Review: Pret à diner – Estée Strooker

Met bijna een jaar aan thuishokken achter de rug, durf ik mijzelf inmiddels wel een chef de maison te noemen. Het aantal diners dat wij gegeven hebben voor vrienden is niet meer op twee handen te tellen en de verscheidenheid aan soort maaltijden is enorm. Van Mexicaans tot Indisch en van Surinaams tot Afrikaans, we hebben het op tafel gezet. De uitdaging zit hem voor mij altijd in het combineren van verschillende gerechten. Estée Strooker is meester in smaakcombinaties en vooral in het samenstellen van de meest smaakvolle menu’s. Estée staat aan het roer in restaurant ’t Amusement en weet dus als topchef als geen ander hoe je met originele gerechten je gasten kunt imponeren. Haar kunsten heeft ze op papier gezet en haar derde(!) kookboek Pret à diner is een feit.

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review: Pret à diner – Estée Strooker

Smaakcombinaties

De receptinhoud van het boek is samengevat binnen 8 hoofdstukken. De hoofdstukken zijn: Cru, Slaatje-bla’s, Vet krokant, Crème de la crème, Nostalgisch comfort, Bony en Slotstukken. Daarnaast verwelkomt Estée je in haar boek middels een voorwoord, biedt ze je overzicht dankzij een register, leert ze je wat je met de restjes van je menu’s kunt doen en leert ze je de juiste tafel etiquette aan. In het ruim 270 pagina tellende boek vind je meer dan 100 gerechten die je stuk voor stuk wilt leren maken en waarmee je de show steelt op je volgende thuisdiner.

Nu hoor ik je denken: “Oke, leuk hoe moet ik beginnen?”. Estée vertelt het je allemaal in het hoofdstuk Samenstellen. Om ervoor te zorgen dat je diner zo vlekkeloos mogelijk verloopt, adviseert Estée Strooker je om kort wat essentiële informatie helder te krijgen. Zo is het o.a. handig om te weten: “Wie eet er mee?”, “Is er een gelegenheid?”, “Zijn er dieetwensen?” en “Welke smaakcombinaties zijn de juiste?”. Op welke manier ga je de gerechten serveren: shared dining of een vooropgezet gangenmenu? Welke ingrediënten heb je daadwerkelijk nodig en waar ga je die allemaal halen. Als je deze informatie helder hebt kun je aan de slag met de vormgeving van je diner.

CONCLUSIE

Zoals je waarschijnlijk al doorhad ben ik enthousiast over het boek! Eindelijk heb ik een kookboek in handen waarmee ik in mijn thuisdiner-game weer een level omhoog kan. Vaak heb ik geen moeite met het bedenken van een smaakvol hoofdgerecht, maar zit het knelpunt hem voor mij in het combineren van die smaken met voor en nagerechten. Dankzij Estée Strooker en Pret à diner heb ik weer een hele bups aan nieuwe inspiratie om uit te kiezen.

Ook vind ik het fijn dat het recepten op gemiddeld tot meer ervaren niveau zijn. Wat mij weer uitdaagt om te proberen, te proberen en nog eens te proberen. Want geloof mij, ook hier gaat het nog met regelmaat fout. Voel je dus niet geïntimideerd door de kennis en kunde van Estée of door ingrediënten waar je nog niet eerder van gehoord hebt. Sla het boek open, bedenk wat je wilt maken en zie waar het schip strandt. Is het nog niet diner-waardig? Dan nodig je je vrienden nog even lekker niet uit en smikkel je zelf je creatie helemaal op. Helemaal prima!

Het boek zelf is prachtig, wederom een mooie aanvulling voor in mijn boekenkast. De foodfotografie van de gerechten is sterrenwaardig. Desondanks is het puur en bereid het je goed voor op hoe Estée het resultaat er graag uit zou willen zien. Toch drukt ze je in het begin van het boek al op het hart dat alle tips en trucs in dit boek adviezen zijn en géén leidraad. Het is namelijk jou (diner) feestje.

Pluspunten:
  • Duidelijke kookinstructies voor alle gerechten
  • Prachtige foodfotografie, de smaken spatten van de bladzijdes
  • Estée daagt je middels een goed aantal gevarieerde recepten uit om met ingrediënten te koken waar je wellicht nog niet eerder mee gekookt hebt
  • Het boek heeft een leeslintje
Minpunten: 
  • Voor mij geen minpunt, wellicht wel voor de wat meer onervaren chef: een flink aantal recepten hebben een moeilijker niveau qua bereiden. Enige kennis over ingrediënten en bereidingswijze is vereist.
  • Aansluitend op mijn vorige punt: het boek bevat een aantal recepten waarvan de bereidingsinstructies zeer uitgebreid zijn en waar kennis echt van belang is. Daarnaast is de focus tijdens het bereiden van groot belang. Let je niet op? Dan kun je het gerecht weggooien.
  • Estée maakt met regelmaat gebruik van kostbare ingrediënten. Hou hier rekening mee tijdens het plannen van je menu. Is iets te kostbaar? Kijk dan of je het voor een ander ingrediënt kunt vervangen.

Estée Strooker leert je in Pret à diner om een compleet menu samen te stellen uit diverse gerechten met verschillende smaken en structuren, natuurlijk het liefst met seizoens- en streekgebonden ingrediënten. Met behulp van Pret à diner zal je uiteindelijk met een voldaan gevoel zelf aan tafel plaatsnemen, om vervolgens alle complimenten te ontvangen en trots te zijn op je behaalde resultaat.

Nederlands | Druk: 1 | 9789038807935| april 2021 | Hardcover | 272 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Nijgh & van Ditmar.

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER BOEKENTIPS:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.