Bodega Terramoll – wijnhuis op Formentera, Spanje

Formentera is het kleinste eiland van de Balearen en is slechts 83 vierkante kilometer groot. Het eiland staat bekend om de meest prachtige stranden en kleinschalige luxe accommodaties en verfijnde keuken. Echt een eiland voor ongewone fijnproevers. De wijngaard van Bodega Terramoll bevindt zich ten oosten van het eiland richting te vuurtoren van la Mola. Het eiland is vlak met kent een gering hoogteverschil van ongeveer 200m. Er is slechts één hoofdweg welke het eiland doorkruist en links en rechts kun je afslaan op verharde zandweggetjes, zo ook de weg naar Terramoll.

[Dit is een gastblog van Agnes van Duffelen]

Bodega Terramoll - wijnhuis op Formentera, Spanje

De familie Arantxa Moll is pas in 2000 begonnen met wijnmaken, ze zijn ook pioniers in duurzaamheid en hebben zonnecollectoren op het dak geplaatst om de milieu impact te zo veel mogelijk te minimaliseren. De familie werkt met veel toewijding aan het maken van bijzondere Mediterrane wijnen. Formentera is een eiland met een hele eigen signatuur, dit proef je ook terug in de wijnen. Veel zon, weinig regen en een zilte bries geeft de druif een minder zoete smaak dan de meeste Spaanse wijnen.

Bodega Terramoll - wijnhuis op Formentera, Spanje

Druivensoorten zoals de Monastrell, werd op Formentera geïntroduceerd door de Augustijner monniken in de 13e eeuw die Formentera aandeden en deze druif hebben geplant. Door de geïsoleerde ligging van Formentera is er geen influx geweest van de beruchte Phylloxera schimmel, de ergste nachtmerrie van iedere wijnboer. De Monastrell laat zich goed mengen met Franse druiven Viognier, Cabernet sauvignon en de Merlot. Dit geeft een grote verscheidenheid aan wijnen met een sterk mediterraan karakter.

Bodega Terramoll - wijnhuis op Formentera, Spanje
Bodega Terramoll - wijnhuis op Formentera, Spanje

Last Minute Zonvakanties Eliza Was Here

Wijngaarden en kelder

Terramoll bestaat uit 13 hectare wijngaarden waarvan 2 hectare aangeplant op niet-geënte stokken van de Mourvèdre druif. Er wordt geen gebruik gemaakt van pesticiden en de wijn heeft het predicaat ecologisch. De producties zijn klein zo’n paar duizend flessen per jaar. Lokale restaurants en de wat luxere restaurants op Ibiza serveren de wijnen van Bodega Terramoll. Je kunt ook rechtstreeks een bestelling plaatsen bij het wijnhuis. De prijzen lopen uiteen van € 15,- per fles tot € 35,- per fles.

Bodega Terramoll - wijnhuis op Formentera, Spanje

Bij Bodega Terramoll komt er veel handwerk aan te pas. De pluk is volledig met de hand in kratten van 13 kilo. In het veld wordt er al een selectie gemaakt. Alles in een perfecte omstandigheid waardoor er nauwelijks sulfieten worden gebruikt. De rijping van de rode wijn gebeurt in Frans eikenhouten vaten. Wanneer je een bezoek brengt aan het eiland is een proeverij zeker de moeite waard. Van mei tot eind september kun je op afspraak kennismaken met de verfijnde wijnen van Terramoll. Uitkijkend over de wijnranken met een licht briesje in je gezicht nippend aan de Rosé – Rosa de Mar, geheid dat je er een paar flessen van in je koffer wilt stoppen.

Bodega Terramoll - wijnhuis op Formentera, Spanje

Zelf bezoeken

Ben je toevallig op Formentera? Dan kun je een rondleiding, bezoek aan de kelder en een tasting boeken via info@terramoll.es. De rondleidingen zijn ’s avonds van 19:00 tot 21:00 en vinden plaats op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Kosten zijn €24* per volwassene en €8* voor een kind.

*prijs augustus 2023

Boek hier je hotel op Formentera ▼Booking.com


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


NOG MEER WIJN INSPIRATIE:

Last Minute Zonvakanties Eliza Was Here

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments Voeg uw reactie toe

  1. Agnes schreef:

    Dank voor de leuke publicatie!

    1. Ongewoon lekker schreef:

      Graag gedaan! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.