Kookeet Brugge – Een smaakfestijn achter het station!

Ik moet bekennen dat ik nog nooit van Kookeet in Brugge had gehoord. In Brugge als stad ben ik vaker geweest, maar schijnbaar nooit ten tijde van het festival. Foei! Dit jaar werd voor de achtste keer georganiseerd op een evenemententerrein achter het Centraal Station van Brugge. 

Kookeet Brugge - Een smaakfestijn achter het station!

De opzet is simpel: 31 topchefs van toprestaurants uit Brugge met één of meerdere Michelinster(ren), een Bib Gourmand-vermelding of hoge score bij GaultMillau krijgen een plekje op het festival. Ze koken 1 gerechtje en die kun je als gast dan kopen. Wat ook erg fijn is: van tevoren is al bekend wie wat kookt; dus ik kon de dag ervoor al even aankruisen wat ik niet wilde missen! 😀 Entree is gratis, de gerechtjes zijn rond de €7-€8 en die kun je met een speciale betaalkaart bij de stand afrekenen. De hoofdsponsor van dit jaar was Champagne Résidence Pierre, dus zonder bubbels kon het feest niet beginnen!

Kookeet Brugge - Een smaakfestijn achter het station!

Elk jaar is er ook een gastchef die niet uit Brugge komt. Dit jaar was dit Roger van Damme van Het Gebaar* in Antwerpen. Bijzonder: in oktober 2017 werd Roger van Damme verkozen tot ‘Beste Patissier ter wereld’ tijdens de Best Chef Awards in Warschau!

En nu nog kiezen!

Maar hoe kies je dan uit 31 bizar lekker uitziende gerechtjes? Tsja.. Dat was ook lastig! Er zaten ook een aantal vegetariërs in ons groepje, dus ik wilde sowieso voor de gerechtjes met vlees gaan, dan hadden we zoveel mogelijk verschillende bordjes om op de foto te zetten… 😛 Ik koos voor de L.E.S.S. burger ‘Marrakech Style’ van Bistro L.E.S.S. (Love. Eat. Share. Smile). Deze bistro van Gert De Mangeleer (chef van voormalig 3 sterrenrestaurant Hertog Jan) laat zich inspireren door smaken van over de hele wereld. Deze burger was nog prachtig rosé van binnen met het romige van de hummus en het zure van de granaatappelpitjes. Heerlijk!

Kookeet Brugge - Een smaakfestijn achter het station!
L.E.S.S. burger | Cannelloni | Boudin blanc burger
w.v.t.t.k.

Wat verder ter tafel komt.. 😉 Normaal gesproken het einde van een vergadering, maar op Kookeet slechts het begin! 😀 Ik koos verder voor de cannelloni van licht gerookt Holstein met Bekegemse eendenlever en een crunch van Oud Brugge kaas van Restaurant Weinbrugge. Fantastisch op smaak en het rolletje van rundvlees botermals.

Weer tijd voor een burgertje! Maar nu één met boudin blanc, truffelcrunch, peterseliecrème, gepekelde rode ui en waterkers op een olijvenbroodje. Gemaakt door Jan-Baptist Deldycke van D’s Deldycke Traiteurs. Toevallig waren we dag voor Kookeet nog langs de traiteur gelopen op de Wollestraat in Brugge! De eigenaar was zo aardig en enthousiast dat ik dit broodje wel moest proeven. 😉 De gepekelde rode ui maakte dit gerecht echt helemaal af!

Even rekenen

Toen moest ik even rekenen. Ik wist sowieso welk dessert ik wilde; en dan had ik precies genoeg tegoed op mijn kaart voor het hot-herbo-chick gerecht van Alex Hanbuckers van Auberge de Herborist* plus een glaasje wijn! Score! 😀

Kookeet Brugge - Een smaakfestijn achter het station!
Champagne | Mosselen | Hot-Herbo-Chick

Oktoberfest

En het tofste dessert van Kookeet: Oktoberfest van Choc-o-latier Dominique Persoone. Een pretzel met goudreinet appel, chocolade “Criollo Carmelo” van hun eigen plantage in Mexico, hazelnoot Piemonte en vanille-ijs met Edelweiss! Ganz Toll! 😀

Kookeet Brugge - Een smaakfestijn achter het station!

Kookeet2019?

Ik ben niet zo iemand die zegt wat je ‘moet’ doen, maar dit was toch wel echt een heel bijzonder foodfestival. Met linnen gedekte tafels, glaasjes champagne, Michelinsterren eten voor een paar euro… De data voor 2019 zijn nog niet bekend gemaakt, maar ben je een foodie en van plan om naar Brugge te gaan; hou dan even de site van Kookeet in de gaten!

Kookeet Brugge - Een smaakfestijn achter het station!


Meer artikelen over België:


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Visit Brugge / Visit Bruges en Toerisme Vlaanderen.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.