Mijn 8 tips voor een dagje citytrip Gouda

Ik kan niet zeggen dat ik nog nooit van Gouda had gehoord; jaren ben ik er langs gereden toen ik nog van Utrecht naar Den Haag ging om Franz op te zoeken, daarna woonde ik in Rijswijk en moest ik elke dag met de trein naar Utrecht naar m’n werk. Dus ik ben misschien wel honderden keren langs Gouda gereden met de auto of de trein. Maar eigenlijk nooit echt de stad bezocht. Zonde hebben we nu ontdekt! Ik neem je graag mee langs een paar bijzondere plekken en ondernemers van Gouda.

Benieuwd naar meer mooie stedentrips in Nederland? Check dan mijn artikelen over Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Middelburg en Leiden!

Mijn 8 tips voor een dagje citytrip Gouda

Een handig kaartje ↓

Siroopwafelfabriek

Citytrip Gouda - Kamphuisen Siroopwafelfabriek

Al sinds 1810 zijn de Gouwenaars verzot op de Kamphuisen Siroopwafel. Aan het marktplein in het centrum van Gouda kun je sinds maart 2018 een kijkje nemen in de siroopwafelfabriek. Met behulp van een video wordt de geschiedenis van de stroopwafel verteld waarna je (inclusief haarnetje) een kijkje kunt nemen in de bakkerij. Ook komen we te weten waarom het een siroopwafel heet en niet een stroopwafel: een siroopwafel zijn twee losse koekjes met daartussen een siroop (een soort verdunde stroop), een stroopwafel is één koekje die na het bakken doormidden wordt gesneden en gevuld met stroop.

Citytrip Gouda - Kamphuisen Siroopwafelfabriek Citytrip Gouda - Kamphuisen Siroopwafelfabriek Citytrip Gouda - Kamphuisen Siroopwafelfabriek

In de bakkerij staat nog steeds het originele wafel-bak-apparaat uit 1975 die per uur 1800 wafels bakt. Per week rollen er hier zo’n 35.000 siroopwafels van de band die natuurlijk in Gouda, maar ook over de hele wereld verscheept worden. Tijd is wel een dingetje, want de wafels zijn maar 6 weken houdbaar, maar de rondleidster vertelt ons een trucje: je kunt ze ook heel goed in de vriezer bewaren. Dus de volgende keer dat je naar Gouda gaat; niet vergeten om Kamphuisen siroopwafels in te slaan.

Citytrip Gouda - Kamphuisen Siroopwafelfabriek Citytrip Gouda - Kamphuisen Siroopwafelfabriek Citytrip Gouda - Kamphuisen Siroopwafelfabriek

Wil je zelf ook een tour doen? Je kunt online via de website van de anwb tickets bestellen. Kosten zijn €7,95 per persoon inclusief siroopwafel natuurlijk. 😉

Goudse Glazen

De Sint-Janskerk is niet alleen beroemd omdat het de langste (123m) kerk van Nederland is; ook bevat het ongeveer 50% van al het zestiende-eeuws gebrandschilderd glas dat in nog Nederland aanwezig is. In 1552 vond er een brand plaats in de Sint-Janskerk. Daarna stelde het bestuur een glazenplan op, om de gehele kerk te voorzien van gebrandschilderde ramen. Normaal gesproken zijn de Goudse Glazen het beste overdag vanuit de kerk te bewonderen. Drie weken in het jaar (van 14 december tm 6 januari) kan dit ook in het donker van buitenaf. De Goudse Glazen worden dan ’s avonds (17.00 tot 23.00 uur) van binnenuit aangelicht, hetgeen een sprookjesachtig effect geeft.

Goudse Glazen UItgelicht
Bron: VVV Gouda
Barbier

Tips Gouda - Barbier

En als je dan bij het horen van Goudse Glazen aan bier- of wijnglazen denkt; dan ben je niet de enige… 😉 Gelukkig zit café-restaurant BarBier op rolafstand van de kerk. Hier hangen de (Goudse) bierglazen aan een transportband boven de bar; bij gebrek aan ruimte om alle glazen te stallen was dit de beste oplossing. Briljant! Het toeval wil dat ik met eigenaar Ton Vergeer de Stibon Biersommelier opleiding niveau 1 in Den Haag heb gedaan. Met de bierselectie moet het dan ook wel goed zitten. We starten onze lunch met een klein proeverijtje van biertjes van de tap: een Haagse Kompaan Bock, een West-Vlaamse Filou en de Timmermans Guinness Lambic & Stout. Er is genoeg keuze: er zijn tien biertips en ruim 100 bieren per fles te bestellen. Er is ook nog een klein kluisje met bijzondere barrel-aged Jopen-bieren die niet meer gemaakt worden.

Tips Gouda - Barbier

Na de proeverij kozen we een normaal formaat bier voor bij het eten; Franz een Adriaen Brouwer Oaked met stoofvlees (met bier natuurlijk) en ik een Val Dieu Bière de Noël met een BarBier burger.

Tips Gouda - Barbier

BarBier heeft een hele fijne vibe, leuke bierkaart/menukaart en een enorm terras met uitzicht op het marktplein van Gouda.

slijterij Den Gouwen Aar

slijterij Den Gouwen Aar Gouda

Drink je liever thuis? Ga dan vooral eens langs bij slijterij Den Gouwen Aar; hier kun je de inhoud van je portemonnee wel even stukslaan. Naast een enorm uitgebreide selectie speciaalbier is er achterin de zaak een soort woonkamer met alle mogelijke sterke drank. In glazen schedels, kalasjnikovs of gewone flessen; dit is de drinkie-heaven!

slijterij Den Gouwen Aar Gouda

de Goudse kaaswaag

De Goudse Waag

De Goudse (kaas)Waag is een historisch pand uit 1668 waar je in het museum van alles te weten komt over de historie van de Waag en de producten, die hier gewogen en verhandelt werden. Het gebouw is ontworpen door de bekende architect Pieter Post, onder andere bekend van de Waag in Leiden, Huis ten Bosch en het stadhuis van Maastricht. Gouda was een belangrijke handelsstop tussen Amsterdam en Rotterdam voor vrachtschepen; in de Goudse Waag werden alle goederen boven de 10 pond gewogen voor de belasting; een belangrijke taak.

De Goudse Waag

Het reliëf in de voorgevel is van beeldhouwer Bartholomeus Eggers. Hierop staan mensen afgebeeld in een ruimte met zuilen en bogen die kaas wegen en notities maken. Het originele reliëf is nog steeds in het museum te bezichtigen, aan de gevel hangt sinds 1998 een exacte kopie. Op de zolder van de Waag is een expositieruimte ingericht met attributen en machines die gebruikt werden voor het maken van kaas en boter. Leuk om die nostalgische dingen bij elkaar te zien. Maar de bijbehorende informatieve film uit de jaren ’80 kan wel een vernieuwing gebruiken.

De Goudse Waag De Goudse Waag

biercafé De Goudse eend

Biercafé De Goudse Eend

Na al die kaas dorst gekregen? Goudse waard Jeroen zwaait sinds vijf jaar de scepter in zijn eigen speciaalbiercafé De Goudse Eend in de Wilhelminastraat. De voormalig chemicus en voormalig voorzitter van bierconsumentenvereniging PINT besloot in 2014 zijn carrière helemaal om te gooien. Verschillende taps met daarop onder andere altijd Brewdog (Jeroen is een officiële Dog Dealer), gekleurde rubberen eendjes en flessen whisky vullen de houten toog.

Biercafé De Goudse Eend Biercafé De Goudse Eend

Want waarom de link met eendjes? Jeroen: “Dat is wel een grappig verhaal; toen wij van Amsterdam naar Gouda verhuisden, waren we verbaasd over de enorme badkamer in ons nieuwe huis. Bij de housewarmingparty vroegen we als entree voor de badkamer een badeendje. En zo groeide onze verzameling. Toen ik een naam zocht voor mijn café hoefde ik dan ook niet lang na te denken. We hebben zelfs een aantal wereldreiziger-eendjes die gasten meenemen om tijdens hun reizen foto’s mee te maken. Ze zijn oa al in Suriname, Israel, Alcatraz en op de Seychellen geweest. Die foto’s plaatsen we dan trots op onze facebookpagina!”

Biercafé De Goudse Eend

Er is een bierboek, maar het leukste vindt Jeroen het om mensen gewoon te vragen naar hun smaak en dan daar een bier bij uit te zoeken. Daarnaast is er een ruim terras en zijn de donderdagen wat specialer met bierproefavonden, live muziek, bier-spijs avonden en open flessen avonden. Maar goed dat wij niet op loop/fietsafstand wonen, want anders zaten we hier elke week! 😀

Biercafé De Goudse Eend Biercafé De Goudse Eend

Restaurant de mallemolen

Restaurant de Mallemolen ligt aan de rand van het oude centrum van Gouda, net naast stellingmolen Molen ’t Slot uit 1832. Het restaurant doet denken aan een kleine huiskamer (er is plek voor 35 couverts) met wit linnengoed op de tafels. Op zonnige dagen is er een buitenterras.

Restaurant Mallemolen Gouda Restaurant Mallemolen Gouda

Wij kozen voor het MalleMolenMenu; drie gangen inclusief wijnarrangement. Wij kozen vooraf het drieluik van wild en de herfstsalade met parelhoenfilet, als hoofdgerecht de hertenbiefstuk en het kalfsmedaillon om daarna af te sluiten met een kaasplankje en een vanille panna cotta. Op het eten is weinig aan te merken; goede cuisson, mooi opgemaakte borden en een goed tempo in de gangen. Helaas was de voorkant nogal jong en onervaren; hier valt nog een hoop aan te verbeteren. Wanneer dit ook op het niveau van de keuken komt, is dit voor ons een toptent.

Restaurant Mallemolen Gouda
De voorgerechten
Restaurant Mallemolen Gouda
De hoofdgerechten
Restaurant Mallemolen Gouda
De desserts
Bezoek De beroemde Kaasmarkt

De Goudse kaasmarkt bestaat al vanaf 1198. Eeuwenlang kwamen alle boeren uit de omgeving bijeen om op het marktplein hun kaas te verkopen. Van 3 april t/m 28 augustus wordt van 10.00 uur tot 12.30 uur de bekende Goudse kaas symbolisch verhandeld op de Goudse kaasmarkt voor De Goudse Waag.

GOUDA KAASMARKT
Bron: VVV Gouda

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER citytrips: ↓

Dit recept is tot stand gekomen in samenwerking met Welkom in Gouda, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments Voeg uw reactie toe

  1. Antonia schreef:

    Ik kan de blog beamen. De Waag is wat mij betreft een hoogtepunt van Gouda. Enig minpuntje is inderdaad ‘de film’, deze zou gemoderniseerd moeten worden.

    1. Ongewoon lekker schreef:

      Dankjewel voor je berichtje Antonia!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.