6x Lekkere dingen doen in Gelderland!

Er zijn natuurlijk heel veel dingen die je kunt doen als je in Gelderland bent: het Kröller-Müller museum bezoeken, naar de Apenheul, de Julianatoren of naar Slot Loevestein. Maar als echte foodie wil je natuurlijk andere dingen doen in Gelderland.. En ik help je daarbij! 😀

1. Bierproeverij in Brouwerij Erve Kots

De Herberg Erve Kots (ja, ook ik moest even grinniken over de naam) is meer dan alleen een brouwerij. Het is ook een openluchtmuseum waar je kan zien hoe de Saksische boer vroeger leefde en werkte. Via het Los Hoes, de Schoppe komt u in de oude boerderij “Kots” waar je je lekker kunt warmen bij het haardvuur.

Bierproeverij in Brouwerij Erve Kots

Er zijn ook een aantal restaurants waar je pannenkoeken of streekgerechten kunt eten. Heb je daarna iets teveel biertjes ‘geproeft’ kan je zelfs blijven slapen in één van de 12 hotelkamers.

Bierproeverij in Brouwerij Erve Kots

Maar terug naar de brouwerij. In het Brouwhoes wordt op ambachtelijke wijze verschillende bieren gebrouwen. Het hart van de brouwerij is het proeflokaal met zijn prachtige koperen brouwketel. Tijdens een rondleiding door het Brouwhoes konden we zien, ervaren en proeven hoe het brouwen in zijn werk gaat. Er is een donkerblond bier (Bokse Bier), een speciaalpilsener “Frederik Hendrik” en een donker “Stadsch Schemer”.

Bierproeverij in Brouwerij Erve Kots

De bieren zijn verkrijgbaar (aan de tap) bij brouwhoes Erve Kots, Hoofdkwartier van de Prins, Herberg Erve Kots, Huys van Frederik Hendrik Groenlo en (op de fles) bij brouwhoes Erve Kots en Slijterij Paul Lichtenvoorde. Dus je moet wel speciaal naar Gelderland, maar dat is beslist geen straf.. 😉

Bierproeverij in Brouwerij Erve Kots

2. Zelf geitenkaas maken op Geitenkaasboerderij de Groote Stroe

Geitenkaasboerderij de Groote Stroe

Boerin Magda (hiervoor werkzaam in het strakke-pakken-hoge-hakken-wereldje zoals ze zelf zegt) is met haar man Harry sinds 2000 helemaal biologisch geiten aan het hoeden voor de geitenkaas en geitenmelk.  Het bedrijf heeft 90 Nederlandse witte melkgeiten, die het grootste gedeelte van het jaar buiten grazen in kruidige gras-klaver weiden, welke omzoomd zijn door houtwallen.

Geitenkaasboerderij de Groote Stroe

Bok Nelson houdt zijn dames (en ons als bezoek) nauwlettend in de gaten. Eigenlijk is het net een grote kat die de hele tijd om aandacht vraagt en niets lekkerder vind dat achter z’n oren gekriebeld te worden. Jammer dat hij nèt niet in de tas past… 😉

Geitenkaasboerderij de Groote Stroe

Geitenkaasboerderij de Groote Stroe

Aan de boerderij zit ook een klein winkeltje vast waar je de verse kazen (jong, jongbelegen, belegen, extra belegen, oud, overjarig, 30+, rookkaas, feta en verschillende kruidenkazen (waaronder truffel en fenegriek)), verse geitenmelk & geitenyoghurt, gedroogde geitenworst en geitenvlees uit de diepvries kunt kopen.

Geitenkaasboerderij de Groote Stroe

Er zijn mogelijkheden voor een rondleiding op de boerderij tot een ochtend/middag meehelpen met kaas maken! Naast dat je langs kan gaan op de boerderij (wel even bellen) kan je de producten van de Stroese Dames op de biologische markt in Utrecht kopen (elke vrijdag van 10.00 uur tot 18.00 uur op het Vredenburgplein) en in verschillende kaaswinkels in Nederland.

3. Bezoek Betuws Wijndomein

Centraal gelegen in het mooie Betuwse landschap vind je de wijngaarden van het Betuws Wijndomein. Sinds 2004 werkt het Betuws Wijndomein ambachtelijk en duurzaam en sinds 2011 is wijnboer Diederik fulltime met de wijngaard en de wijnen aan de slag.

Betuws Wijndomein

Op ruim 6 hectare (bijna 17.000 stokken) worden de druiven (de rassen die onder andere zijn aangeplant zijn Regent, Johanniter, Solaris, Cabernet Cortis, Muscat Bleu, Palatina en Souvignier Gris) voor de 5 categorieën wijnen van het Betuws Wijndomein verbouwd: LingeRood, LingeWit (Sauvi, Johanitter en Cuvée), LingeParel (wit en rosé), LingeDigestief (3 soorten grappa en een most cuvée) en BetuwseBruis (wit en rosé). Bij elkaar op jaarbasis zo’n 20.000 flessen!

Betuws Wijndomein

De wijnen van Betuws Wijndomein hebben inmiddels diverse medailles op diverse internationale en nationale concoursen behaald.

Betuws Wijndomein

Er is bij het proeflokaal ook een kleine winkel waar je de verschillende producten van het Betuws Wijndomein kunt kopen. Naast het bezoeken van de wijngaard is er ook de mogelijkheid om een rondleiding door de wijngaard en de kelders waar de gisting plaatsvindt te krijgen en er is zelfs de mogelijkheid om een heel diner tussen de wijnranken te organiseren.

4. Broodjes eten bij Bakkerij Tom van Otterloo

Bakkerij Tom van Otterloo

Bakkerij Tom van Otterloo werkt met eerlijke grondstoffen die gedeeltelijk ook biologisch zijn; ze werken ook al ruim 5 jaar met desem. Superhip, maar vooral lekker! Tijd is volgens Tom het allerbelangrijkste bij goed brood. Hij geeft het brood de maximale rijstijd en werkt niet met grondstoffen die de rijstijd zouden kunnen verkorten.

Bakkerij Tom van Otterloo

Ze werken (sinds 2009) met eigen gemaakt desem wat er voor zorgt dat het brood langer mals blijft en er een vollere smaak ontstaat en het brood echt een eigen identiteit heeft.

Bakkerij Tom van Otterloo

Je kan niet alleen bij de bakkerij terecht om een lekker (spelt)broodje (bijvoorbeeld Pane Provençaal, Sovital, Spelt natuur, Spelt grof, Admiraalsbrood of Woudkorn) te kopen, maar er is ook een gedeelte om even lekker te zitten en te genieten van een fijne spelttosti (bijvoorbeeld met huisgemaakte kimchi) en een goeie bak koffie.

Bakkerij Tom van Otterloo

5. WhiskyWandeling op landgoed Groot Warnsborn

Landgoed Groot Warnsborn

Groot Warnsborn is een prachtig gebouw dat in de bossen rondom Arnhem ligt en waar je naast lekker kunt eten en slapen ook een echte Whisky Wandeling kunt doen! Eén keer per jaar (kijk op de site wanneer de volgende editie is) wandel je een mooie route door het bos rondom Groot Warnsborn waarbij je op verschillende punten een whisky + hapje krijgt. Natuurlijk met professionele begeleiding.. 😉

Landgoed Groot Warnsborn

Wij kregen onder andere Glenkinchie 12 en een Lagavulin 16 gepaird met een stukje blauwe kaas. Normaal ben ik niet zo van die turfige islay-whisky’s, maar de combinatie met de blauwe kaas was zo goed; dat ik daar misschien een beetje op terug kom.. 😉

Landgoed Groot Warnsborn Landgoed Groot Warnsborn

Na de Whisky Wandeling is er ook nog de mogelijkheid tot een lunch (met gerechten waar ook whisky in verwerkt is), met bijpassende whisky! Ik zou sowieso een bob regelen of lekker blijven tukken.. 😉

Landgoed Groot Warnsborn

6. Kookworkshop bij Ratatouille Harderwijk

Ratatouille Harderwijk

Ratatouille is het restaurant van Meesterkok Wim Zwaart, gelegen op de Vischmarkt, hét culinaire plein van Harderwijk. Ik moet bekennen dat ik al heel lang niet meer in Harderwijk was geweest, maar toen ik vanuit de parkeergarage naar het restaurant liep viel me wel gelijk het centrum en de leuke pleintjes op! Zonde eigenlijk dat ik er al zo lang niet geweest was.

Ratatouille Harderwijk

Naast dat je natuurlijk gewoon heel erg lekker kunt eten in het restaurant heeft Ratatouille ook een eigen KookLokaal en Culiwinkel. In het kooklokaal kan je onder leiding van chef Wim aan de slag met allerlei signature dishes van Ratatouille, natuurlijk met een bijpassend glaasje wijn.

Ratatouille Harderwijk

Wij maakten onder andere schorsenerenkroketjes, tarte tatin van appel met ham van wild zwijn, ravioli van biet met gans en een cornetto van brickdeeg gevuld met geitenkaas en peer.

Ratatouille Harderwijk

Kijk voor meer info natuurlijk even op de site van Ratatouille.


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Gelderse Streken. Voor meer informatie over Gelderland kijk op www.geldersestreken.nl

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.