncello te verkopen aan vrienden en familie. Dit was zo’n groot succes dat de vrienden van vrienden ook wel een flesje wilde, de buurman van die vrienden ook wel enzovoort enzovoort. Nu hebben de mannen een eigen pand betrokken in Oudewater met professionelere apparatuur waardoor de productie wat opgeschroefd kan worden waardoor binnenkort heel Nederland kan worden voorzien van Fat Tiger Limoncello.

De Limoncello Spritz is misschien wel de meest bekende limoncello cocktail, maar ik besefte mij dat hij nog niet eens in dit lijstje stond! Schande natuurlijk! 😉

Meer informatie over Fat Tiger Limoncello: www.fattiger.nl

Benodigdheden:

 • 50 ml Fat Tiger Limoncello
 • 100 ml prosecco
 • 50 ml sodawater/bruiswater
 • schijfjes citroen
 • eventueel blaadjes munt of basilicum
 • ijsblokjes

Bereidingswijze:

 1. Doe de limoncello met de schijfjes citroen en de ijblokjes in een wijnglas
 2. Giet dan de prosecco en sodawater erbij
 3. Roer voorzichtig door en garneer met een takje munt of basilicum

Meer weten over (Nederlandse) limoncello? Lees dan het artikel van Jolande over 3x Italiaanse limoncello van Nederlandse bodem.


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.