Review: Hotpot – Bas Robben

Regelmatig breng ik een bezoekje aan een grote Oriëntaalse supermarkt in Ypenburg. Haagse locals zullen meteen weten welke winkel ik bedoel. Zij zullen dus ook mijn enthousiasme voor deze Aziatische walhalla wel begrijpen. Zo’n beetje alles wat je voor een Aziatische maaltijd nodig hebt kun je er wel krijgen. Tijdens mijn laatste bezoek liep ik langs een schap waar wat dubieus uitziende verpakkingen lagen waarop stond: Instant Hotpot. Het trok even mijn aandacht, maar toch liep ik door. ‘Zal wel een beetje hetzelfde zijn als ramen noodles’ dacht ik. Fout! Het is vele malen beter (schijnt)! Recentelijk kreeg ik van Jody het boek Hotpot om te reviewen en er ging een wereld voor mij open. Een Hotpot is allesbehalve een bakje slappe noodles met wat kruiden eroverheen. Hotpotten is, op z’n Nederlands, Chinees fonduen. Je zit met meerdere mensen om tafel. Op tafel staat een dampende pan bouillon en ontelbare bordjes en bakjes gevuld met ingrediënten die je in die geurige bouillon kan dopen. Zelf heb ik het op het moment van schrijven nog nooit gegeten. Maar mark my words, daar komt spoedig verandering in!

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review: Hotpot – Bas Robben
Bas Robben

Hotpot is geschreven door de Nederlandse culi-schrijver Bas Robben; bekend van zijn vorige kookboeken Vet en Zuur. De liefde voor de Oosterse keuken en de daaraan onlosmakelijk verbonden Hotpot is bij Bas ontstaan dankzij de vele reizen die hij heeft mogen maken naar Azië. Hij kon dan ook niet anders dan de liefde voor de Oost-Aziatische keuken met de rest van Nederland te delen. Want laten we heel eerlijk zijn, de smaken van Aziatische gerechten zijn in de gemiddelde Nederlandse keuken nou niet bepaald de hoofdspelers. Daar valt nog een aardige slag in te slaan.

Bas heeft Hotpot geschreven om je te inspireren, maar vooral ook om je te verleiden. Het boek moet je nieuwe dingen leren over de keuken en over de manier van bereiding. En wat betreft die verleiding? Na het lezen van Hotpot vlieg je linea recta naar de dichtstbijzijnde Aziatische supermarkt om zelf aan de slag te gaan. Volgens Bas kan elk probleem opgelost worden met een Hotpot. En zo niet? Dan moet je nog een Hotpot eten. Dat is nou echt een boodschap naar mijn hart!

85 recepten

De recepten in Hotpot zijn ingedeeld in hoofdstukken die gebaseerd zijn op de benodigdheden voor het Hotpotten én op de landen waar Bas inspiratie uit gehaald heeft. In totaal betekent dit dat je maar liefst door 10 hoofdstukken kunt bladeren om alle benodigde informatie tot je nemen. De hoofdstukken zijn: Bouillons, China, Japan, Korea, Taiwan, Vietnam, Alles voor in de Hotpot, Sauzen, Drankjes en tot slot: Desserts. Daarnaast verwelkomt Bas je in het boek middels een voorwoord, biedt hij je overzicht dankzij een receptoverzicht én een registeren sluit hij het boek af met een persoonlijk dankwoord aan alle dierbaren die geholpen hebben tijdens het schrijfproces. In het ruim 180 pagina tellende boek vind je 85 recepten waarmee je zelfs complete beginner een heerlijke Hotpot maaltijd op tafel kunt zetten!

Klinkt ongetwijfeld allemaal erg goed en smakelijk. Maar waar moet ik in godsnaam beginnen… Voordat je bij de recepten in het boek komt neemt Bas ons aan de hand mee in het inleidings-hoofdstuk. Hier beantwoordt hij uitgebreid vragen als: ‘Wat heb ik nodig om te Hotpotten?’ en ‘Hoe plan ik een Hotpotavondje?’ En eerlijk? Er komt best nog wel wat bij kijken! Ik kan mij goed voorstellen dat het voor een beginnende chef wat overweldigend kan zijn, want je moet nogal wat spullen en ingrediënten in huis halen. Maar wederom weet Bas je te enthousiasmeren, het is het allemaal waard!

Benodigdheden

Heb je eenmaal de inleiding doorgebladerd? Dan weet je dat je een goede stevige pan, een elektrisch kookplaatje, eetstokjes, een tang, sausbakjes, pollepels, satéprikkers en een schuimspaan nodig zult hebben. Plan dus vooraf je Hotpot avond in, zodat je op tijd al deze materialen kunt verzamelen. Ook daarvoor geeft Bas de benodigde tips. Denk aan tips als: probeer eerst een zelf wat recepten uit voordat je anderen uitnodigt. Combineer kant-en-klaar met zelfgemaakt en vrij belangrijk: doe op tijd je boodschappen zodat je alles in huis hebt. Afsluitend legt Bas kort uit hoe Hotpotten in zijn werk gaat en geeft hij nog wat aanvullende informatie over de recepten in het boek. Hierna ben je good to go en kan de fun beginnen!

Review: Hotpot – Bas Robben

Het begint allemaal met de keuze van de bouillon. Want de losse ingrediënten stelen dan wel de show, zonder goede basis is er geen Hotpot. Qua bouillon biedt Bas je verschillende opties, zowel op vleesbasis of veganistisch. Fijn, want zo kan iedereen mee-eten! Je zult bladerend door de recepten zien dat je steeds terug zult grijpen op deze bouillons. Oefen er dus een paar keer mee zodat je het onder de knie krijgt.

Melkhotpot

Hierna kun je alle benoemde landen in het boek eens doorbladeren en een recept uitkiezen dat je lekker lijkt. Elke Hotpot in het boek is anders en vereist verschillende ingrediënten. Laat je verrassen door de verscheidenheid aan Hotpots: van een spicy Sichuanese Hotpot met tofu, rundvlees, paddenstoelen en kip tot een romige melkhotpot met zeevruchten. Voor ieder is er wat wils. Daarnaast kun je een Hotpot zo simpel of uitdagend maken als je zelf wilt: maak Japanse Kipgehakt balletjes, kook soja-kwarteleitjes, marineer ossenhaas, vouw visdumplings met knoflookbieslook of vouw Japanse wasabi-garnalendumplings. Of kies ervoor om bij de Aziatische supermarkt kant-en-klare hapjes en ingrediënten te halen. Ook dat is mogelijk.

CONCLUSIE

Zoals je waarschijnlijk wel doorhebt ben ik pretty excited! Het zal ook voor mij een eerste keer wat overweldigend zijn, maar met de instructies van Bas moet het goedkomen. Hotpot is geschikt voor alle niveau chefs, van amateur kok tot ervaren kookliefhebber. Iedereen die graag de Aziatische Hotpot toe wil voegen aan zijn of haar kook repertoire zal zeer blij zijn met dit boek. Ik heb inmiddels mijn boodschappenlijstje gemaakt en vlieg aanstaande zaterdag naar de Aziatische supermarkt.

Pluspunten:

  • Smakelijke fotografie.
  • Duidelijke kookinstructies voor alle gerechten.
  • Het boek is geschikt voor alle soorten kookliefhebbers, startend en ervaren.
  • Het boek heeft een register én een receptenoverzicht.
  • Leuke prijs

Minpunten: 

  • Ga je voor een eerste keer Hotpotten? Dan is een aardige voorbereiding wel vereist (materiaal & ingrediënten).
  • Voor veel ingrediënten zul je naar de Aziatische supermarkt of speciaalzaak moeten. Hou hier rekening mee.

Bas Robben wakkert met Hotpot een nieuwe rage aan in het Nederlandse kooklandschap. Ontdek de veelzijdigheid van de Hotpot en hoe eenvoudig het is om een feestelijke en originele typisch Aziatische fondue op tafel te zetten. Reis met Bas Robben mee en leer de Hotpots van China, Japan, Korea, Taiwan en Vietnam kennen. Koop het boek, duik de keuken in en verras je gezelschap binnenkort eens met een heerlijke pruttelende pot bouillon en bijbehorende hapjes.

Nederlands | Druk: 1 | 9789461432490 | januari 2021 | Hardcover | 184 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Good Cook.

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER BOEKENTIPS:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.