Al bijna haar hele leven is Elsje Bruijnesteijn bezig met wildplukken. Zeven jaar geleden heeft ze van haar hobby haar werk gemaakt en organiseert ze wildplukwandelingen bij Kasteel Groeneveld in Baarn (mijn geboortedorp!) en op andere mooie locaties in Nederland. Daarnaast is ze onder andere medeauteur van Liever Lokaal (het Gouden Kookboek 2015). In Wildoogst wil Elsje je niet alleen vertellen waar je eetbare planten kunt vinden en herkennen, maar je gelijk recepten meegeven hoe je die zelf gevonden producten kan verwerken.

Review: Wildoogst - Elsje Bruijnesteijn

Tips & Tricks

Wildoogst is naast een boekje met recepten ook een mini-introductie-gids wildplukken. Wat is bijvoorbeeld handig om mee te nemen als je gaat wildplukken en wat zijn precies de regels omtrent wildplukken in de natuur. Maak bijvoorbeeld ook een foto van je ‘plukplant’ in verschillende seizoenen, zo leer je herkennen waar de plant nog meer staat. Een goede tip vond ik dat je geen ongekookte planten onder kniehoogte moet eten, in verband met de mogelijke aanwezigheid van vossenuitwerpselen die besmet kunnen zijn met de vossenlintworm.

Wilde champignon

Wildoogst focust zich vooral op de herfst, als er eekhoorntjesbrood, vlierbessen en bijvoorbeeld noten in overvloed zijn. Vooral paddenstoelen kunnen een beetje spannend zijn voor de beginnende wildplukker, dus ben je niet 100% zeker, laat ze dan staan. Wist je dat er maar liefst 5000 soorten paddenstoelen bekend zijn in Nederland? De groene knolamaniet is verreweg de meest gevaarlijke soort; een kleine hoeveelheid is al dodelijk. Het probleem is dat hij lijkt op een wilde champignon, dus de tip van Elsje: pluk nooit paddenstoelen die lijken op een wilde champignon of iets groenig zijn.

knolamaniet

“Soms neem ik zelfs een duik in (ijskoud) natuurwater tussen de oesters, watermunt en lisdodde; een mooie manier om je helemaal in de natuur onder te dompelen.

Elsje Bruijnesteijn

Berenklauw

Ik vind het zelf ook superleuk om te wildplukken; zo staat er zelfgemaakte bramenlikeur, walnotenlikeur en vlierbessenlikeur op de site. Maar Elsje heeft ook recepten voor zevenbladfond, posteleinstamppot, mispelmuffins en kastanjepaté. Er is ook informatie over de berenklauw (waarvan ik weet dat die hier in de buurt groeit), maar dat je eigenlijk alleen de gewone berenklauw (Heracleum sphondylium) kunt eten, de reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum) is dan weer giftig. Maar heel goed uitleggen wat nu het verschil is (bijvoorbeeld met foto’s of tekeningen) doet Elsje niet.

CONCLUSIE

PLUSPUNTEN:
  • Leuke introductie in wildplukken
  • Handige tips
  • Simpele, niet te moeilijke recepten
MINPUNTEN: 
  • Er is geen register, dus je kunt niet gemakkelijk recepten terugzoeken op ingrediënt
  • Van mij hadden de verschillen tussen eetbaar/giftig nog beter uitgelegd kunnen worden

Met Wildoogst van Elsje Bruijnesteijn krijg ik gelijk zin om weer op pad te gaan met mijn tasje en schaar. Het heeft toch wel iets heel voldaans om met je eigen geplukte besjes/nootjes een lekker likeurtje of gerecht te maken. Ik weet niet of ik het aandurf om ook paddenstoelen en berenklauw te gaan plukken, misschien moet ik dan eerst nog even een wildplukwandeling bij Elsje boeken.

Nederlands | Hardcover | 9789089898548 | Druk: 1 | juni 2021 | 224 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Terra Lannoo.

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER BOEKENTIPS: