Vorige week had ik tijdens een lange werkdag even wat afleiding nodig. Ik besloot mijn boekenkast op te ruimen en al mijn kookboeken op kleur te rangschikken. Heerlijk zo’n georganiseerd kleurenpalet. Tijdens het opruimen ging elk boek even door mijn handen en tijdens het terugzetten kwam ik tot de conclusie dat mijn collectie inmiddels 4 Indische kookboeken telt. En ondanks dat ze allemaal over dezelfde keuken gaan, is geen enkel boek gelijk. Het nieuwste exemplaar in mijn kast is: Boekoe Kita (Indisch voor Ons boek). Een kookboek vol authentieke Indische familierecepten én familieverhalen. Recepten die bij elke Indische verjaardag steevast op tafel staan en recepten die normaal in de familie doorgegeven worden. En nu dus ook voor alle anderen op papier gezet! Met al een flink repertoire aan Indische recepten in mijn boekenkast ben ik onwijs benieuwd wat Boekoe Kita mij voor nieuwe inzichten gaat brengen!

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review Boekoe Kita – Mirjam van der Rijst & Harold Pereira

Naast mij op tafel ligt het boek. Voor ik begin met de inhoudelijke review typ ik altijd een intro weg en heb ik het boek vluchtig doorgebladerd. Als ik mijn blik op het boek werp word ik aangestaard door een charismatische vrouw. Met een (ongetwijfeld lekker) kopje witte rijst in haar handen verleidt ze mij om het boek open te slaan. Om de inhoud door te bladeren en daarna linea recta richting de keuken te lopen om iets smakelijks op tafel te zetten.

Op de skipiste

Plot twist: Boekoe Kita bestaat niet alleen maar uit recepten! Bladerend door de inhoud kom je elf Indische families tegen die ieder vertellen over hun favoriete recepten en hoe deze tot stand gekomen zijn. De boeiende en zelfs ontroerende verhalen van deze families geven het boek een enorme persoonlijke touch. Denk aan verhalen als: alles achterlaten om opnieuw te starten in een koud (en vooral smaakloos) land aan de andere kant van de wereld tot de liefde van je leven ontmoeten op een skipiste en vervolgens emigreren. Allen hebben ze gemeen dat ze in Nederland een nieuw leven hebben opgebouwd, zonder hun Indische roots te verliezen.

De paperback versie barst daarom uit zijn voegen van de authentieke Indische recepten, vaak al vele generaties oud. In de loop der jaren gaven kinderen en kleinkinderen, ver weg van Indonesië deze recepten weer een eigen twist. Elke familie ontwikkelde zo haar eigen voorkeuren. In Boekoe Kita maak je kennis met Keng & Joyce, Robert, Bianca, Agus, Roy & Annemarie, Linda, Han, Ruth, Ernst, Patricia en Hester en proef je hun specialiteiten.

Boekoe Kita is geen ‘nieuw’ kookboek, het werd eerder in 2010 al uitgegeven. Echter bleek de eerste uitgave zo populair dat het in no-time uitverkocht. Voor liefhebbers, de eerste uitgave is nog te koop al moet je hier wel aardig voor in de buidel tasten. Met deze heruitgave van Boekoe Kita zullen schrijvers Mirjam van de Rijst en Harold Pareira een hoop foodies en liefhebbers van de Indische keuken dan ook weer zeer blij maken.

Familie staat centraal

De receptinhoud in Boekoe Kita is verdeeld over elf hoofdstukken, allen gelinkt aan één van de families die een centrale rol spelen in het boek. In elk hoofdstuk verteld deze persoon zijn/haar verhaal en wordt het podium gegeven aan een Indisch ingrediënt. Dit typische ingrediënt speelt vervolgens weer een hoofdrol in het kookrepertoire van dat familielid. Volg je me nog? De hoofdstukken zijn: Ketjap, Blaadjes, Rijst, Knoflook, Trassie, Kemiri, Pepers, Goela Djawa, Sereh, Kokos en tot slot Tahoe & Tempeh. Daarnaast verwelkomt Mirjam je in het boek middels een voorwoord, biedt ze je overzicht dankzij een receptoverzicht en sluit ze het boek af met een persoonlijk dankwoord aan alle dierbaren die geholpen hebben tijdens het schrijfproces. In het ruim 315 pagina tellende boek vind je 94 gerechten waarmee je jouw kennis over de authentieke Indische keuken flink kunt uitbreiden!

Denk aan geurige en kruidige gerechten, sommige modern, andere klassiek. Van Babi Ketjap tot gado gado met pindasaus en van frikadel djagoeng (maïskoekjes) tot Ajam setan (gebakken kip in pittige saus). Mirjam en de Indische families verwennen je met overheerlijk Indisch eten zoals je het normaal alleen afhaalt.

Tip van flip: Wil je nou niet persé op ingrediënt hoeven zoeken in de inhoudsopgave? Gebruik dan het receptenoverzicht achterin het boek. De recepten zijn in dit overzicht verdeeld over 13 categoriën zoals vlees, vis, vegetarisch, zoet, snacks etc. Dit maakt het een stuk makkelijker om het recept dat je zoekt terug te vinden in het boek.

Tripje naar de toko

Boekoe Kita is een kookboek dat bijzonder aantrekkelijk is voor de beginnende chef of voor de chef die een nieuw hoofdstuk aan zijn repertoire wil toevoegen. De (smakelijke) recepten in het boek zijn gemakkelijk te maken dankzij de simpele receptbeschrijvingen. Er worden niet met te veel woorden gestrooid en er zijn geen lange lappen tekst om je uit te leggen hoe je een gerecht maakt. En heel eerlijk? I like! Het vermindert de kans dat je een stap mist of verkeerd interpreteert. Waardoor succes haast gegarandeerd is.

Het boek is een goede weerspiegeling van de Indische keuken en haar heerlijke smaken. De recepten zijn gevarieerd, barsten van de smaken, geurige kruiden en (eigenlijk) simpele technieken. Met Boekoe Kita krijg je handvatten aangereikt om zelf een (uitgebreide) Indische maaltijd op tafel te kunnen zetten.

Het enige puntje wat misschien voor de beginnende chef wat intimiderend kan zijn, zijn de authentieke ingrediënten die gebruikt worden. Djeroek Peroetbladeren, santen, kemirinoten, verse laos of bananenbladeren? Allemaal onbekend? Google alles even voordat je gaat koken, dan weet je wat het is en waar je in de toko naar opzoek bent. En waar een hoop supermarkten inmiddels een aardig Indisch assortiment bieden, halen ze het toch niet helemaal bij de toko. Voor een flink aantal ingrediënten in dit boek zal je toch een tripje naar de toko moeten inplannen, maar is dat nou zo vervelend?

CONCLUSIE

Met een nominatie voor ‘Kookboek van het jaar’ op zak, kan Boekoe Kita dan ook niet anders dan je craving naar authentiek Indisch eten vervullen. Bladerend door het boek voel je de liefde die deze families ervaren voor samenzijn, samen koken en samen genieten van het eten. Je voelt je dankzij het boek bijna onderdeel van deze families. Het is alsof je bij de oma van je Indische vriend(in) meekijkt in de keuken en wat notities maakt om het zelf een keer na te kunnen maken. Alleen nu met succes gegarandeerd, met Boekoe Kita als naslagwerk. Selamat makan, eet smakelijk!

Pluspunten:

  • Duidelijke kookinstructies voor alle gerechten. De manier van schrijven is zeer prettig.
  • Smakelijke fotografie van de gerechten.
  • Het boek is geschikt voor alle soorten kookliefhebbers, startend en ervaren.
  • Een receptenoverzicht met Indische én Nederlandse namen.
  • Een leuk prijsje!

Minpunten: 

  • Ben je beginnende chef? Dan zul je een aardige bups aan basis ingrediënten moeten aanschaffen. Hou hier rekening mee.
  • Er wordt gebruik gemaakt van ingrediënten waarvoor je naar de toko moet (denk aan: goela djawa, djeroek peroet, serehstengels of ketanmeel). Doe vooraf onderzoek waar je het kunt kopen. Zo sta je op het moment van bereiden niet voor verrassingen.

Nederlands | Druk: 1 | 9789089898586 | februari 2021 | Paperback | 320 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Terra.

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER BOEKENTIPS: