3 Tips voor een Citytrip Namen in Wallonië

Eind september is Esther van de blog Wijntjes met Esther voor OngewoonLekker.com mee geweest met een persreis naar Namen in Wallonië. 3 dagen wijn, food, natuur en cultuur. Ze heeft 3 hoogtepunten van het programma geselecteerd, die je kunt doen in de regio. 

Cadeauwinkel
3 Tips voor een Citytrip Namen in Wallonië - uitzicht Namen

Bezoek een wijngaard

Als wijnblogger is dit natuurlijk mijn eerste tip. Je denkt bij wijn niet snel aan België, maar ja ze maken er dus ook wijn. In Wallonië zijn dan ook een aantal wijngaarden die we een bezoekje hebben gebracht. Een daarvan was Château de Bioul in het gelijknamige dorpje Bioul. Een kasteel met veel wijngaarden, waarvan een deel aan een mooi park bij het kasteel grenst. Hier worden niet de standaard druiven gebruikt. Het is namelijk best lastig om in België druiven te laten groeien, dus is hier gekozen voor druivenrassen die resistent zijn tegen bijvoorbeeld schimmelziektes. Ga je hier wijn proeven dan zul je kennis maken met druiven waarvan je vast nog niet (of in ieder geval niet vaak) gehoord hebt. Bijvoorbeeld Solaris, Johanniter, Muscaris en Pinotin.  Deze plek en ook de wijn is echt een bezoekje waard!

3 Tips voor een Citytrip Namen in Wallonië - Chateau de Bioul 3 Tips voor een Citytrip Namen in Wallonië - Chateau de Bioul

3 Tips voor een Citytrip Namen in Wallonië - Chateau de Bioul 3 Tips voor een Citytrip Namen in Wallonië - Chateau de Bioul

Eet eens wilde planten

Wist je dat er heel wat planten en kruiden zijn die in het wild groeien die je gewoon kunt eten? Wij ontdekten dit samen met Lionel van Cuisine Sauvage en deden dit op de citadel van Namen. De citadel is gebouwd op een rots die precies daar ligt waar rivier de Samber en de Maas samenkomen. Vanaf deze plek heb je een geweldig uitzicht over de streek maar op de citadel zelf is er dus ook veel groen te vinden.

3 Tips voor een Citytrip Namen in Wallonië

Lionel is de oprichter van Cuisine Sauvage en weet dus alle van (eetbare) planten. Hij vertelt ons dat 96% van de planten eetbaar is of (gedeeltelijk) eetbaar is na het koken daarvan! Dat is meer dan ik had verwacht. Maar ja, je moet dus wel precies weten welke planten onder die 96% vallen. Die andere 4% is wel gevaarlijk. Je wil dus niet net zo’n plant uit proberen. Gelukkig hadden wij een goede gids bij!

Wat kwamen we tegen? O.a.:
  • Hondsdraf: Rruikt naar citroen, munt en lavendel. Qua smaak raadt Lionel aan om wat citroen te gebruiken zodat het wat minder bitter smaakt. Maar dit is dus ook een plant waarmee je prima iets kunt in de keuken. Zijn suggestie? Maak een cocktail van hondsdraf, mousserende wijn en appelsap. Vroeger werd dit kruid trouwens in bierbrouwerijen gebruikt, als voorloper van hop!

3 Tips voor een Citytrip Namen in Wallonië

  • Daslook: Dit is wel een bekende voor mij, maar leuk om het zo ‘’in het wild” te vinden. Daslook is familie van de ui, knoflook, bieslook en prei. Als je de daslook in je hand wrijft ruik je dat ook duidelijk dat het familie is.

3 Tips voor een Citytrip Namen in Wallonië

  • Zevenblad: Dit staat vaak in je tuin en noem je dan onkruid, maar je kunt het dus gewoon eten! Het is familie van de peterselie en bevat veel vitamine C, calcium en magnesium. Je kunt het bereiden zoals spinazie.
  • Brandnetel: Voor thee bijvoorbeeld. Lionel laat zien hoe je een brandnetel vast kunt pakken zonder geprikt te worden maar het blijft lastig. Een paar uit de groep proberen het maar toch niet goed genoeg. Maar niet erg, want vlakbij de brandnetels staat ook weegbree wat zorgt dat je geen last meer hebt van de brandnetel.

Het zijn drukke tijden voor Cuisine Sauvage. In populaire kookprogramma’s zoals Masterchef en Topchef wordt er ook vaak gebruik gemaakt van eetbare planten. Hierdoor raken steeds meer mensen hier in geïnteresseerd. Het gebruiken van wilde planten heeft verder ook veel voordelen. Het is organisch, van het seizoen en er is geen energie voor nodig. Heel puur dus allemaal.

Geniet van een steak en Belgische wijn

Breng een bezoekje aan Le Grill des Tanneurs voor een goed stuk vlees en Belgische wijn. Ik at er een perfect gebakken steak met heerlijke Belgische friet. Daarbij werd Domaine du Chenoy – Taille aux Renards  geserveerd. Een wijn van de  Pinotin druif die vlakbij gemaakt wordt in La Bruyère. Leuk dat de lokale wijnen dus ook door de restaurants op de kaart gezet worden. Het is misschien lastig maar wel goed om een klein gaatje te bewaren. Er zijn hier ook heerlijke desserts. Deze tarte tatin kan ik je zeker aanraden!

3 Tips voor een Citytrip Namen in Wallonië - Le Grill des Tanneurs

3 Tips voor een Citytrip Namen in Wallonië - Le Grill des Tanneurs

Slapen

Mocht je in de buurt willen overnachten kan dat bijvoorbeeld bij Les Jardins de la Molignée.

3 Tips voor een Citytrip Namen in Wallonië - Les Jardins de la Molignée


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door: België Toerisme Wallonië-Ardennen.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.