2x Belgische whisky uit Wallonië!

Bij Belgische whisky zullen er bij de meeste mensen geen belletjes gaan rinkelen. En dat is zonde! Want ook bij onze Zuiderburen kunnen ze met graan, water en een beetje gist hele interessante whisky maken! Ik ging langs bij 2 distillateurs in Wallonië: Radermacher en Belgian Owl!

Radermacher

Belgische Belgische whisky proeven in Wallonië! - Radermacher DistillerieBelgische Belgische whisky proeven in Wallonië! - Radermacher Distillerie

Al sinds 1836 bestaat het merk Radermacher al. Nu staat de 5de generatie met Bernhard Zacharias aan het roer. En zijn dochter Line heeft vorig jaar ook aangegeven dat ze in de zaak wil stappen, dus generatie 6 is al verzekerd! 🙂 Rademacher begon ooit heel klein, als Luikse jenever (peket) stoker. Toen in 1990 Bernhard’s oma overleed nam hij het bedrijf over.

In 1990 was de productie ongeveer 10.000 flessen per jaar (jenever/peket en fruitjenevers), onder Bernhards leiding steeg de productie naar maar liefst 1.000.000 flessen vorig jaar! Het merk Radermacher omvat 25 eigen producten en 6 private labels. Je zou denken dat veel van die miljoen flessen van de export is, maar 80% wordt door de Belgen zelf opgedronken.

Belgische Belgische whisky proeven in Wallonië! - Radermacher Distillerie

Bijzonder om te noemen zijn de plannen voor een nieuw te bouwen bezoekerscentrum waardoor je gemakkelijker het hele proces van distilleren kunt zien. De bouw moet eind dit jaar plaatsvinden en dan hopelijk 2020 de deuren openen. Ik ben erg benieuwd!

Belgische Belgische whisky proeven in Wallonië! - Radermacher Distillerie

Naast gin, wodka, rum, fruitlikeuren (Woodberries), koffielikeur (Café Ardennais) en Limoncello is de serie whiskies toch wel de trots van het bedrijf. Bij de geboorte van zijn dochter wilde Bernhard iets speciaals maken; en zo ontstond de whisky! De lijn whisky is vernoemd naar grootvader Lambert en de nummers op de fles zijn de verschillende versies.

No. 2: Lambertus 10 Years Old Single Grain Whisky

Belgische whisky proeven in Wallonië! - Radermacher Distillerie

Deze Lambertus 10 Years “Single Grain Whisky” heeft een rijping van 10 jaar op eikenhouten fusten gehad. Amberkleurig, tonen van graan en toetsen van chocolade, noten en geroosterde houttonen. De smaak is zacht, met het zoetige van de mout met gebrande houttonen en vanille.

Belgian Owl

Belgian Owl is de andere Walloonse distilleerderij die we hebben bezocht. Deze bevindt zich in het hart van de regio Haspengouw in een Haspengouwse hoeve uit de 17de eeuw. Ook de 2 belangrijkste ingrediënten van whisky (water en gerst) komen uit deze regio. De 38m diepe waterput staat staat in de tuin en het graan komt van de velden rondom de distilleerderij. Er zijn op donderdag, vrijdag en zaterdag verschillende rondleidingen (ook in het Nederlands) waar je aan kunt deelnemen.

Belgische whisky proeven in Wallonië! - Belgian Owl

De 2 ketels (de wash still & de spirit still) zijn in 1898 gemaakt in Schotland en gebruikt in de Caperdonich distilleerderij. Toen deze distilleerderij in 2002 zijn deuren sloot duurde het nog tot 2013 tot ze hun plek kregen in Haspengouw.

Belgische whisky proeven in Wallonië! - Belgian Owl

De vaten voor de rijping van de Belgian Owl zijn van Amerikaans eikenhout en hebben dienst gedaan in de Bourbonrijping. De vaten worden minimaal 3 jaar gebruikt om de Belgian Owl op te rijpen; daarna worden ze doorverkocht aan bierbrouwers zoals Chimay, Brasserie C en Inglorious Brew Stars.

Belgische whisky proeven in Wallonië! - Belgian Owl

Belgian Owl Identité 36M

Belgische whisky proeven in Wallonië! - Belgian Owl

De identité 36 maanden rijping is de eerste single malt whisky die gemaakt werd bij Belgian Owl. Een echte Belgische whisky met 100% Belgische gerst/mout en water. Distillatie, vatrijping en botteling vindt allemaal plaats in de distilleerderij.

The Belgian Owl is verrassend fruitige whisky met frisse en delicate smaken. Tonen van rijpe peer en bloemen gaan over in een lange afdronk met vanille van het Amerikaans eikenhout.


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door: België Toerisme Wallonië-Ardennen

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.