15 tips voor een weekendje Mechelen!

Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik nooit aan een weekendje Mechelen had gedacht als optie voor een citytrip. Antwerpen, Brussel, Gent, Brugge, Luik… Dat zijn toch de eerste steden waar je aan denkt bij een weekendje België. Maar Mechelen heeft me oprecht verrast! Dezelfde prachtige gebouwen, toren, vriendelijke mensen en niet overspoeld (nog) met toeristen. Voor iedereen die Brugge ’te druk’ vind, maar wel van de architectuur, Belgische biertjes en lekker eten houdt. 😉

Leuk filmpje ↓

Handig kaartje ↓

1. Hotel Mercure Mechelen Vé

Wij sliepen in het Hotel Mercure Mechelen Vé; midden op de vismarkt in het centrum van de stad. Het hotel zelf was vroeger een visrokerij, de visjes komen zelfs terug in de lampenkappen en de muren zijn zwart geschilderd alsof je nog steeds in de rokerij bent. Het achterste gedeelte van het hotel (waar nu de wellness zit) was vroeger een sigarenfabriek. Het zijn fijne schone kamers met een ruime badkamer en een machine om zelf een kopje koffie te zetten. Het ontbijt was erg uitgebreid met zelfs een station waar je gebakken eitjes en omeletjes kunt bestellen.

15 tips voor een weekendje Mechelen - Mercure Vé

Tip qua parkeren: zet de auto bij de McDonalds op het Rode Kruisplein (schuin tegenover Brouwerij het Anker). Daar kost parkeren maar €0,30 per uur en het is zelfs op zaterdag en zondag gratis! Vanaf daar loop je in ongeveer 10-15 minuten naar het hotel.

2. Sister Bean

Bijna naast het hotel zit een schattige ontbijt- lunchzaak: Sister Bean. En zoals je aan de naam misschien al kunt afleiden werken hier voornamelijk alleen maar vrouwen; met soms een mister… 😉 Het menu bestaat vooral uit broodjes, yoghurt, salades en gegrilde sandwiches. Ik koos voor een croque camembert met rauwkostsalade en Franz koos voor een smokey ham salade met avocado. En omdat Sister Bean bekend staat om de uitstekende koffie’s, konden we die natuurlijk niet overslaan.

15 tips voor een weekendje Mechelen! - Sister Bean

3. Kaashandel Schockaert

Kaaswinkel Schockaert is misschien wel de beste kaaswinkel van Mechelen; althans dat zeggen de 20 mensen die op zaterdagochtend in de rij staan om hun wekelijkse kaas-fix uit te zoeken. Kom dus vooral een andere moment langs… 😉 Bijzonder is de Gouden Carolus kaas met échte Gouden Carolus IN de kaas! Dus niet gewassen met bier, maar bier in de kaas. Aanrader!

15 tips voor een weekendje Mechelen - Kaaswinkel Schockaert

4. Bar Makadam

Op de Grote Markt zitten heel veel verschillende cafés en restaurants, maar ik wil er even 2 uitpikken. Bar Makadam (Hé! In Luik hadden we een bier dat zo heette!) is een biercafé met 70 bieren op de bierkaart. Tof is dat ze ook kleine micro-brouwerijen hebben zoals Vossen met de Meynen. Een brouwerij die 10 jaar geleden ontstond om eenmalig een bier te brouwen om geld op te halen voor de spierziekte van Duchenne. Maar het bier viel zo in de smaak dat ze nu nog steeds brouwen en nog steeds het onderzoek naar de spierziekte kunnen ondersteunen.

15 tips voor een weekendje Mechelen - Makadam

5. Cosma Food House

Trendy, hip, verzorgd en warm vormgegeven restaurant! Na al dat bier bij Makadam werd het tijd voor wijn 🙂  Bij Cosma hebben ze een leuke, goed betaalbare kaart en zelfs een fijne kwaliteit Lambrusco per glas!

Je krijgt er een heel knus gevoel door de prettige bediening die helaas als enig kritiek puntje wel onze jassen hadden mogen aannemen.  Maar goed, daar hebben wel meer restaurants nog van te leren… Immers zit je thuis ook niet met je jas naast je op de bank. Maar verder: mooi, verzorgde gerechten uit de Belgisch/Internationale keuken.

Voor ieder wat wils vis, vlees of vegetariër en houd je van wat geks dan kan je hier Mexicaanse wijn genieten. Net als de Lambrusco zijn ze hier wel een beetje zot op zot 😉 Santé Cosma!

15 tips voor een weekendje Mechelen - Cosma

6. Sint-Romboutstoren

De bouw van deze imposante toren startte maar liefst in de 13e eeuw! En heel hoog van buiten… En “helaas” net zo hoog van binnen: 538 treden op (en weer neer). 😉 Vanaf 97 meter krijg je een superview op het Atomium van Brussel in het Zuiden tot de nokken van Antwerpen in het Noorden.

Als je goed kijkt lijkt hij bovenop een beetje kaal. Ze wilden de toren de hoogste van de Nederlanden maken, tot wel 167 meter hoog! Echter is dit nooit gelukt… Verschillende verhalen gaan hierover, maar goed komt het erop neer dat men het zaakje niet helemaal vertrouwde in stabiliteit daarboven dus is dit het resultaat gebleven.

15 tips voor een weekendje Mechelen - Romboutstoren

Er zijn 2 beiaarden (of klokkenspel) die Mechelen versieren met hun klanken en ga vooral de 2e zondag van september: klokkenwerpen vanaf de toren naar de Grote Markt en maak kans op je eigen mini-klokje! Heel tof gratis evenement (we blijven Hollanders hè)! 😉

7. Il Cardinale

Thank God for Burgers! Even bijkomen van het bierfestival en de regen konden we het best doen met een “bescheiden” hapje..oftewel megaburger en Belgische frieten! Il Cardinale is eenvoudig restaurant voor zo even een doordeweekse dag, vergelijkbaar met een Vapiano (als die burgers zouden hebben) maar dan met bediening erbij.  Goed eten en lekker drinken voor een super prijs en zelfs verschillende gin-tonics nog onder een tientje! Wij toch weer aan de Lambrusco 🙂

Een leuke, spontane ontdekking en ook zo fijn dat alles in Mechelen goed op loopafstand bij elkaar ligt.

15 tips voor een weekendje Mechelen - Il Cardinale

8. Den Stillen Genieter

Als er één echt speciaalbiercafé in Mechelen is, dan is dat Den Stillen Genieter. Gerard Walschaerts had al jaren eerder een speciaalbiercafé in Mechelen, maar moest noodgedwongen door een verbouwing de deuren in 2014 sluiten. Sinds begin 2018 is Gerard weer terug, nu op de Korenmarkt. Ik heb ze niet geteld, maar ik denk dat er op de duimenlikkerskaart rond de 300 bieren staan. Mijn aanrader: de Brouwerij Het Nest Dead Man’s Hand, gerijpt op Aquavit vaten. Fantastisch glas bier.

15 tips voor een weekendje Mechelen - Den Stillen Genieter

9. Bierfestival Mechelen

Een natte bedoening dit jaar bij het 6e Mechelse Bierfestival, maar dat mocht de pret zeker niet drukken! Een zeer uitgebreide opstelling met bijna 40 stands; met lef wordt er geëxperimenteerd met barrel-aging, oud brood, rozijnenbrood, exotischehopsoorten, fruiten en kruiden.

Vele nieuwe microbreweries maken België weer interessant om voor terug te komen en elke dag wat nieuws te ontdekken Naast de al gevestigde orde die we in Nederland maar al te goed kennen. Zeer indrukwekkend was ook de Limited Edition Bottle Bar pal naast Het Anker (de Brouwerij van Gouden Carolus)! Brouwerij Alvinne de winnaar van de week , Schol (of proost zoals wij zeggen 🙂 )!

15 tips voor een weekendje Mechelen - Bierfestival

10. Bootjes In Mechelen

Ondanks de regen; lekker met een bootje varen! Het is een lekker relaxte tocht die je een groot deel van de stad en z’n geschiedenis laat zien vanaf de waterkant.  Mocht je van actievere sporten houden, je kan ook de kano huren en we hebben zelfs al suppers gezien in het water.

15 tips voor een weekendje Mechelen - Bootje varen

11. Café Belge

Naast Makadam zou ik ook zeker Café Belge aanraden aan de Grote Markt. Alleen al om de verschillende “croques” is dit dé lunchplek van Mechelen. En ik dacht (domme ‘Ollander) dat als ik een croque vol -au -vent bestelde, de ragout IN het broodje zou zitten.. Maar nee! Je krijgt 3 dikke ham-kaas tosti’s, met daarbij een enorme bak vol -au -vent om lekker te dippen! Briljant! 😀

15 tips voor een weekendje Mechelen - Café Belge

12. Brouwerij Het Anker

Over brouwerij het Anker heb ik een heel apart artikel geschreven dat je kunt teruglezen! 😀

15 tips voor een weekendje Mechelen - Brouwerij het Anker

13. Groot Begijnhof

De begijnen waren vrouwen die niet in de kloosters terecht konden of wilden, gingen samenwonen en voorzagen samen in hun levensonderhoud. Het grote verschil met kloosters was dat de begijnen de eeuwige geloften van kuisheid, armoede en gehoorzaamheid niet aflegden. Voor een kleine som kon men een woning kopen binnen het hof (super schattige huisjes!) en ging men overdag gewoon in de grote stad aan het dagelijks werk.

Een wandeling door deze buurt is zeker de moeite waard, want alles in goeie staat bewaard gebleven.  Dankzij het typisch Vlaamse karakter en de aparte architectuur heeft het Groot Begijnhof een plekje op de UNESCO-lijst van werelderfgoed EN brouwerij Het Anker ligt naast het Begijnhof. 😉

14. Museum Hof van Busleyden

Het Hof van Busleyden is een stadspaleis in Mechelen in vroege renaissance stijl, gebouwd begin 16e eeuw voor Jeroen van Busleyden. Het is quasi heropgebouwd in de jaren 30 en in 2018 heropend als Museum Hof van Busleyden. Een groot deel geschiedenis, schilderijen en kunstwerken zijn hier te bewonderen en zo kun je het Mechelen ontdekken zoals het vroeger was. Het bijzonderst vonden wij de oude gastenruimte van Busleyden waar hij zijn gasten ontving. De schilderingen op de muren zijn grotendeels vervaagd, maar met behulp van een ipad kun je een blik werpen op de originele schilderingen.

15 tips voor een weekendje Mechelen - MUSEUM HOF VAN BUSLEYDEN

15. Stokerij De Molenberg

Stokerij de Molenberg ligt net buiten het centrum van Mechelen, maar wel de moeite waard om te bezoeken! Lees in mijn uitgebreide artikel alles over deze stokerij!

15 tips voor een weekendje Mechelen - Stokerij Molenberg


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Visit Mechelen en Toerisme Vlaanderen.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.