De zomervakantie is helaas weer voorbij voor veel mensen, maar als je je niet aan de schoolvakanties hoeft te houden gaat er een wereld voor je open! Want aan de andere kant van de wereld zijn ze net klaar met de winter en gaan ze richting de lente toe! En de lente is mijn favoriete jaargetijden. Er komen weer blaadjes aan de bomen, overal heerlijke bloemen en de wijnranken gaan weer uitlopen! Zo ook in wijnland Australië. Een populaire bestemming om na je schooltijd een half jaar doorheen te reizen, maar het wijntoerisme komt nu pas meer op gang. Ik laat je in dit artikel een aantal gebieden zien die tof zijn om te bezoeken als je van wijn houdt! 

Reizen naar wijnland Australië

Het begin

De eerste druivenstokken werden in 1788 door (Britse kapitein en eerste gouverneur van Australië) Arthur Philip vanuit Kaap de Goede Hoop (ZA) meegenomen naar Australië. Ze werden aangeplant op een heuvel vlakbij Sydney maar helaas was het klimaat te vochtig voor de druivenplanten. George Wyndham vond in 1828 een mooi plekje voor zijn Europese wijnstokken in de Hunter Vallei; 120 km ten noorden van Sydney. Door de emigratie van wijndrinkende Europeanen naar Australië werden er meer en meer wijngaarden aangelegd. Maar de kwaliteit was nog steeds niet top.

Na 1960 kwam er een kanteling in de kwaliteit van de Australische wijnen. De nieuwe generatie wijnmakers wilde af van de logge, zware wijnen en wijn maken die licht, fris en fruitig was. En de rest is geschiedenis.. ;)

Reizen naar wijnland Australië

De gebieden

De zuidelijke helft van Australië heeft de juiste breedtegraden voor de druiventeelt en de verschillende Oceanen die het land omringen zorgen voor een goede temperatuurbeheersing. Er zijn 5 gebieden die belangrijk zijn voor de wijnbouw:

  1. Western Australia
  2. South Australia
  3. Victoria
  4. New South Wales
  5. Tasmanië

Voor de wijnproductie is South Australia de belangrijkste, meer dan 50% van de gehele wijnproductie komt uit dit gebied.

Reizen naar wijnland Australië

Wist je dat:
  • Australië ±160.000 hectare aan wijngaarden heeft?
  • 11 miljoen hectoliter per jaar aan wijn produceert, en maar 40% in Australië zelf wordt gedronken?
  • De belangrijkste wijnstreken: Hunter Valley, Barossa Valley, Clare Valley, Margaret River, Eden Valley en Yarra Valley zijn?
  • De belangrijkste druivenrassen: chardonnay, sémillon, sauvignon blanc, verdelho, pedro ximenez, riesling, syrah (in Australië ‘shiraz’ genoemd), cabernet sauvignon en pinot noir zijn?
Visum aanvragen

Je kunt helaas niet zomaar even een ticket naar wijnland Australië boeken en op een vliegtuig stappen. Je zult toch echt een visum Australië moeten aanvragen. Gelukkig kan dat gemakkelijk online en kost het maar €14,95!

Er zijn 3 verschillende soorten visa voor Australië:

1. eVisitor visum (zaken- of toeristenvisum)

Het eVisitor visum kun je naast voor vakanties en zakenreizen ook gebruiken om vrijwilligerswerk (bijvoorbeeld helpen met te wijnoogst) mee te doen. Ook kun je een korte studie of training volgen. Zowel Nederlanders als Belgen kunnen dit visum voor wijnland Australië online aanvragen. Je mag met het eVisitor visum maximaal 3 maanden aaneengesloten in Australië zijn. Haast? Je kunt dit eVisitor visum met spoed aanvragen mocht je al snel vertrekken.

2. ETA Australië (Electronic Travel Authority)

Het ETA Australië is duurder dan het eVisitor visum, terwijl de toegestane reisdoelen en maximale reisduur gelijk zijn. Het ETA aanvragen is dan ook alleen noodzakelijk voor reizigers die géén Nederlandse of Belgische Nationaliteit hebben en daarom geen gebruik kunnen maken van het eVisitor visum voor wijnland Australië.

3. Working Holiday Visum (werkvisum)

Met het eVisitor visum en de ETA Australië mag je geen betaald werk doen. Wil je dat toch, dan zul je een Working Holiday Visum moeten aanvragen.

Reizen naar wijnland AustraliëReizen naar wijnland Australië

HOE KOM IK AAN EEN VISUM?

Je kunt de eVisitor visum 24 uur per dag aanvragen (dus ook gewoon in het weekend of op feestdagen via ‘Het visum Australië aanvragen‘. Je vult het formulier in (is maar 5 minuten werk) en betaald (de aanvraag kost €14,95 per persoon) via iDEAL, Bancontact, PayPal of creditcard. En binnen 72 uur (maar 96% van de gevallen binnen 20 minuten) krijg je je eVisitor visum in de mail.


Disclaimer


Meer artikelen over wijn: