[gastblog: Joost van Eetman.nl]
Wat is de overeenkomst tussen brouwerij Roman en de schilder Adriaen Brouwer? Dat heb ik (Joost) uitgezocht in de Oost Vlaamse stad Oudenaarde! Daar is nu een tentoonstelling over de schilder die de inspiratie was voor drie bieren van brouwerij Roman. En natuurlijk ook genoten van het moois dat er verder in de stad te zien is.
In ongeveer 3,5 uur ben je al met de trein in Oudenaarde, de geboortestad van de schilder Adriaen Brouwer. Na een korte wandeling kom je bijvoorbeeld al een Adriaen Brouwer standbeeld tegen! Maar er is nog veel meer te zien. De stad kwam in de 17e eeuw tot bloei door zijn goede ligging langs de Schelde. De tapijthandel maakte de stad rijk; wat heel goed in de historische binnenstad te zien is. De hele stad staat vol met van die mooie oude gebouwen en huizen, zoals je die in bijvoorbeeld Leiden of Delft ziet.
Museum
Het museum van Oudenaarde is op zichzelf al een bezienswaardigheid. Het is gevestigd in het oude stadhuis (een schoolvoorbeeld van Brabantse laatgotiek) en werd hierom op 1 december 1999 door de Unesco tot werelderfgoed erkend. Het museum toont de geschiedenis van de stad en de wandtapijten waarvan de stad historisch bekend is. In het museum is tot 16 december 2018 een tentoonstelling over Adriaen Brouwer te bekijken. Als je de schilderijen bekijkt en het verhaal van zijn leven hoort begrijp je waarom hij de inspiratie voor een aantal biersoorten geweest is.
Adriaen Brouwer
Rond 1606 wordt Adriaen Brouwer geboren. Hij leeft een kort en turbulent leven en overlijdt al in 1638. Bijna de helft van zijn 70 schilderen zijn nu in het museum te zien. Het zijn mooie landschappen, vrolijke gezelschappen en gezichten met veel emotie. Het leukst zijn de Pieter Brueghel-achtige schilderijen met daarop zondig gedrag zoals drankzucht, vraatzucht, luiheid en rokende mensen. Zeer humoristisch en controversieel voor die tijd!
Brouwerij Roman
Als je door Oudenaarde loopt, dan zie je al op diverse cafés de naam “Roman” staan. Dit verwijst naar de bijbehorende brouwerij op ongeveer 6 kilometer buiten de stad. En de oudste familiebrouwerij van België! Al sinds 1545 wordt de brouwerij van generatie op generatie overgedragen.
De brouwerij probeert, waar mogelijk, de ambachtelijke delen van het bierbrouwen te behouden. Het water komt uit eigen bron, mout en hop uit Noord-Frankrijk of Vlaanderen en de gist is van eigen cultuur. In het laboratorium wordt continue gemeten of de bieren over de jaren heen dezelfde smaak en samenstelling behouden. De rondleiding volgt het hele productieproces van bier maken. Bij binnenkomst zie je meteen de grote koperen brouwketels die rond 1930 gemaakt zijn. Dan volgen de gistingstanks en als laatste natuurlijk de 16 lagertanks (van 150HL). Tof om te zien is ook de bottelarij. Stap voor stap kan je de lopende band volgen. Eerst de flesjes die gevuld worden, dan de etiketten, dan het vullen van de kratten met flessen en tenslotte de kratten op de pallets. Dit is niet het stilste deel van de tour… ;)
Adriaen Brouwer bier
Geïnspireerd door het soms wat wilde leven van Adriaen Brouwer, heeft brouwerij Roman drie bieren naar Adriaen Brouwer vernoemd.
Bruin pils
Dit is een van de oudste producten van de brouwerij. Vroeger had het nog de naam Oudenaerds Bruyn, maar in 2004 is het hernoemd naar: Adriaen Brouwer Oudenaerds Bruyn. Het bier heeft een zacht mondgevoel, donkere mouten, frisse en fruitige impressies, gedroogd fruit, een vleugje koffie. De afdronk is vrij kort maar met een verrassend bittertje.
Adriaen Brouwer tripel
Alle ingrediënten die gebruikt worden om de tripel te brouwen zijn op biologische wijze geteeld. Deze tripel (van 9%) is gebrouwen met koriander, curaçao en Belgische biohoppen. De tropische kruidenmelange proef je ook zeker terug in dit bier.
Adriaen Brouwer oaked
Ook de Oaked (10%) is een biobier, net als de tripel. De Adriaen Brouwer Oaked is gebaseerd op het gelimiteerde winterbier ‘Adriaen Brouwer Winter Wood’ en wordt gerijpt op sherry- en whiskyvaten. Hierdoor krijgt het donkerbruine bier een subtiele houttoets mee.
Verder te doen in de stad & omgeving:
Natuurlijk is er nog veel meer te doen in Oudenaarde! Hieronder een aantal andere hoogtepunten van de stad en zijn omgeving.
Huis Beaucarne
En monumentaal pand dat al 13 generaties bewoond wordt door de familie Beaucarne. De nog in oude stijl ingerichte kamers geven je het gevoel dat je terug in de tijd bent gereisd.
De Jachthaven
Een restaurant aan boord van een boot dat gelegen is in een zijtak van de Schelde. Voor het eten kan je met mooi weer aan dek borrelen, daarna kan je binnen in een sfeervol en ruim restaurant je tegoed doen aan Belgische klassiekers.
Økkerennoot
Dit is een lunchrestaurant en healthy lifestyle shop. Ook zeer geschikt voor vegetariërs; alle acht burgers op het menu zijn zonder vlees!
Charivari tentoonstelling
Tegelijk met de Adriaen Brouwer tentoonstelling toont deze tentoonstelling moderne kunstwerken van 29 vooral Belgische kunstenaars die op een of andere manier aan het leven of werk van Adriaen Brouwer doen denken.
Conclusie
Oudenaarde is het bezoeken meer dan waard. Een mooie historische binnenstad, fijne hotels, smakelijke restaurants en dorstlessende bieren van Roman. Mocht je de de Adriaen Brouwer tentoonstelling nog willen bekijken: hij is er nog tot half december.
Meer artikelen over België:
- 15 tips voor een weekendje Mechelen
- Kookeet Brugge – Een smaakfestijn achter het station!
- Blauw Bessen Bier: streekbier uit Belgisch Limburg
- 2x Belgische whisky uit Wallonië!
- Eten, drinken en slapen in Oost-Vlaanderen
- Smaakmeester in Antwerpen: Restaurant Nathan
- 3 Tips voor een Citytrip Namen in Wallonië
- Feest! Mandarine Napoléon bestaat 125 jaar!
- Een maand lang Antwerpen Smaakmeesters
- Plan Bier: Fietsen en wandelen in Scheldeland
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Visit Oudenaarde en Toerisme Vlaanderen.
[…] Brouwerij Roman en de schilder die als inspiratie diende […]