Op bezoek bij: Wijnstreek de Ahr en de Rotweinwanderweg

De wijnstreek de Ahr is één van de kleinste en één van de meest noordelijke wijngebieden van Duitsland. Vooral de blauwe druiven gedijen goed op de steile hellingen met uitzicht op de rivier de Ahr. Dwars door de wijngaarden loopt ook een pittoresk wandelpad: de Rotweinwanderweg. Wijnwandel je mee?

Rotweinwanderweg Ahr

Wijngebied de Ahr

Dit noordelijke wijngebied (op zo’n 40 minuten rijden vanaf Bonn) heeft zo’n 560 ha wijngaardoppervlakte in concentreert zich langs de Ahr, een zijrivier van de Rijn. De wijngaarden liggen op steile hellingen, aangeplant op terrassen. De bodem (terroir) bestaat uit vulkanisch gesteente en leisteen wat overdag goed de zonnewarmte op kan vangen en ’s nachts weer af kan geven waardoor de druiven goed kunnen rijpen. Iets meer dan de helft van de wijngaarden is aangeplant met Spätburgunder (Pinot Noir) en samen met de Frühburgunder en Portugieser (twee andere blauwe druiven) verantwoordelijk voor het gros van de rode wijnen uit de Ahr.

Overstromingen juli 2021

Op 13 en 14 juli 2021, werd onder andere het Ahrdal getroffen door een watersnoodramp. Ruim 180 mensen kwamen om het leven bij de grote overstromingen, veroorzaakt door de uitzonderlijke hoeveelheid neerslag die in korte tijd viel. Huizen, bruggen en wegen werden compleet weggevaagd. Nu, een jaar na de ramp, zijn de inwoners van het wijndorp Mayschoß nog steeds bezig met de wederopbouw. Al veel huizen, restaurants en wijnbedrijven zijn schoongemaakt, hersteld en opgeknapt, maar duidelijk is dat er nog veel moet gebeuren. Zo is het spoor bij Mayschoß nog steeds niet hersteld en zien we vrijwilligers langs de kant van het water puinruimen. Onvoorstelbaar om dit kleine schattige riviertje te zien als een allesvernietigende watermassa.

het wijndorp Mayschoß

Maar wat kunnen wij doen om te helpen? Vooral hier op vakantie gaan! Er zijn genoeg restaurants, hotels en campings open en elke week openen opgeknapte zaken hun deuren. Door hier je euro’s uit te geven help je alle ondernemers en inwoners met het weer opbouwen van de getroffen regio. Ga bijvoorbeeld lunchen bij het Hofgarten Restaurant, een heerlijk plekje met gezellige binnentuin in Dernau.

Of bezoek één van de vele wijnhuizen; veel wijnhuizen zijn zwaar getroffen door de overstromingen en hebben je steun hard nodig. Sommige wijnhuizen verkopen zelfs de nog modderige wijnflessen onder het mom van ‘Flutwein‘ om wat extra inkomsten te hebben.

Rotweinwanderweg

En als je dan naar de wijnstreek de Ahr komt, wat kan je dan allemaal doen? De belangrijkste toeristische “attractie” is toch wel de Rotweinwanderweg. Een schilderachtig wandelpad van maar liefst 35 kilometer lang, van Altenahr naar Bad Bodendorf. Vanaf het pad heb je een waanzinnig uitzicht over de wijngaarden en het Ahrdal.

Rotweinwanderweg Ahr

De route is gemakkelijk te volgen door de bordjes met het rode druiventrosje te volgen. Onderweg zijn er veel rustplekjes met bankjes en wij kwamen zelfs een heuse wijnautomaat tegen, inclusief glaswerk. Trek wel goede wandelschoenen aan, want naast vlakke paden kwamen wij ook een aantal leisteen-trappen-klimmetjes tegen die je niet met zomerse sandalen wilt doen.

Regierungsbunker Documentation Center – Dokumentationsstätte Regierungsbunker.

Even klaar met wijn? Dan kun je ook een bezoek brengen aan het Regierungsbunker Documentation Center, een voormalige bunker van de Duitse federale overheid. Een oude spoortunnel werd tussen 1960 en 1972 omgebouwd tot alternatieve huisvesting voor belangrijke personen van de Duitse regering, mocht de Koude Oorlog tot een atoomoorlog transformeren. Gelukkig is dat nooit gebeurt, maar de tunnels waren van alle gemakken voorzien. Van een tv-studio voor persconferenties tot een kapper en van douches met geigerteller tot honderden slaapvertrekken. Samen met een gids (ook Engelstalig) ga je verschillende ruimtes door en krijg je alles te horen over hoe deze ultra-geheime bunker werkte.


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER DUITSLAND TIPS:


Voor dit artikel ben ik door het Duits Verkeersbureau uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.