Review: Mediterraneo – Maxence Sys

Zo’n beetje de helft van mijn vrienden- en familiekring vertoefde afgelopen zomer ergens in het Middellandse Zee gebied. De ene na de andere zonovergoten foto die op Whatsapp voorbijkwam werd afgewisseld met foto’s van het heerlijke eten dat ze daar dagelijks aten. En eerlijk? Dat was wel wat jaloersmakend, want I LOVE de Mediterrane keuken. Italiaans, Grieks, Spaans of Turks. Stuk voor stuk keukens die zich kenmerken door het gebruik van veel groente, verse kruiden, vis, zeevruchten en weinig vlees. Een explosie van smaken en altijd een feestje op je bord! Alles smaakt immers beter met een zonnetje op je bol en ik kan niet wachten totdat mijn eigen vakantie naar Griekenland voor de deur staat. Tot die tijd maak ik wekelijks wat smakelijks uit Mediterraneo van Maxence Sys en haal ik de Mediterrane sfeer vast in huis!

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review: Mediterraneo – Maxence Sys

Chefs Maxence Sys en Laurent Willems zijn het brein achter de restaurants Pulpo en L’Autre vie. Toen zij tijdens de tweede lockdown weer noodgedwongen thuis kwamen te zitten, moesten ze op zoek naar ander (nuttig) tijdverdrijf. En snel kwam Maxence uit bij een van zijn lang gekoesterde dromen, namelijk: het uitbrengen van een eigen kookboek! Lang hoefde Maxence Sys niet na te denken over het onderwerp van het boek. Het moest een ode worden aan de zonovergoten keuken van Pulpo met haar Mediterrane roots. Een kookboek vol zuiderse inspiratie waarmee klanten van restaurant Pulpo zelf aan de slag konden om het gemis van het restaurant te verzachten.

Pulpo to-go

Samen met zijn vennoot Laurent Willems werkt Maxence de meest creatieve culinaire concepten uit voor de restaurants. Dus was het niet meer dan logisch om Laurent ook bij het kookboek te betrekken. Samen staken ze dan ook vele vrije uren in de perfectionering van de recepten en de inhoud van het boek. En het resultaat mag er zijn!

We kunnen het ons allemaal ongetwijfeld nog goed herinneren… De lockdowns waarin alle horeca in het land zijn deuren moest sluiten. We begonnen optimistisch en bestelden zo vaak als het kon take-a-way menu’s, met de verwachting dat het allemaal niet zo lang ging duren. Maar toen bleek dat het toch wat langer ging duren dan we dachten, bleek het bestellen van thuis menu’s toch een wat dure hobby te worden. En dus gingen we thuis aan de slag met het namaken van onze favoriete gerechten.

Voor de vaste gasten van Pulpo verliepen de lockdowns op eenzelfde manier. Naarmate de deuren gesloten bleven, klopten ze digitaal aan bij Maxence en Laurent voor tips om thuis hun favorieten van de menukaart thuis na te kunnen maken. Ze hadden zin in de zuiderse smaken- en geuren die normaliter de zaak vullen. De truffelravioli en escalope Milanese waar je van gaat watertanden. Parmigiana, croquetas, churros en ander feel good food waar je een happy dance van doet als het op tafel verschijnt. En uiteraard de welbekende pulpo, want die sterspeler maakt het Resto Pulpo elftal compleet.

De zonovergoten keuken in huis

De receptinhoud van het boek is samengevat binnen 7 hoofdstukken. De hoofdstukken zijn: Hapjes, Voorgerechten, Soepen, Hoofdgerechten, Dessert, Cocktails en tot slot: (essentiële) Basisrecepten. Daarnaast verwelkomt Maxence Sys je in het boek middels een voorwoord, biedt hij je overzicht dankzij een ingrediënt-register en sluit hij samen met vennoot Laurent het boek af met een prachtige persoonlijke noot aan alle betrokkenen die geholpen hebben bij het schrijfproces. In het ruim 230 pagina tellende boek vind je 90 gerechten uit diverse regio’s van het Middellandse zeegebied waarmee je zelf de zonovergoten keuken van de Mediterranée in huis haalt!

En wat je dankzij Mediterraneo allemaal op tafel kunt zetten? Denk aan verse pasta’s, bruschetta belegd met seizoensproducten, bellota ham of kalfsescalope Milanese. Yum! We kennen allemaal het heerlijke gevoel van eindeloze zinderende zomerdagen. Dagen waar geen eind aan lijkt te komen en die gevuld zijn met heerlijk eten- en drinken. Waarop je na een uurtje slenteren door een oud dorpje neerploft op een terras en een ijskoud drankje besteld, vergezeld door patatas bravas, croquetas of pimientos de padrón. En voor je het weet gaat zo’n zomerdag om in een zomeravond zoals ze alleen in het Mediterrane gebied voorkomen. Gevuld met heerlijk eten, alcoholische versnaperingen en goed gezelschap.

Van Spanje tot La Cucina Italiana

Bladerend door het boek ontstaat er een lach op mijn gezicht, welke ook niet meer verdwijnt. Want wat een hoop lekkers hebben Maxence en Laurent tussen de twee kaften weten te proppen! Met Mediterraneo haal je de toppers van de menukaart in huis. Het boek barst van de tapas Spanje, voorgerechten uit Sicilië en absolute toppers van hoofdgerechten uit La Cucina Italiana.

De recepten zijn zeer toegankelijk en worden zonder poespas op je overgedragen. Ellelange teksten worden zoveel mogelijk vermeden en één blik op de ingrediënt lijsten zal dit statement beamen. Vrijwel elk ingrediënt (op de verse na) zal hoogstwaarschijnlijk al in je keukenkastje staan of is makkelijk verkrijgbaar in de supermarkt. Zelfs een matige kok zal dankzij de instructies uit Mediterraneo een feestmaal op tafel kunnen zetten.

CONCLUSIE

Delizioso, Pentanóstimo, Lezzetli! Oftewel lekker, lekker, lekker. Het enige juiste woord dat de inhoud van Mediterraneo perfect omschrijft. Het gebeurt mij niet vaak dat ik door een kookboek blader en ELK recept wel een keer wil gaan maken. Smaakbom na absolute lievelings wisselen elkaar door de verschillende hoofdstukken af en

Welke recepten je ab-so-luut moet proberen? Croquetas met aiolidip als borrelhapje. Atún y tzatzikials voorgerecht. En serveer pasta met vongole en witte wijn als hoofdgerecht! En een diner moet je natuurlijk afsluiten met wat zoets. Dus serveer als afsluiter de uber-crunchy pizzicotti alle mandorle. Het recept in het boek is voor 18 koekjes, neem van mij aan: maak maar een dubbele portie. Zeker bij een kop koffie smikkel je er zo een aantal weg.

Maxence Sys en Laurent hebben zichzelf overtroffen met Mediterraneo als resultaat. Ze hebben een stukje Mediterrane weten te vangen en serveren het aan ons hobbykoks op een gouden bordje. Ook jij kunt nu thuis de rijke smaken van het Zuiden serveren, wanneer het jou uitkomt! Wel op voorwaarde dat je af en toe nog Resto Pulpo of het daadwerkelijke Mediterrane gebied zelf bezoekt. Deal?

Pluspunten:
  • Zeer smakelijke food fotografie versterkt de recepten in het boek.
  • Ongecompliceerde gerechten maken het boek toegankelijk voor elke soort chef.
  • De meeste ingrediënten die gebruikt worden kun je gewoon in de supermarkt kopen. Voor enkele uitzonderingen moet je een Italiaanse speciaalzaak opzoeken.
  • Het boek heeft een ingrediënt-register.
Aandachtspunten: 
  • Sommige recepten zijn langer en beslaan daardoor meerdere pagina’s. Lees in zo’n geval het recept eerst een keer door voor je aan de slag gaat. Zo voorkom je dat je een stap overslaat of ingrediënten in een verkeerde volgorde toevoegt.

Mediterraneo is een waar feel-good boek dat je in slechts luttele seconden transporteert naar de warme zonnestralen in het Mediterrane zeegebied. Dankzij de smakelijke recepten van Maxence Sys en Laurent tover je zelf de zomer op tafel. Ben je dit jaar niet op vakantie geweest? Trakteer jezelf dan op Mediterraneo en het voelt dan toch een beetje alsof je zelf ook aan de Costa hebt liggen baden!

Nederlands | Druk: 1 | 9789401473613 | april 2021 | Hardcover | 232 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Lannoo.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER BOEKENTIPS:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.