Ik denk dat de meeste van jullie nu wel weten dat ik op mijn dakterras probeer te moestuinieren. Ik leg de nadruk op proberen, want met die rare seizoenen van de afgelopen jaren. Plus het verbouwen in potten, wat enige beperkingen met zich meebrengt, is proberen het meest positieve wat ik over mijn kleine oogst kan zeggen. Soms fantaseer ik weleens over wonen buiten de randstad. In een oud huis (natuurlijk opgeknapt), met een flinke lap grond eromheen. Waar ik dan naar hartenlust zaadjes en planten in de grond kan stoppen, om er later in het jaar van te kunnen eten. Waar ik nog droom, ruilde de Britse Julius Roberts écht zijn drukke stads bestaan in voor een rustig en zelfvoorzienend leven op het platteland. Hij deelt sinds enkele jaren zijn leven met bijna 1 miljoen(!) volgers online en voegt nu een kookboek toe aan zijn repertoire: The Farm Table. Vol recepten van het land, zo op je bord.

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

The Farm Table - Julius Roberts

The Farm Table

De naam Julius Roberts zal niet voor iedereen een belletje doen rinkelen. Maar onbekend is hij zeker niet! Julius is een Londense chef-kok die op 23-jarige leeftijd zijn drukke stads bestaan verruilde voor een kleine boerderij in het zuidwesten van Engeland, waar hij schapen, kippen en geiten houdt en zijn eigen producten verbouwt. Met al die producten creëert hij rustieke, ingetogen gerechten geïnspireerd op zijn omgeving en kookt hij met de jaargetijden. Zijn roots als chef-kok nam hij dus mee naar het platteland en volgend op zijn social media succes kwam er een kookboek.

In The Farm Table deelt Julius recepten voor heerlijk eten en eerlijke verhalen, aangevuld met praktisch advies over hoe je zelf ook groenten kunt verbouwen en het beste kunt koken met de seizoenen in gedachten. Hij laat zien hoe je het beste uit de natuur haalt: van knapperige appels in de herfst, roze rabarber in de winter, asperges en daslook in de lente, tot de eerste zomerse aardbeien. Lekker én eerlijk eten hoeft niet duur te zijn en dankzij Julius zijn no-nonsense gerechten haal je het beste uit betaalbare, eenvoudige ingrediënten.

Lekker met de seizoenen mee

In de winter eet je bijvoorbeeld geroosterde pompoen met mozzarella, hazelnoten en salie of een stevige stoofpot met worst; in de lente is het tijd voor gebakken vis met kruiden of geroosterde citroenkip met venkel; ’s zomers kies je uit een smakelijke pasta met courgette of een hartige taart met ratatouille; en in de herfst warm je je aan gebakken forel met puree en spinaziesaus.

Wat opvalt in The Farm Table is dat het Julius lukt om koken met de seizoenen ‘spannend’ te maken. We kennen allemaal de comfort food gerechten in de herfst en de zware stoofpotten in de winter. Maar er groeit veel meer dan aardappel op het land in de koude maanden. Denk aan boerenkool, cavolo nero of witte kool. Perfect geschikt voor een diepgroene pasta (pag. 50). Dankzij maar liefst 100 recepten van Julius heb je met The Farm Table een flinke dosis inspiratie gekregen om het komende jaar op-ti-maal te profiteren van alle smaken, elk seizoen weer!

Conclusie

Mijn droom van het plattelandsleven is zojuist versterkt door de verhalen, liefde en recepten die Julius in The Farm Table deelt. Wellicht omdat het Britse platteland net even een stukje idyllischer is dan de Nederlandse polder… Maar zeker omdat het stukje zelfvoorzienend leven mij per jaar meer interesseert. En hoewel er uit mijn kleine moestuintje echt eetbare producten voortkomen, opereert Julius op een heel ander niveau. Desondanks heel leerzaam en heeft het mijn ogen geopend voor koken met de seizoenen.

Pluspunten:

  • De gerechten in The Farm Table zijn stuk voor stuk comfort food toppers.
  • Het idee van koken met de seizoenen zagen we eerder in andere kookboeken. Echter nodigde het concept van seizoen koken mij niet eerder zo uit. Julius weet elk seizoen spannend te maken.
  • Voor de meeste gerechten staat een niet al te lange ingrediëntenlijst. Wat het spontaan bereiden van een flink aantal recepten vergroot.
  • Het boek is geschikt voor alle soorten kookliefhebbers, startend en ervaren.
  • Achterin het boek deelt Julius een aantal van zijn basisrecepten.

Minpunten:

  • Er wordt geen algehele bereidingstijd bij de recepten benoemd.
  • Receptteksten zijn als 1 lange alinea gedrukt. Dit vind ik altijd wat onhandig lezen en maakt de kans op informatie missen en fouten maken groter.

Nederlands | 9789464042580 | september 2023 | Hardcover | 320 pagina’s
Dit boek is beschikbaar gesteld door Fontaine Uitgevers.

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via FacebookInstagram of Pinterest.

MEER LEUKE BOEKEN: