Op bezoek bij: Brouwerij Het Anker en Stokerij De Molenberg in Mechelen!

Wanneer je een bezoek brengt aan Mechelen kun je er niet omheen: de bieren van Brouwerij het Anker en de whisky van Stokerij de Molenberg! Maar wist je dat deze twee bedrijven aan elkaar gelinkt zijn? Ik bezocht beide locaties en vertel je er graag meer over! 🙂

Op bezoek bij: Brouwerij Het Anker en Stokerij De Molenberg in Mechelen!

Stokerij De Molenberg

Hier begint het verhaal eigenlijk. Van 1637 tot 1914 werd er op deze locatie (Blaasveld, net buiten Mechelen) door de familie van Breedam graan gemalen, gemout en jenever gestookt. En als je dan toch al zoveel gemoute graan hebt, kun je net zo goed ook bier maken! 😉 En in 1872 kochten ze een Mechelse brouwerij aan (nu Het Anker). In 1914 was er helaas geen opvolging meer voor de stokerij en het hele domein is in 1932 per openbare veiling verkocht. Charles van Breedam (de opa van de huidige eigenaar en Charles Leclef) koopt de hoeve op de veiling als 2e woning. Alle installaties voor het stoken zijn inmiddels verkocht en de hoeve is alleen nog een woning. Via zijn zoon (die de hoeve ernstig laat verloederen) koopt zijn zoon (Charles Leclef dus) in 1990 de hoeve in Blaasveld en neemt hij de brouwerij in Mechelen over.

Op bezoek bij: Brouwerij Het Anker en Stokerij De Molenberg in Mechelen!

schouders eronder

Om de cirkel rond te maken en oude tradities in ere te herstellen wil Charles dat de Molenberg weer gaat stoken. Maar jenever was toen uit de tijd; whisky had de toekomst! Maar eerst moest ook de vervallen hoeve gerestaureerd worden. Door de Schotse familie Forsyths wordt een gehele nieuwe installatie gebouwd. Alles om de perfecte Belgische whisky te stoken. Bijzonder is dat met het moutbeslag van Gouden Carolus Tripel als mash wordt gebruikt om te distilleren.

Op bezoek bij: Brouwerij Het Anker en Stokerij De Molenberg in Mechelen!

Pas in november 2013 kan dan de eerste echte Gouden Carolus Single Malt gedronken worden; want om het whisky te mogen noemen moet het minimaal 3 jaar en 1 dag op vat hebben gerijpt. Een jong bedrijf dus nog maar! Maar niet onopgemerkt.. Sinds de lancering van Gouden Carolus Single Malt eind 2013 mocht Stokerij De Molenberg maar liefst 11 internationale awards in ontvangst nemen voor haar unieke Belgische whisky.

Op bezoek bij: Brouwerij Het Anker en Stokerij De Molenberg in Mechelen!

De vaten waar de whisky op ligt te rijpen zul je niet vinden op deze locatie; het distillaat wordt met een tankwagen naar brouwerij Het Anker gebracht waar het in verschillende vaten opgeslagen wordt. Inclusief enorm hangslot voor de douane.. 😉

smaakt hij ook?

We proeven bij de proeverij na de rondleiding een paar verschillende whisky’s. Elk jaar brengt de Molenberg ook een speciale ‘verjaardagseditie’ op de markt met bijvoorbeeld bijzondere proefdistillaten (van voor of rond 2010) of bijzondere barrelfinishes. Voor mij sprong de Sola Jerez er vooral uit. Deze editie is een speciale blend van eerste eigen distillaten uit 2010 (33%) en de verschillende proefdistillaten die voor de opstart van de eigen stokerij werden geproduceerd in 2007 (67%), beide uitsluitend met een finish op Oloroso sherry vaten. Hele fijne tonen van vijgen, abrikoos, sinaasappel en het notige/vanille van de sherryvaten. Leuk is ook dat je het proefglas mag houden na de rondleiding! 🙂 Ook de ‘gewone’ Gouden Carolus Single Malt is erg prettig; voor een drie jaar oude whisky heel zacht en toegankelijk.

Op bezoek bij: Brouwerij Het Anker en Stokerij De Molenberg in Mechelen!

Rondleiding boeken

Op woensdag, donderdag en vrijdag is er elke dag om 14:00 een rondleiding. Op zaterdag en zondag is er om 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00 en 17:00 een rondleiding. Een rondleiding kost (18+) slechts €9, en daarvoor krijg je een rondleiding met gids van ±1 uur, een degustatie en dus het officiële Stokerij Molenberg whiskyglas. Echt heel erg leuk om te doen, zeker in combinatie met een brouwerijbezoek om (zoals Charles Leclef dat zo mooi zegt) de cirkel weer rond te maken.

Brouwerij Het Anker

Zoals ik hierboven al vertelde kocht Charles Leclef in 1990 ook brouwerij Het Anker op. De brouwerij werd grondig gemoderniseerd, opgeknapt en ook werd er binnen de muren van de brouwerij een hotel gerealiseerd. In 2010 kwam daar de vernieuwde brasserie bij en werd er weer gestart met het geven van rondleidingen door de brouwerij.

Op bezoek bij Brouwerij Het Anker en Stokerij De Molenberg in Mechelen!

Er worden bij Het Anker 2 lijnen bier gebrouwen: De Gouden Carolus en de Maneblusser een echt Mechels stadsbier. De Gouden Carolus zal van de twee het bekendst zijn in Nederland.

Op bezoek bij Brouwerij Het Anker en Stokerij De Molenberg in Mechelen!

smaken verschillen

Van de Gouden Carolus zijn er maar liefst 10 bieren op de markt: Classic (met 4 soorten mout), Tripel (gebrouwen met korianderzaad, curaçao sinaasappelschillen, kamille en komijn), Ambrio (een amber bier), Hopsinjoor (5 verschillende soorten hop), Ultra (slechts 3,7% alcohol), Cuvée van de Keizer Imperial Dark (wordt alleen op 24 februari, geboortedag van Keizer Karel, gebrouwen), Cuvée van de Keizer Imperial Blond (een zwaar blond bier dat ter gelegenheid van “10 jaar Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Imperial Dark” op de markt werd gebracht in 2008), Cuvée van de Keizer Whisky Infused (hieronder meer over dit bier), Indulgence Hopscure (een gelimiteerde serie met elk jaar een ander smaakpalet) en Christmas (met 6 kruiden 3 soorten hop).

Op bezoek bij Brouwerij Het Anker en Stokerij De Molenberg in Mechelen!

samensmelting

Een bijzonder bier wat ze maken bij brouwerij Het Anker vind ik de Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Whisky Infused. Niet gelagerd op whisky vaten (barrel aged), maar er is echt een slokje Gouden Carolus Single Malt toegevoegd aan de Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Imperial Dark. Daardoor krijg je een beetje smokey finish aan het bier inclusief natuurlijk een beetje extra alcohol. 😉 Een mooie samensmelting tussen de brouwerij en de stokerij. Ik kende alleen de grote 75cl flessen, maar bij de brouwerij en de stokerij hadden ze ook 33cl flesjes staan! Soms kan een 75cl net teveel zijn, dus de afvulling in kleine flesjes vonden wij briljant!

Op bezoek bij Brouwerij Het Anker en Stokerij De Molenberg in Mechelen!
De vaten van Stokerij de Molenberg
Rondleiding

Op dinsdag, woensdag en donderdag kun je om 11:00 aanschuiven voor de tour, op vrijdag is die om 11:00 en 13:00 en op zaterdag en zondag is de tour om 11:00, 13:00 en 15:00. Ik zou wel aanraden om te reserveren, want zeker in het weekend is het erg druk! Prijs is €8 en daarvoor krijg je de rondleiding en 2 biertjes (de classic en de tripel) om te proeven in het proeflokaal. Wij vonden zelf de groep (15:00 op een zaterdag) wel echt heel groot; ongeveer 35 mensen. Ik zou als tip geven om doordeweeks de 1e tour te nemen, dan heb je (volgens mij) de kleinste groep.

Op bezoek bij Brouwerij Het Anker en Stokerij De Molenberg in Mechelen!

Voor wie vaker brouwerijen van binnen heeft gezien zal de tour niet veel nieuws onthullen. Bijzonder is wel dat hier dus de vaten met Gouden Carolus Single Malt liggen en je ook de gelegenheid krijgt om die te zien. Door tralies… Dat dan weer wel. 🙂


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Visit Mechelen en Toerisme Vlaanderen.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.