Voor de avontuurlijke fijnproevers onder ons is Luxemburg een bestemming die niet onopgemerkt mag blijven. Een land doordrenkt met geschiedenis en omgeven door pittoreske landschappen, Luxemburg is niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor de smaakpapillen. Of je nu een liefhebber bent van ambachtelijke bieren, verfijnde wijnen, of doordrenkte gedistilleerde dranken, dit land zal je zintuigen prikkelen en je smaakpapillen verwennen. En alsof dat nog niet genoeg is, heeft Luxemburg ook een scala aan lokale specialiteiten die je laten kennismaken met de authentieke smaak van het land.

In dit artikel neem ik je mee op een culinaire ontdekkingsreis door Luxemburg, waarbij we dieper ingaan op de rijke biercultuur, de verrukkelijke wijngaarden en de geheimen achter gedistilleerde lekkernijen. We laten je kennismaken met gepassioneerde producenten, zoals whiskystokers, bierbrouwers en cidermakers, die hun vakmanschap met trots delen en je laten proeven van het authentieke Luxemburgse karakter.

Luxemburg Een culinair avontuur met bier, wijn, whisky en meer!

Een handig kaartje ▼

Inhoudsopgave

Het artikel is opgedeeld in 2 delen, het Moezelgebied in het zuidoosten van Luxemburg (het land), en de hoofdstad, Luxemburg zelf.

Moezel gebied

Langs de meanderende oevers van de Moezel onthult Luxemburg zijn culinaire schatten. Van verfijnde wijngaarden en stokerijen tot ambachtelijke ciderbrouwerijen, deze regio is een paradijs voor fijnproevers. Ontdek de harmonie van wijn- en whiskycultuur in een betoverend landschap vol smaak en traditie.

Ramborn cider

Duik dieper in de betoverende wereld van Luxemburgse cider door het verhaal van Ramborn Cider te ontdekken. Dit bijzondere artikel neemt je mee op een reis door de geschiedenis, tradities en duurzame inspanningen van deze unieke ciderproducent. Lees meer over Ramborn Cider’s passie voor ambacht, biodiversiteit en hun missie om de eeuwenoude cidercultuur nieuw leven in te blazen. Klik hier om het volledige artikel te lezen.



Diedenacker Brennerei

In het prachtige Luxemburgse landschap ging ik langs bij de Diedenacker Brennerei, een familiebedrijf dat al generaties lang gewijd is aan het distilleren van fruitbrandewijn. Geleid door Camille en Mariette Duhr-Merges, ademt deze distilleerderij een mix van erfgoed en innovatie.

De zes generaties tellende geschiedenis begon met hun voorouders die zich verdiepten in de kunst van het distilleren van fruitbrandewijn. Camille en Mariette zetten deze traditie voort met een eigentijdse twist: het maken van de eerste Luxemburgse whisky! In het geheim werd in 2005 de productie gestart met 1 vat van dit Schotse vuurwater (een Luxemburgse ex-wijnvat) , en de eerste batch kwam in 2010 op de markt. Elk jaar werd er 1 vat weggelegd met Luxemburgse whisky (gemaakt van Luxemburgs rogge); niet wetende of er überhaupt een markt voor zou zijn. Maar die bleek er zeker te zijn, waardoor er nu meer dan 50 gevulde vaten in de opslag liggen te sudderen. En in 2014 werd er gestart met de productie van de zes jaar oude single malt whisky.

Diedenacker Brennerei

De passie van Camille en Mariette voor hun ambacht is duidelijk voelbaar. De Diedenacker Brennerei gaat echter verder dan de distilleerderijdeuren. Ze hechten waarde aan duurzaamheid en milieu en harmoniseren landbouw met sterke drank. Naast de distilleerderij hebben 100 Black Angus vleeskoeien, een boomgaard met 500 fruitbomen (voor de fruitdistillaten), 4 katten en een hele kudde kippen.

Ze hebben een online shop, maar mocht je in de buurt zijn dan kan je ze altijd even bellen. Want ze hebben boven de distilleerderij ook een klein winkeltje met proeflokaal, maar zijn niet op vaste tijden open.

Distillerie Zenner

In het pittoreske wijndorp Schwebsange, huist Distilleerderij Zenner al eeuwenlang in de handen van dezelfde familie, naast hun wijnbouwactiviteiten. De “Fine de Luxembourg” brandewijnen vormen de trots van het huis. Van klassieke en onmisbare vruchten zoals Williams-peren, pruimen en frambozen tot druivenbrandewijnen, druivenpitten en wijnmoerbrandewijnen zoals de verfijnde “Coteaux de Schengen”, Marc de Riesling, Gewurztraminer en likeuren zoals mirabellen, kersen, cassis en noten.

De essentie van het distillatieproces wordt met houtvuur aangedreven, net zoals in de oude distilleerderij die twaalf jaar geleden werd vervangen. De overstap naar een nieuwe distilleerderij betekende ook een overgang van een stoomdistillatieproces naar een au bain marie-installatie. Deze verandering heeft niet alleen de manier van distilleren veranderd, maar ook de kracht van het proces vergroot. Zoals ze zelf zeggen: “Het werkt als een stoomlocomotief.”

Mandje vol lekkers

De geschiedenis van de distilleerderij gaat diep, met wortels die teruggaan tot de 18e eeuw. De betrokkenheid van de familie bij het distilleren is van generatie op generatie doorgegeven. Een oude foto uit 1939 toont het kado van de over-over-overgrootvader (ook distillateur van beroep) van de huidige eigenaar, uitgenodigd door de Luxemburgse monarch ter gelegenheid van de viering van 100 jaar Luxemburgse onafhankelijkheid. Een mand vol Kirsch-flessen werd aangeboden als geschenk aan de vorst.

Zenner Distilleerderij

Traditie en vernieuwing hand in hand

Voor Master Distiller Josy Zenner-Ullrich is de essentie van hun ambacht de smaak. Ze benadrukken dat hun focus ligt op het behouden van de pure smaak van de gebruikte vruchten. Dit blijkt uit hun toewijding aan zowel traditioneel fruit als druiven, waarbij ze de essentie van elke vrucht in hun distillaten willen vangen. Hoewel de distilleerderij een centrale rol speelt, blijft wijnbouw de belangrijkste focus van de familie Zenner. Met meer dan 10 hectare wijngaarden zijn ze toegewijd aan het verbouwen en verzorgen van de druiven. De distilleerderij is een waardevolle aanvulling die goed samengaat met het wijnseizoen.

Zenner Distilleerderij

In de dieptes van de kelder worden de brandewijnen met zorg bewaard. Het merk “Fine de Luxembourg”, dat jaren geleden werd geregistreerd, is synoniem geworden met vakmanschap en kwaliteit. De brandewijnen worden volgens strikte normen gerijpt, variërend van roestvrijstalen tanks voor een rondere smaak tot eikenhouten vaten voor de complexe distillaten afkomstig van druiven. Met een rijke geschiedenis als leidraad en een passie voor authentieke smaak, blijft Distilleerderij Zenner trouw aan hun tradities terwijl ze blijven innoveren. De familie houdt vast aan hun toewijding aan vakmanschap, waarbij ze de schatten van het verleden koesteren en tegelijkertijd een smaakvolle toekomst vormgeven.

Normaal gesproken is het niet zo gemakkelijk om even bij een distilleerderij in de Luxemburgse Moezel binnen te stappen. Maar één keer per jaar organiseren alle distilleerderijen samen een open-weekend genaamd D’Miselerland brennt. Dit jaar is dat op 21 & 22 oktober 2023.

Twee Wijnhuis tips

Al vijf generaties lang is de familie Mathis Bastian bezig met wijnmaken. Op hun 14,5 hectare wijngaarden in Remich Primerberg en Goldberg, Wellenstein Foulschette en Kurschels verbouwen ze Pinot Noir, Auxerrois, Pinot Blanc, Pinot Gris, Riesling, Gewürztraminer, Chardonnay en Auxerrois. Wij kwamen deze wijngaard op het spoor doordat we hun Pinot Gris dronken bij Le Bistrot Gourmand de eerste avond. En toen we op de website zagen dat ze nog veel meer soorten wijn maakten, gingen we even langs. Je kunt bij het domein altijd langs om wat te kopen, maar wil je een echte rondleiding met proeverij, dan zal je even moeten reserveren.

Vlak naast ons Hotel Casa 49 rol je zo de kelders in van Caves St. Martin. Wij waren al bekend met dit wijnhuis; die vooral focust op hoge kwaliteit crèmants. Deze worden op dezelfde méthode traditionnelle gemaakt als champagne, maar het mag geen champagne heten omdat het niet gemaakt wordt in de streek champagne. Vanuit de winkel kun je ook rondleidingen boeken (ook Engelstalig) door de kelders van het wijnhuis, die in de rotsen gehouwen zijn. Ben je niet in de buurt van het wijnhuis? Ze hebben ook een lijn van heel schappelijk geprijsde crèmants genaamd Carte Blanche, die in het wit, rood en rosé verkrijgbaar zijn.


➞ Op zoek naar een echt Natuurhuisje in Luxemburg
➞ Snel naar hartje Luxemburg met de trein


Wandelen & Uitzichtspunt

Om al dat heerlijke eten en drinken een beetje te verteren, zijn we ook even wezen wandelen. Vlakbij Schengen (bekend van het verdrag), is sinds 2014 het natuurcentrum Biodiversum geopend met een aantal wandelpaden rondom de meren. Een gedeelte van die meren is beschermd natuurgebied en kun je allerlei watervogels zien broeden. Het meer aan de andere kant van het pad is een openluchtzwembad.

Voor één van de mooiste uitzichten over het Moezeldal en de wijngaarden moet je in het dorpje Wormeldange even de klim wagen naar kapelletje ‘Koeppchen‘. Vanaf dit punt heb je een bijzonder panorama over de Moezel en de wijngaarden.

Koeppchen uitzicht


Restaurants

Er zijn natuurlijk ontzettend veel leuke restaurants, bistro’s en cafe’s om wat te eten in deze regio. Maar ik wil graag twee tips geven!

Le Bistrot Gourmand

Vanuit Le Bistrot Gourmand heb je net geen uitzicht op het drielandenpunt van Luxemburg met Duitsland en Frankrijk, maar de groene tuin met waterpartij maakt veel goed. Helaas begon het net te druppen toen we aankwamen, maar binnen was er tussen de wijnkistjes ook voldoende plek. We kregen een mooi tafeltje met uitzicht op de keuken waar hard gewerkt werd. De kaart bestaat uit een verzameling van klassieke gerechten uit de Europese keuken (denk aan carpaccio, schnitzel, garnalenkroketjes, slakken en burgers) aangevuld met een aantal Luxemburgse gerechten.

Maar het is de wijnkaart waarvoor wij hier weer naar terug zouden gaan. Een onwijs mooie verzameling wijnen waar het maar moeilijk uit kiezen was. Maar zoals je hierboven al eerder kon lezen kozen we voor de Luxemburgse Pinot Gris van Mathis Bastian. Voor het toetje was geen ruimte meer, maar een lokaal schnapsje gaat er altijd in.

Bistro Brasserie Koeppchen

En als je dan toch in Wormeldingen bent voor het uitzichtpunt; rij dan gelijk even door naar Bistro Brasserie Koeppchen voor lunch of diner. En als het lekker weer is, strijk dan zeker even neer op hun terras met waanzinnig uitzicht over de (Duitse) wijngaarden. De kaart is heel uitgebreid; er zijn gerechten om te delen zoals deze traditionele flammkuchen, verschillende salades, burgers, traditionele Luxemburgse gerechten en veel vleesgerechten.

Slapen

Wij sliepen in Hôtel Casa 49 net buiten Remich; maar de voorkant van het hotel heeft uitzicht op de Moezel en Duitsland aan de overkant van het water. De kamer was schoon, had een klein balkonnetje met stoeltjes en er was ook airconditioning aanwezig. Parkeren kon gratis voor de deur.


➞ Op zoek naar een echt Natuurhuisje in Luxemburg
➞ Snel naar hartje Luxemburg met de trein


Luxemburg stad

In het hart van de hoofdstad wacht een bruisend culinair avontuur. Luxemburg-stad biedt een scala aan eetgelegenheden en lokale delicatessen. Laat je leiden door geplaveide straten naar restaurants, markten en verborgen juweeltjes die de kosmopolitische sfeer van de stad weerspiegelen.

Onse Be’er ass gudd*

Dat er mooie wijnen, spirits en ciders gemaakt worden in Luxemburg, weten we nu, maar hoe zit het eigenlijk met bier? Ik sprak met Joseph Wolff van Wolff Brewing Co, een kleine brouwerij net buiten Luxemburg-stad. Maar omdat er nog geen echte brewpub/taproom is in de hoofdstad, is hij aan het kijken naar een pand om in het centrum zijn eigen brouwerij met taproom te openen. Verder zijn er een aantal toffe biercafé’s met een ruim assortiment aan internationale en Luxemburgse speciaalbieren. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan Rock Solid, Mirador, Totenhopfen Brauhaus of onderstaande Big Beer Company.

*Luxemburgse bierleuze

Restaurant Bar Brauerei – Big Beer Company

Dit Oktoberfest-thema restaurant (inclusief bediening in dirndls) vind je in een bijzonder gedeelte van de stad. Hier stond namelijk de Mousel Brouwerij, die operationeel was tot de jaren ’90 van de vorige eeuw. Het oude brouwterrein is in 2007 helemaal verbouwd tot bruisend uitgaansgebied met veel verschillende restaurants en barretjes.

Restaurant Bar Brauerei - Big Beer Company Luxemburg Stad

Het was in 1511 dat de monniken van de Abdij van Münster het eerste bier brouwden op de huidige terreinen van de Rives de Clausen. Op 17 december 1825 werd de familie Mousel eigenaar van de voormalige monastieke brouwerij, al snel bekend als de “Franse en Stoom Brouwerij Mousel-Trierweiler”. Generaties brouwers hebben elkaar opgevolgd en het is in de voormalige machinekamer van “La Brasserie Mousel” dat de huidige “Letzebuerger Stad Brauerei” is gevestigd, waar ze hun bier “Clausel” brouwen.

De Clausel (CLAUsen – mouSEL), een bier met lage gisting, wordt net als “Gezwickelten” (ongefilterd bier) of blond (gefilterd bier), amber of bruin geserveerd in halve liter pullen. De setting van de Big Beer Company is heel tof, want de oude (enorme!) machines die nodig waren voor de brouwerij staan nog midden in het restaurant. De keuken is lekker boers en vullend met verschillende soorten worsten, schnitzels en Schweinshaxe.

Mama Shelter

Wist je trouwens dat het OV en de tram in Luxemburg stad helemaal gratis is? Dus helemaal niet zo’n gek idee om aan de rand van het centrum te slapen; handiger ook als je met de auto bent. Wij sliepen in het Mama Shelter Luxembourg en dat is zeker een aanrader. Alles voelde heel nieuw, fris en kleurrijk, de bedden lagen superlekker en het ontbijt was onwijs uitgebreid. Hier hadden we zeker wel langer willen blijven.

National Day / Nationalfeierdag

Op 22 en 23 juni vieren de Luxemburgers hun National Day, of ook wel de ‘Nationalfeierdag’ genoemd. Op 22 juni zijn er verschillende festiviteiten in de hoofdstad, zoals een extra feestelijke wisseling van de wacht bij het groothertogelijk paleis, een fakkeltocht (Fakelzuch) door het centrum, overal muziek op straat en ’s avonds rond 23:00 een enorm vuurwerkfestijn. Het vuurwerk wordt afgestoken vanaf de Adolphe-brug (Pont Adolphe) en trekt echt enorme massa’s mensen aan. Wees dus voorbereid op heel veel drukte (echt heul druk) en kijk of je een uitzichtpunt kan vinden op de brug waarbij je niet gelijk heel dicht op de brug staat. Maar het vuurwerk is wel echt fantastisch én op muziek.

Op 23 juni is het voor alle Luxemburgers een nationale feestdag en dus een vrije dag. De meeste winkels zullen dan ook gesloten zijn. De officiële festiviteiten gaan verder met een ceremonie in de Philharmonie, gevolgd door 21 saluutschoten. Vervolgens voert het leger zijn jaarlijkse parade uit op de Avenue de la Liberté, en zijn er daarna door het hele land verschillende festiviteiten en podia met live-muziek. Kijk voor meer informatie op www.visitluxembourg.com.

Boek hier je hotel in Luxemburg Stad ▼



Booking.com


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Visit Luxembourg, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEUKE BESTEMMINGEN:

Unieke vakanties, weg van de massa