Review: An An Vietnamese Familierecepten – Mai Nguyen

Drie jaar geleden kwam ik in Den Haag wonen. Één van de mooiste ontdekkingen die ik deed toen ik hier kwam wonen was de enorme hoeveelheid aan restaurants en andere eetgelegenheden. En dan met name de exotische eetgelegenheden als Thais, Surinaams, Indisch en Vietnamees. Waar er in mijn oude woonplaats hooguit één toko te vinden was, voor wat ingrediënten en zeker geen maaltijden, vlogen de culinaire mogelijkheden mij nu ineens om de oren! We spoelen drie jaar vooruit en inmiddels heb ik mijn favoriete tentjes gevonden. Tijd dus om zelf mijn kookkunsten te vergroten. Dit jaar publiceerde Mai Nguyen haar boek An An. Een boek vol Vietnamese familierecepten, verhalen en tradities uit haar geboorteland. Je begrijpt dat ik dolenthousiast was toen Jody mij vroeg het boek te reviewen!

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

An An Vietnamese Familierecepten - Mai Nguyen

Aan tafel

An An betekent “aan tafel!” in het Vietnamees. En als er iets is wat dit boek doet is het je uitnodigen om héél snel aan tafel te gaan. Mai Nguyen is geen onbekende binnen de culinaire wereld, eerder deed ze namelijk mee aan Masterchef. In haar boek An An legt Mai geheimen van de Vietnamese keuken op tafel. Daarnaast beschrijft ze haar levensverhaal, wat onder andere een ontroerend stuk bevat over de vlucht die zij en haar familie maakten via de Filippijnen naar Nederland. Mede dankzij deze persoonlijke aanvullingen op de recepten spat de passie die Mai voor koken heeft van elke pagina af! De recepten en de manier waarop ze beschreven zijn nodigen uit om linea-recta naar de supermarkt en toko te rijden om een van haar creaties op tafel te zetten. Met An An kook je allerlei Vietnamese maaltijden, van voor- tot nagerecht en elk gerecht zal je verrassen.

An An Vietnamese Familierecepten - Mai Nguyen

De inhoud van het boek is samengevat binnen 8 hoofdstukken. De hoofdstukken zijn: An An, de Vietnamese familiekeuken, over de recepten, basisrecepten & sauzen, herinneringen en heimwee-eten, jeugd en vervolg in Nederland, streetfood en zoet. Daarnaast verwelkomt Mai je in haar boek middels een voorwoord, biedt ze je overzicht dankzij een register en sluit ze het boek af met een prachtige persoonlijke noot. In het ruim 224 pagina tellende boek vind je meer dan 75 gerechten die je stuk voor stuk wilt leren maken.

Kookboek als dagboek

In het hoofdstuk An An verteld Mai Nguyen over haar verleden en hoe haar culinaire reis 51 jaar geleden in Zuid-Vietnam begon. Als 11-jarig meisje vlucht Mai met haar familie naar Nederland en moet zich thuis maken in een nieuwe cultuur. Zoals ze zelf zegt: “Mijn reis is niet alledaags, toch herinner ik me vooral de fijne dingen”. De manier waarop Mai haar verhaal vertelt is alsof je een stuk uit haar dagboek leest, aangevuld met foto’s van het gezin geeft ze hiermee een enorm persoonlijke noot aan dit boek.

Voordat je bij de recepten in het boek komt, blader je eerst langs 2 belangrijke hoofdstukken. Namelijk: de ‘Vietnamese Keuken’ en ‘Over de recepten’. In het hoofdstuk de Vietnamese Keuken legt Mai het verschil uit tussen de drie regio’s van Vietnam, Noord, Centraal en Zuid. Alle drie Vietnamees maar toch alle drie regio’s met verschillende smaken. Dit hoofdstuk leert je bijvoorbeeld de gradatie in pittigheid in de Vietnamese keuken en dat de Centraal-Vietnamese keuken je strot aardig in de fik zet! Tot slot legt Mai in het hoofdstuk ‘Over de recepten’ uit wat je allemaal nodig hebt om Vietnamees te kunnen koken. Ben je een beginnende chef? Dan lijken dit onwijs veel ingrediënten, echter zal je snel merken dat veel ingrediënten in andere gerechten of zelfs andere keukens (Chinees, Thais, etc.) terugkomen. Je kunt ze lang bewaren en je maakt het heus wel op.

An An Vietnamese Familierecepten - Mai Nguyen

An an de slag!

Hierna begint de fun! Heb je altijd al een echte Pho willen maken? Of krokante loempia’s? Dan zit je met dit boek goed. Middels duidelijk uitgeschreven stappen neemt Mai je aan de hand mee door haar recepten. Als je precies doet wat er staat kan het naar mijn idee niet misgaan.

Zoals je waarschijnlijk al door had ben ik enthousiast over An An! Het boek is geschikt voor alle niveau chefs, van amateur kok tot ervaren kookliefhebber. Iedereen die graag zijn smaakpapillen aan het werk zet of nieuwe dingen wil proeven zal zeer blij zijn met dit boek. Het is een boek dat ik inmiddels meerdere keren uit de kast heb getrokken en dicht bij mij heb als ik in de keuken sta.

Basisrecepten & Sauzen

runderstoof

Het eerste recept dat ik gemaakt heb was de runderstoof van pagina 66. Ik hoefde dankzij mijn goed gevulde kruidenkast alleen een potje 5-kruidenpoeder bij de toko te halen, waarna ik aan de slag kon. Samen met mijn vriend (die liever eet dan lang kookt) begon ik aan het recept. Hij sneed het vlees en ik ging aan de slag met de marinade. Na een nacht marineren konden we het gerecht in een paar uur klaar stoven om het daarna op te eten. Het was heerlijk! Kleine noot, hou je niet enorm van pittig eten (like me)? Halveer dan de hoeveelheid verse peper, chilipoeder of andere pittige kruiden in de Vietnamese familierecepten.

CONCLUSIE

Dit boek is een kookboek voor iedereen en zeker voor families. De recepten zien er gecompliceerd uit maar zijn dit niet dankzij de duidelijke beschrijving die Mai geeft. De bijgevoegde foto’s van het gerecht bereiden je voor op het eindresultaat. En tot slot is het erg makkelijk om aan alle ingrediënten te komen, ze liggen in bijna elke supermarkt.
Ik heb tot op heden de stoof van Mai Nguyen gemaakt. Het volgende gerecht wordt de Pho bo, oftewel de noedelsoep met rundvlees. Een flinke klus maar wel een met een ongetwijfeld heerlijk resultaat! Ik heb nog één afsluitende tip. Mai Nguyen plaatst wekelijks live video’s op haar instagram-account waarin ze de Vietnamese familierecepten uit haar boek maakt. Volg eens een live sessie en leer zo nog meer informatie over het recept dat je wilt maken!

Pluspunten:

  • Duidelijke kookinstructies voor alle gerechten
  • Prachtige fotografie
  • Het boek is geschikt voor alle soorten kookliefhebbers, startend en ervaren

Minpunten: 

  • Recepten hebben een lange bereidingstijd en kun je vaak pas de volgende dag opeten.

Mai Nguyen heeft met An An – Vietnamese Familierecepten een bijbel over de Vietnamese keuken geschreven. Met deze informatie zet je een gerecht op tafel dat absoluut niet onderdoet voor maaltijden die je in een Vietnamees restaurant geserveerd krijgt. Koop het boek, duik de keuken in en verras je gezelschap binnenkort eens met een heerlijke zelfgemaakte Vietnamese maaltijd. An An!

Nederlands | Druk: 1 | 9789024588404| april 2020 | Hardcover | 224 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Luitingh-Sijthoff

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.