Review: Uit de Keuken van Xi’An Famous Foods – Jason Wang

Verscholen in de wijk Flushing (in New York) bevindt zich de oorsprong van een fenomeen dat veel Amerikaanse stedelingen kennen als XFF: Xi’An Famous Foods. Een restaurant dat begon als een gat in de muur, maar waar vanuit de allerlekkerste authentieke Chinese gerechten uit de stad Xi’An verkocht werden. Het werd zo’n succes dat dit kleine gehucht zich uiteindelijk uit wist te breiden tot een keten van 14 restaurants en waar dagelijks lange rijen staan voor een écht goede Chinese maaltijd. Nu is dat voor ons Hollanders ietwat ver weg. Maar gelukkig besloot CEO Jason Wang alle geheimen van hun fameuze restaurant te bundelen in een kookboek genaamd: Uit de Keuken van Xi’An Famous Foods. Nu kun jij dus ook hun beroemde Liang-pi of Biang Biang noodels maken. Gemakkelijk vanuit je eigen keuken!

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review: Uit de Keuken van Xi’An Famous Foods – Jason Wang

New York New York

Het begon allemaal in de stad Xi’An, een stoffige stad in het noordwesten van China. In Xi’An ontstond een levendige mengelmoes van de smaken en ingrediënten door de invloed van het Midden-Oosten en westelijk China. Waar stevig gekruid lamsvlees en aardse specerijen als kardemom en steranijs eerder gebruikelijk dan uitzonderlijk waren. Het werd de stad van pittig woestijnvoedsel en de stad waar Jason Wang geboren zou worden.

Maar nu hoor ik je denken. ‘Wie is Jason Wang?’. Jason Wang is de chef en eigenaar van de Xi’An Famous Foods-keten in New York. Als zoon van immigrant genaamd David Shi kwam Jason vanuit Xi’An mee naar New York. En na een omweg van mislukte ondernemingen aan vaders kant en verschillende geestdodende kantoorbanen voor Jason, sloot hij zich aan bij zijn vader in het bedrijf. Wat begon met één afhaallocatie in Flushing groeide uit tot een populaire keten met locaties in Manhattan, Brooklyn en Queens. Met Uit de Keuken van Xi’An Famous Foods maakt hij nu zijn debuut als culinaire auteur.

Liefde voor de keuken

Uit de Keuken van Xi’An Famous Foods vertelt het verhaal van Jason en zijn familie van de start in Xi’an tot aan het succes dat het tegenwoordig is. Er wordt een licht geschenen op het immens harde werk dat vader David Shi moest verzetten om als immigrant de kost te kunnen verdienen in Amerika. Maar met hard werk, liefde voor zijn keuken en een goed oog voor authenticiteit wist hij er een succes van te maken. Vanaf hoofdstuk 5 verandert het verhaal echter van narratief en verdwijnen nostalgie en de struggles die David Shi en Jason moesten doorstaan naar de achtergrond.

In de hoofdstukken die volgen vertelt Jason zijn verhaal als CEO van de restaurantketen en schijnt hij licht op zijn glamorous levensstijl. Informatie die voor mij niet veel toevoegt aan het oorspronkelijke verhaal over de totstandkoming van Xi’An Famous Foods. Of de rijke culinaire geschiedenis van de Chinese stad Xi’an.

Van Xiao Chao tot Liang pi

Tussen de verhalen door kun je gelukkig je hart ophalen aan de meest smaakvolle Chinese gerechten en is het bijna lastig om één gerecht te kiezen waar je mee moet beginnen. Wordt het een smakelijke portie droge hotpotkip, Xiao Chao pao-mo-soep met rundvlees of de Liang pi-noedels; hét gerecht dat XFF op de culinaire kaart heeft gezet? Het boek bevat een groot aantal gerechten waarin vlees een hoofdrol speelt. Daardoor zal het even wat zoeken zijn om een vegetarisch gerecht te vinden. Ze staan er echter wel in, maar in een minder groot aantal ten opzichte van vlees. 

Aanvullend op de recepten, tref je voorin het boek nog een aantal inleidende hoofdstukken die cruciaal zijn voor een goede bereiding van de daaropvolgende recepten. Lees die dus echt even door! Denk hierbij aan de typerende smaken uit Xi’An, het koken van de perfecte rijst, de ultieme must-haves in je voorraadkast, basisrecepten voor sauzen en oliën, noedelbereidingen en tot slot een uitleg over hoe je het boek het beste kan gebruiken. Zo ben je helemaal voorbereid en ready-to-cook.

CONCLUSIE

Uit de Keuken van Xi’An Famous Foods is een kookboek zoals ik hem niet eerder zag. De geschiedenis en rijke afkomst van Shi en Wang is vanaf de inleiding tot het dankwoord zichtbaar en is doorregen in de Xi’An Famous Foods-keten. Je kunt het boek dan ook het beste omschrijven als 50% memoires en 50% kookboek. Gelukkig is de 50% van het boek dat als kookboek gezien kan worden wel goed genoeg gevuld met authentieke Chinese gerechten. Gerechten zoals ik ze nog niet eerder geproefd heb.

Als je je altijd als eens hebt willen verdiepen in een van de verschillende culinaire keukens die China rijk is, dan is Uit de Keuken van Xi’An Famous Foods een mooi exemplaar om aan je boekenkast toe te voegen. Jason geeft namelijk een gedetailleerde uitleg over de smaakprofielen die domineren in deze keuken en – belangrijk- hoe je deze kunt samenvoegen tot een smakelijk geheel. En ben je niet in de mood om zelf creatief samen te voegen? Dan pak gewoon één van de ruim 100 gerechten die je bij Xi’An Famous Foods geserveerd zou krijgen en waan je even in het bruisende New York City!

Pluspunten:
  • De kookinstructies zijn duidelijk middels aparte alinea’s opgesteld.
  • Voor moeilijke technieken (deegwaren, noedels) zijn illustraties opgenomen zodat je kunt zien welke handelingen je moet uitvoeren.  
  • Voor het gros van de recepten geldt dat er geen gigantische hoeveelheid ingrediënten nodig is voor de bereiding. Wel moet je uiteraard vooraf de XFF-basissauzen al bereid hebben.
  • Het boek brengt een prachtige ode aan de geschiedenis en smaken van de noordwestelijke keuken van China. Een onderbelichte keuken als je het mij vraagt.
  • Jason Wang heeft in het boek ook een -onofficiële- gids voor het niet toeristische Xi’An opgenomen. Heel leuk als je er bent en als een local de stad wilt zien en proeven.
Minpunten: 
  • Ik zou het boek afraden aan beginnende thuischefs. Er wordt aangestuurd op zoveel mogelijk vers bereiden (noodles, degen en sauzen), wat aardig overweldigend kan zijn als je weinig keukenervaring hebt.
  • Jason gaat ervanuit dat je al een aardig gevulde voorraadkast hebt met producten uit de Aziatische supermarkt. Als je dit niet hebt zul je vooraf dus eerst die ingrediënten moeten kopen om überhaupt de basisrecepten uit het boek te kunnen maken.
  • Er wordt geen algehele bereidingstijd genoemd bij de gerechten. 

Nederlands | Druk: 1 | 9789464040593| februari 2022 | Hardcover |304 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Fontaine Uitgevers.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


NOG MEER LEUKE BOEKEN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.