Wishlist: Een roadtrip maken door de Washington State wijngaarden

Volgens mij heeft iedereen wel een Wishlist toch? Of het nu gaat om die ene mooie auto, dat prachtige huis of misschien wel een bepaalde reisbestemming; dromen mogen we allemaal! Één van mijn droombestemmingen is Washington State en dan in het bijzonder om de wijngaarden daar te bezoeken. Misschien dat er zo 1-2-3 geen bekende naam uit Washington in je opkomt, maar als ik zeg Walla Walla; dan gaat er vast een lichtje branden! 😉 

Wishlist - Een roadtrip maken door de Washington State wijngaarden

Algemene info

Op slechts een half uur rijden van Seattle (de grootste stad van de staat Washington) beginnen de wijngaarden al. Maar voor de grotere wijngaarden moet je toch de Cascade Mountain Range oversteken. Washington staat op de tweede plaats in de Verenigde Staten in de productie van wijn, achter de staat Californië. In 2006 beschikte de staat over meer dan 600 wijnmakerijen, 31.000 hectare aan wijngaarden, een oogst van 120.000 ton druiven en exporteerde de wijn naar maar liefst 40 landen over de hele wereld.

Hoewel er wat wijnbouwactiviteiten plaatsvinden in de koudere en nattere westelijke helft van de staat, vindt de meerderheid van de productie van wijndruiven plaats in de woestijnachtige oostelijke helft. Wijnbouw in Washington wordt beïnvloed door het berggebied Cascade Mountain Range, de constante temperaturen en de hoeveelheid zonlicht. Gemiddeld hebben de Washington State wijngaarden twee uur daglicht meer dan in Californië!

Wishlist - Een roadtrip maken door de Washington State wijngaarden

2 Wijn regio’s die op mijn roadtrip wishlist staan

Zoals ik eerder al had gezegd zijn de meeste wijngaarden in het westelijke deel van de staat. Om een voorbeeld te geven; het Yakima Valley Visitor Information Center ligt op ongeveer 2,5 uur rijden van Seattle. Walla Walla ligt op ongeveer 4,5 uur rijden van Seattle.

Yakima Valley

De Yakima Valley AVA (een AVA is een geclassificeerd wijngebied) werd in 1983 opgericht en is de oudste landbouwregio in de staat. Yakima is de derde grootste AVA (269,000 ha) en het gebied is verantwoordelijk voor meer dan 40% van de volledige wijnproductie van de staat. Gelegen binnen de grotere Columbia Valley AVA, is de Yakima Valley AVA verder onderverdeeld in de kleinere Red Mountain AVA, Snipes Mountain AVA en Rattlesnake Hills AVA. De Yakima-vallei is ook de thuisbasis van de hoogste concentratie van wijnproducenten (>50) in de staat zoals Gilbert CellarsKana WineryRider Cellars en Wilridge Vineyard, Winery and Distillery waar ze ook brandy maken van eigen druiven, appels en peren. 

Walla Walla

De Walla Walla AVA werd in 1984 opgericht. Er is in totaal 122.800 ha wijnbouw in de regio, maar Walla Walla staat verder ook bekend om zijn productie van zoete uien, je zult maar zonder zitten… 😉 De regio is over het algemeen natter dan de rest van de Columbia-vallei, met gemiddeld meer dan 50 centimeter regen elk jaar. Ter vergelijking: in Nederland hebben we ongeveer 79 cm regen per jaar. De Walla Walla AVA bevat ten minste vier verschillende bodemprofielen verspreid over slackwater terrace, löss, riviergrind en overstromingsvlakte-slib. De meeste wijngaarden van Walla Walla bevinden zich op een combinatie van slackwater terrace en löss. Het slib en de vulkanische as waaruit de lössgronden van de regio bestaan, bevatten overblijfselen van de uitbarsting van de berg Mazama (die ook het kratermeer vormde op bijna 640 km in Oregon.

De wedergeboorte van de Walla Walla-wijnindustrie vond plaats in de jaren 1970 toen Leonetti Cellars werd opgericht op een hectare (4.000 m2) Cabernet Sauvignon en Riesling. De wijnmakerij breidde geleidelijk uit en bereikte wereldwijd erkenning omdat het een van de meest gewilde cultwijnen van Washington werd. De oprichting van Woodward Canyon Winery in 1981 en L’Ecole No. 41 in 1983 hebben de zichtbaarheid van het gebied in de wijnwereld vergroot en de benaming kreeg in 1984 de AVA-status.

Ben je ook een bierliefhebber? Bezoek dan eens deze bierfestivals in Oregon!

esta regelen

Helaas kun je niet zomaar het vliegtuig inspringen naar Seattle voor je dosis Walla Walla wijnen. Je moet eerst nog een ESTA regelen! ESTA is de afkorting voor “Electronic System for Travel Authorization“. Een verplichte elektronische reistoestemming dus. Zonder een ESTA krijg je dus geen toegang tot de USA. Zelfs het vliegtuig kom je niet in. Een luchtvaartmaatschappij mag je zonder geldig ESTA namelijk niet meenemen. Ook wel handig om te weten: zelfs als je de luchthaven niet verlaat in verband met een tussenlanding heb je een geldige ESTA nodig!

ESTA USA

HOE KOM IK AAN EEN ESTA VISUM?

Je kunt de ESTA 24 uur per dag aanvragen (dus ook gewoon in het weekend of op feestdagen via de website https://officieel-esta.nl/. Je vult het formulier in (is maar een paar minuten werk) en betaald via creditcard/bankpas of per bankoverschrijving. En binnen 12 uur (meer dan 99,5% van de aanvragen worden binnen 12 uur naar het verwerken van uw aanvraag goedgekeurd en afgeleverd) krijg je je ESTA in de mail.


Disclaimer


Meer artikelen over wijn:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.