Op bezoek bij: de Old Bushmills Distillery

Tijdens mijn foodietour door Noord-Ierland bleken we ook te slapen in het dorpje Bushmills. En ja; dan kan een bezoek aan de Old Bushmills Distillery natuurlijk niet ontbreken! Bushmills is de oudste nog werkende distilleerderij van Ierland. Op 20 april 1608 verleende koning James I Sir Thomas Phillips (landeigenaar en gouverneur van Co. Antrim, Ierland) een vergunning om te distilleren. De distilleerderij is dagelijks geopend voor rondleidingen en kost 8 pond per volwassene; inclusief drankje na de tour. Tijdens de tour mag er niet gefotografeerd worden, dus de foto’s van binnen die je in dit artikel ziet zijn van de distillery zelf.

Op bezoek bij: The Old Bushmills Distillery

De gerst voor Bushmills wordt geteeld in Cork, in het zuiden van Ierland. En het water komt uit een zijrivier van de Bush-rivier in de buurt. Een echt Noord-Iers streekproduct dus! Bij het starten van de tour doorloop je het stap voor stap proces van distilleren. De geur van gerstemout is niet te missen in de maischkamer. Vanuit hier ga je naar de pot stills; waar de echte magic happens. Door naar het vullen van de eikenhouten vaten en dan maar wachten! Nou ja, wij kunnen gelijk door naar de bar… 😉 We krijgen een dram Red Bush bij binnenkomst van de bar; de jongste telg van de Bushmills familie.

Op bezoek bij: The Old Bushmills Distillery
Op bezoek bij: The Old Bushmills Distillery
Op bezoek bij: The Old Bushmills Distillery
Op bezoek bij: The Old Bushmills Distillery
Op bezoek bij: The Old Bushmills Distillery
Op bezoek bij: The Old Bushmills Distillery

Proeverij

Ik moet bekennen dat de Red Bush Bushmills niet mijn favoriet is; misschien een beetje saai? We hadden het voordeel dat we met z’n 3-en waren vanuit de persreis en we hadden nog een entreekaartje gevonden.. Dus we konden een proeverij bestellen van alle 4 opties die verkrijgbaar waren uit de bar! 😀

Op bezoek bij: The Old Bushmills Distillery

Mijn favoriet uit bed line-up was de 12 jaar oude Bushmills Distillers Cut; jammer is wel dat deze versie alleen verkrijgbaar is in de winkel van de distilleerderij! Maar gelukkig waren de mensen van Bushmills zo lief om mij een speciaal flesje op te sturen. ♥

Op bezoek bij: The Old Bushmills Distillery

Bushmills 2011 Banyuls Cask

Dat de whiskeys van Bushmills heel lekker zijn, dat heb ik zelf kunnen ervaren tijdens mijn bezoek aan de distilleerderij. Maar master blender Helen Mulholland heeft nu wel een hele bijzondere versie op de markt gebracht: de 2011 Banyuls Cask uit de Causeway Limited Edition collectie. Na meer dan zes jaar gerijpt te hebben in oloroso-, sherry- en bourbonvaten is deze single malt in drie jaar afgemaakt in zeldzame Banyuls-vaten.

Bushmills - The Causeway collectie

Banyuls is een vin doux naturel met een AOC in de Roussillon, vlakbij de Spaanse grens. De wijn wordt met alcohol versterkt waardoor het gistingsproces wordt gestopt voordat alle suikers vergist zijn. Dit betekent dat je een hoog alcoholische en zoete wijn krijgt. Een beetje vergelijkbaar met port. De Banyuls wordt dan op houten vaten voor jaren weggelegd.

En deze vaten zijn nu gebruikt om deze Banyuls op te rijpen. De naam van de collectie is geïnspireerd op de Giant’s Causeway die in het stadje Bushmills te vinden is. Deze rotsformatie bestaat uit 40.000 basaltzuilen en is de grootste toeristische attractie van Ierland. Het is dus niet zo vreemd dat de dichtbij gelegen Old Bushmills Distillery de Causeway gebruikt als naamgever voor een serie unieke whiskeys.

In de neus citrus, vanille, gedroogd fruit en cacao. Qua smaak komen de warmere tonen van noten, tabak en cacao meer naar voren met in de lange (intense) afdronk wat meer vanille, honing, citrus, peper en perzik. Mooie droge afdronk en de smaak van de whiskey blijft nog heel lang in je mond hangen. Wow. Deze whiskey is echt fantastisch. Misschien wel de allerbeste Ierse whiskey die ik tot nu toe heb mogen proeven. Van de 2011 Banyuls Cask is maar een beperkte oplage verkrijgbaar. Dit meesterwerk van Helen Mulholland is nu exclusief te koop bij geselecteerde Mitra winkels en online.


Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van The Old Bushmills Distillery en Tourism Ireland

Disclaimer


Meer lezen over sterke drank? 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.