Op bezoek bij: de Roe & Co Distillery in Dublin

on

De wijk The Liberties in Dublin was ooit het domein van vele brouwerijen, distilleerderijen, leerlooijerijen en vele andere ambachten. Helaas was in de jaren 60 van de vorige eeuw de Ierse whiskey op sterven na dood. Een drietal distilleerderijen waren overgebleven en de productie een schim van de wereldmacht die het ooit was. Nadat in 2012 de Teeling Distillery zijn deuren opende en weer de eerste distilleerderij was die zich vestigde in 300 jaar in Dublin, is er veel veranderd. Zo opende in juni 2019 de nieuwe Roe & Co Distillery vlakbij de bekende Guinness Storehouse.

[Dit is een gastreview van Dennis Hendriks van Black Sheep Red Sheep, specialist in Ierse Whiskey proeverijen. Dennis: “Ierse whiskey heeft me gegrepen de laatste jaren. Ondanks mijn werkzaamheden in de whisky industrie voor meer dan 20 jaar ben ik een aantal jaar geleden meer en meer gefascineerd geraakt door de geschiedenis en producten die uit dit prachtige land komen.”]

Op bezoek bij: de Roe & Co Distillery in Dublin

Powerhouse

Zelfs vanaf de buitenkant maakt de entree van de distilleerderij indruk. Grote glazen industriële deuren geven gelijk een inkijkje naar de prachtige koperen stills. Vroeger was dit gebouw  het oude ketelhuis (het Powerhouse) die de elektriciteit leverde voor de Guinness brouwerij aan de overkant van de straat. Roe & Co is relatief een nieuwe speler op de markt van de Irish whiskey. Nadat Diageo, de grootste drankenproducent ter wereld (bekend van oa, Johnnie Walker), zijn positie in Ierland kwijtraakte doordat ze de Bushmills distillery in Noord-Ierland, hadden geruild voor een bekend tequila merk , was er toch wel de wens terug te keren naar de bakermat van de whiskey.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Roe & Co Distillery gaat al terug tot 1887. Toen nog genaamd de ‘Thomas Street Distillery’, werd gerund door de Roe Family en was ooit de grootste in Groot-Brittannië en Ierland, met een productie van twee miljoen gallons whiskey (bijna 10 miljoen liter) per jaar op zijn hoogtepunt. Nadat de distilleerderij in 1926 werd gesloten, werden enkele van de gebouwen gekocht en gebruikt voor de Guinness brouwerij.

Girlpower

Head Distiller Lora Hemy neemt ons mee de stillhouse in. We mogen de prachtige nieuwe ketels en washbacks even van dichtbij bekijken. Ze zijn volop in bedrijf; bij een nieuwe distilleerderij is het altijd uitproberen hoe de installatie de uiteindelijke producten beïnvloed.  Whiskey is in dat opzicht een levend organisme. Het gehele team dat bij de Roe & Co Distillery aan het roer staat is vrouwelijk: Gráinne Wafer – Global brand director; Caroline Martin – Master Blender, Fiona Sheridan – Assistant distiller; Tanya Clarke – Tanya Clarke – General manager Reserve and incubation brands, Hayley Millner – Marketing Manager; en Shannon Green – Senior engineering project manager.

Op bezoek bij: de Roe & Co Distillery in Dublin

Peer & whiskey

Met een bevlogen tourguide lopen we via het trappenhuis omhoog. Langs de balustrade is de tijdlijn van de immense geschiedenis van de distilleerderij beschreven. Halverwege heb je door het raam een prachtig uitzicht op het enig overgebleven stuk van de oude distilleerderij, de beroemde St. Patrick’s Tower en een oude perenboom. De laatste twee zijn zelfs vereeuwigd op het label en de ziel van de fles heeft zelfs de vorm van een peer.

Op bezoek bij: de Roe & Co Distillery in Dublin

We vervolgen onze weg naar boven en via een glazen loopbrug heb je goed zicht op het gehele productieproces van de whiskey. In kamer 106 krijgen we een houten box voor ons met daarin verschillende producten om te proeven. Hier krijgen we uitleg over de geuren en smaken van de Roe en Co blended Irish whiskey. En waarom heet deze kamer 106? Dat is niet geheel random: er waren namelijk 106 pogingen nodig om tot de whiskey te komen die we vandaag de dag kunnen proeven. In the flavor room krijgen we een korte masterclass cocktails maken. Daarna mogen we zelf aan de slag en met wat begeleiding komen we tot een prima cocktail.

Op bezoek bij: de Roe & Co Distillery in Dublin Op bezoek bij: de Roe & Co Distillery in Dublin

powerhouse bar

De tour eindigde in de Powerhouse Bar op de begane grond. De met lederen zithoeken ingerichte bar heeft maar liefst twee maal een fantastisch uitzicht. Aan de ene kant kijk je zo de still room in; aan de andere kant kijk je rechtstreeks de oude elektriciteitsfabriek in. Onderdeel van de tour is ook een afsluitend drankje; je mag kiezen tussen een cocktail of een dram van de Roe & Co.

Roe & Co Distillery - Tips voor je weekend Dublin

Zelf bezoeken

Helaas is door de covid-19 restricties de Roe & Co Distillery tot nader moment gesloten. Wanneer de distilleerderij weer geopend zal worden, zal ik dit artikel aanvullen met de relevante openingstijden en prijzen.


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


ZIN IN NOG MEER WHISK(E)Y? ↓

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.