Heerlijke wijnen uit de Loire – Touraine & Saumur

Superleuk om te zien dat mijn verhaal over het wijnwandelen in de Loire zo goed gelezen wordt! De Loire is een prachtig wijngebied waar je vanuit Nederland binnen een paar uur midden in de wijngaarden staat. Omringd door kastelen, rivieren en bossen waan je je even in een andere wereld. Naast het wijnwandelen (dat helaas maar 1x per jaar is), kun je ook op eigen gelegenheid wijnmakers bezoeken en verschillende wijnen proeven. Ik geef je een aantal tips voor heerlijke wijnen uit de Loire! 😀

Wijnen in de Loire - Touraine

Touraine

Touraine: de tuin van Frankrijk. Het Touraine-gebied was favoriet bij koningen, geleerden en schrijvers door de eeuwen heen. Dit is een van de oudste regio’s in Frankrijk, geclassificeerd als een Werelderfgoed UNESCO-site, waar sterke voorouderlijke banden bestaan tussen wijnmakers en hun terroir.

Shame on those who don’t admire my joyful beautiful and courageous Touraine whose seven valleys flow with water and wine! Honoré de Balzac in Les Deux Amis.

In de AOC Touraine (als sinds 1939 een AOC) zijn maar liefst 650 wijnmakers actief die samen 6300 hectare wijn bezitten en gezamenlijk maar liefst 28 MILJOEN flessen afvullen. Er was helaas geen tijd om alle 650 producenten een bezoek te brengen, maar gelukkig kwamen een aantal wijnmakers naar Château de Fontenay om ons maar liefst 20 wijnen (!) te laten proeven.

Touraine

Het prachtige kasteel Château de Fontenay was het decor voor een bacchanaal aan rode Touraine wijnen. Hoewel de Loire bekend staat om zijn witte wijnen (denk aan de chenin blanc, sauvignon blanc en alle crémants) zijn er ook een hoop wijnmakers die uitstekende rode wijnen produceren. De belangrijkste druif in de Touraine Amboise is de Côt. Côt (ook wel bekend als Malbec) komt oorspronkelijk uit het zuidwesten en is een druivensoort die bekend staat om zijn krachtige, robuuste wijnen met een breed scala aan aroma’s van zwart fruit, tabak, pruimen en zoethout. Andere druivensoorten (ook in de Touraine Chenonceaux) die veel verbouwd worden zijn de Gamay, Pinot noir en de Cabernet Franc.

Wijnen in de Loire - Touraine

Wijnhuizen die je (vind ik dan) in de gaten moet houden zijn Domaine Guy Allion, Domaine La Chapinière, Domaine de la Rochette, Domaine de la Renaudie en Les Couilles d’Ânes. Prachtige wijnen van Côt, Gamay, Cabernet Franc en blends van deze druiven. Van heerlijk zacht en soepel naar krachtig; de rode Touraine wijnen vervelen niet snel!

Wijnen in de Loire - Touraine

Saumur

Bij Coöperatief Robert et Marcel krijgen we een rondleiding door de ondergrondse galerijen. Deze zijn ontstaan door het afgraven van “tuffeau“, een zachte kalksteen die werd gebruikt om de prachtige kastelen en kastelen in de Loire-vallei te bouwen. De galerijen zijn door hun constante temperatuur perfect om wijn in te bewaren;  een traditie van het Saumur-gebied die vele generaties teruggaat.

Heerlijke wijnen in de Loire - Saumur

Na de rondleiding in het grottenstelsel (we nemen ook nog een Cabernet Franc uit 2003 en 2005 mee naar boven) is het tijd voor een kleine proeverij in de winkel.

Heerlijke wijnen in de Loire - Saumur

Saumur Champigny is een rode wijn-benaming van Saumur in het centrale wijngebied van de Loire-vallei in Frankrijk. Deze locatiespecifieke titel werd in december 1957 geïntroduceerd als een aanvulling op de appellation Saumur Rouge. De druiven komen van ongeveer 1500 hectare aan wijngaarden, gelegen in de parochies van Saumur en Champigny en zes van hun directe buren. Saint-Cyr-en-Bourg is de meest zuidelijke van deze en zijn wijngaarden zijn een van de belangrijkste bronnen van de Saumur-Champigny-wijn.

Heerlijke wijnen in de Loire - Saumur

De wijnen van Saumur-Champigny worden overwegend gemaakt van Cabernet Franc, met een toegestane toevoeging van maximaal 10 procent Cabernet Sauvignon of Pineau d’Aunis (hier soms Chenin Noir genoemd).

Op de terugweg stoppen we ook nog even bij het prachtige Château de Saumur!

Heerlijke wijnen in de Loire - Château de Saumur

eten & Slapen

Van al die wijn zou je toch maar hongerig worden! In Tours slapen we bij het Le Grand Hôtel de Tours eten we bij Le Chien Jaune; een klassieke Franse bistro met dito (wijn)kaart. De muren en het plafond zijn beschilderd met drinkende, etende en lallende mensen. Het is nu al gezellig! 😀

Heerlijke wijnen in de Loire - Grand Hôtel de Tours
Le Grand Hôtel de Tours
Heerlijke wijnen in de Loire - Le Chien Jaune Tours
Le Chien Jaune

Hoe lekker Frans wil je het hebben! Een fijn soepje met garnalen en gamba’s, gevolgd door een enorm bord eendenborst met seizoensgroentjes. En (zoals Barbara laat zien) drinken we ook heerlijke wijnen uit de Loire bij het eten. Crémant, Sauvignon Blanc van Clos Roussely uit de Touraine Chenonceaux en Cabernet Franc van Château de Targé uit Saumur-Champigny. En daarna natuurlijk een bescheiden, piepklein stukje kaas. 😉 Haha, grapje! 😀

Heerlijke wijnen in de Loire - Le Chien Jaune Tours
Le Chien Jaune

In Angers (we slapen hier ter voorbereiding op de wijnwandeltocht door de Anjou-Brissac) tukken we bij het Mercure Angers Centre Gare, prima kamer en lekker centraal.

Heerlijke wijnen in de Loire - Mercure Angers Centre Gare
Mercure Angers Centre Gare

Fijn is ook dat er naast het hotel ook een heel fijn restaurant zit: Joe Capa. Hier doen we (ik) ons tegoed aan loempiaatjes met eend en een giga burger. Jammer dat Franz niet mee was, die zou het niet erg hebben gevonden om het burger-restant voor mij weg te werken. 😉

Heerlijke wijnen in de Loire - Joe Carpa

Conclusie

Ondanks dat ik nu al een paar keer in de Loire ben geweest, heb ik het idee dat ik nog maar het topje van de wijnberg bezocht/gedronken heb. Achter elk kasteel, beboste heuvel, kabbelend riviertje verschijnen weer wijngaarden tot aan de horizon. Van wit tot rood, mousserend en zoet, de wijnen uit de Loire Vallei zullen blijven verrassen!


Voor dit artikel ben ik door Pitch PR voor Loire Valley Wines uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.