Dublin is voor mij een whiskey-walhalla; maar dat is niet altijd zo geweest. Zoals ik ook al vertelde in mijn verhaal over de Teeling Distillery waren er ooit nog maar drie distilleerderijen in heel Ierland. Maar gelukkig hebben gepassioneerde mensen zoals Jack en Stephen Teeling en Pearse Lyons het klaterende whiskey-goud teruggebracht naar Dublin. Ik vertel je graag het verhaal van de gloednieuwe Pearse Lyons Distillery in The Liberties in Dublin.

Pearse Lyons Distillery Pearse Lyons Distillery

De moord op Thomas Becket

Like many great stories, it begins with a murder.” Zo begint Pearse Lyons de introductievideo aan het begin van de tour. Hij heeft het over Thomas Becket, wiens dood in 1170 leidde tot de vorming van St Thomas’s Abbey in Dublin, waar later (in 1707) de St James’s Church werd gebouwd. De huidige kerk stamt uit 1859 en werd in 2013 gekocht door Pearse Lyons en verbouwd tot distilleerderij, proeflokaal, winkel en bezoekerscentrum.

Pearse Lyons Distillery

Pearse (1944 – 2018) studeerde af aan University College Dublin (UCD) met een graad in biochemie. Daarna studeerde hij af met een Master of Science in Brewing Science aan de British School of Malting and Brewing aan de University of Birmingham in 1968. Na zijn baan bij Irish Distillers werd hij de oprichter en president van Alltech Inc. in Kentucky, een Amerikaans bedrijf voor diervoeding. Het bedrijf is vooral groot geworden door een innovatie waardoor bierbostel beter gebruikt kon worden als diervoeding. Maar het brouw/distilleerhart bleef kloppen. In 2013 kopen Pearse en zijn vrouw Deirdre St James’s Church.

Pearse: “I wanted something in Dublin, and I wanted something that would be close to Guinness for the simple reason that 1.6 million people visit Guinness every year”.

Opa

Maar toen wist Pearse nog niet dat de keuze voor St James’s Church misschien niet helemaal random was. Bij werkzaamheden aan de al bestaande begraafplaats naast St James’s Church, kwam er een grafsteen van John Hubert Lyons tevoorschijn. De opa van Pearse. Zijn opa overleed (1948) toen Pearse pas 4 jaar oud was, maar nooit had hij de connectie gemaakt tussen de St. James Church en die verdrietige gebeurtenis diep in zijn geheugen.

Pearse Lyons Distillery

In 2016 werd een nieuwe glazen torenspits geïnstalleerd en in 2017 werd de distilleerderij en het bezoekerscentrum geopend. Gelukkig heeft Pearse de opening nog meegemaakt, maar helaas overleed hij in maart 2018 aan een longaandoening.

Pearse Lyons Distillery

Wanneer je de volledig gerestaureerde St. James Church binnenstapt, kun je niet anders dan met open mond van verbazing rondkijken. De prachtige glas in lood ramen die de wereld van het whisky maken vertellen, de geur van pruttelend beslag, het geluid van glaswerk dat rinkelend klaar wordt gezet voor de proeverij.. Adembenemend.

 Pearse Lyons Distillery

Pearse Lyons Distillery

Pearse Lyons Distillery

Mighty Molly en Little Lizzie

Toevallig is distiller Martin Mularkey net aan het werk als we binnenkomen. En ik kan een distiller in the wild natuurlijk niet zomaar aan me voorbij laten gaan. Martin vertelt dat ze alleen Ierse gemoute gerst gebruiken en zoals hij trots beschrijft: “de Pearse Lyons-distilleerderij is een kleine en ambachtelijke distilleerderij”. Wanneer ik de twee glanzende koperen stills bewonder legt Martin uit dat ze Mighty Molly (de grote wash still) en Little Lizzie (de kleinere spirit still) worden genoemd, afkomstig zijn van de producent Vendome (Kentucky, VS) en dat het brouwhuis uit Wenen komt.

Pearse Lyons Distillery

“We doen een dubbele distillatie”, legt Martin uit (omdat het gebruikelijk is dat Ierse whisky triple  distillatie ondergaat). “Het is een interessant debat onder whiskyliefhebbers”, voegt hij eraan toe, en merkt op dat beide opties geweldige whisky kunnen produceren. “We wilden volledige, complexe smaken. Daarom hebben we gekozen voor dubbele distillatie”.

Pearse Lyons Distillery

Martin Mularkey

proeftijd

En dan is het tijd om te proeven! In een nis van de kerk staat een grote houten bar waar de glaasjes voor de proeverij al klaar staan. Afhankelijk van welk pakket je hebt gekocht voorafgaand aan de tour, krijg je 3, 4 of 5 proefglaasjes. Liefhebber als ik ben zou ik altijd gaan voor het grootste pakket.. ;) De prijs per glaasje is echt een stuk goedkoper dan dat je later in een kroeg een dram zou bestellen. En zoals je ziet op de foto hieronder schenken ze ruime proefglaasjes.

Pearse Lyons Distillery

ode aan de vatenmakers

Er zijn op dit moment 5 verschillende whisky’s (en 3 soorten gin) op de markt. De Pearse Five-Year-Old Single Malt, The Original, Distiller’s Choice, Founder’s Choice en Cooper’s Select. Ik wil even in wat meer detail mijn favoriet aan jullie voorleggen; de Cooper’s Select. De Cooper’s Select is gemaakt van een mix van Ierse malt en graan whisky’s die 4 jaar in ex-bourbonvaten zijn gerijpt en vervolgens 4 jaar in ex-oloroso (sherry) vaten. Martin verteld dat die 4 jaar in sherryvaten helemaal niet de bedoeling was geweest; eigenlijk had het 6 maanden moeten zijn! “A happy mistake” zoals Martin het noemt. De Cooper’s Select is een eerbetoon aan de coopers en de invloed die hout heeft op een whisky. Pearse Lyons’ familie aan moederszijde, de Dunnes, was generaties lang een familie van coopers. Eén van hen, Margaret Dunne, was zelfs de eerste vrouwelijke cooper in Ierland!

Pearse Lyons Distillery

Eerbetoon

Niet alleen de inhoud van de flessen is bijzonder; ook over het uiterlijk is nagedacht. De flessen zijn voorzien van het Pearse Lyons-embleem en de handtekening van de oprichter, Dr. Pearse Lyons. Op de houten dop staan zes horizontale ringen die de zes generaties coopers (vatenmakers) in de familie Lyon te vertegenwoordigen. De negen in elkaar grijpende ringen aan de bovenkant op de dop zijn een eerbetoon aan de negen generaties van de familie Lyons die begraven zijn in de kerk van St James.

Pearse Lyons Distillery

Conclusie

Wat een bijzondere distilleerderij is Pearse Lyons. De tour is heel informatief en uitgebreid over de geschiedenis van de kerk, de begraafplaats en het levenswerk dat de distilleerderij is. Samen met de Teeling tour de aanrader van de stad voor mij. Het enige kleine nadeel dat ik kan vinden, is dat de Pearse Lyons Distillery nog niet aangesloten is bij de Dublin Pass.


Koop je kaartjes voor de Pearse Lyons Distillery alvast online ↓


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


ZIN IN NOG MEER WHISK(E)Y? ↓

Voor dit artikel ben ik door Pearse Lyons Distillery uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer