Tamdhu Speyside chocolade truffels

Er staat al een recept online voor Tamdhu Speyside kruidenboter (met de batch strength) maar ik heb ook nog een lekker recept gemaakt met de ‘gewone’ 10 yr Tamdhu Speyside! 

Tandhu Speyside 10yr Single Malt Tandhu Speyside 10yr Single Malt

Over Tamdhu

In 1897 start de bouw van de meest geavanceerde distilleerderij van die tijd. Zo wordt een waterwiel onder de vloer geplaatst voor een optimale prestatie, ovens zijn zo ontworpen dat het warmteverlies wordt gereduceerd en de spoorlijn zorgt voor een snelle aanvoer van ingrediënten en een snelle afvoer van de whisky.

Tamdhu wordt ook wel de “Can-Dhu-Spirit” van de grote Industriële Revolutie genoemd. De distilleerderij doorstaat vervolgens de ups en downs van de 20e eeuw, wordt een aantal maal gesloten en heropend, om in 2010 opnieuw gesloten te worden. Maar niet voor lang, want in 2011 neemt Ian Macleod, familiebedrijf en onafhankelijk bottelaar de distilleerderij over. Vanaf 2012 wordt er weer geproduceerd. De grondstoffen, zoals gerst en turf komen uit de directe omgeving van de distilleerderij en de whisky’s van Tamdhu kenmerken zich door hun opvoeding op ex-sherry vaten.

Tandhu Speyside 10yr Single Malt

Tamdhu Speyside chocolade truffels

Benodigdheden voor ± 20 kleine truffeltjes:

  • 100 gram pure chocolade, grof gehakt
  • 2 eetlepels Tamdhu Speyside 10 yr
  • 50 ml slagroom
  • 1 grote eetlepel boter
  • 3 eetlepels cacaopoeder

Bereidingswijze:

  1. Smelt de chocolade samen met de boter en de slagroom au bain-marie.
  2. Meng de whisk(e)y met de gesmolten chocolade, roer goed door en giet alles in een schaaltje.Zet in de koelkast om hard te worden.
  3. Zodra de chocolade hard is, zet je een ander schaaltje klaar met het cacaopoeder. Schep met een theelepel wat chocolade uit het bakje en vorm er met je handen een beetje een balletje/rotsje van (wordt wel een beetje een kliederboel). Helemaal niet erg als ze niet mooi rond zijn, is juist rustiek… ?
  4. Doe de truffels in de cacaopoeder en roer voorzichtig met een schoon theelepeltje door, zodat er overal cacaopoeder zit. Ga zo door totdat alle chocolade op is.

Bewaar deze goddelijke chocolade truffels met whisk(e)y in de koelkast tot je ze wilt opeten, dan smelten ze niet zo snel tussen je vingers.

Tandhu Speyside 10yr Single Malt


Kijk voor meer informatie op de site van De Monnik Dranken

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.