Ik heb het al weleens eerder met jullie gedeeld. Ik ben een sucker voor comfortfood. Eten dat je ziel streelt aan het einde van een lange werkdag, een gure herfstdag of een ander willekeurig moment waarna je op de bank ploft en de woorden: ‘he, he’ uitzucht. Gevolgd door de gedachten dat je nog moet eten, maar eigenlijk niet zo’n zin hebt om veel moeite te moeten doen maar toch iets lekkers wilt. Júist dan is comfortfood de uitkomst. Maar comfortfood betekent voor iedereen wat anders. Tijd dus dat er een fijne bundeling van recepten werd uitgegeven waar je eindeloos inspiratie uit op kan doen. Hugh Fearnley-Whittingstall nam die rol op zich en publiceerde: Ultiem Comfort Food, vol pure recepten voor iedere dag.

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review: Ultiem Comfort Food – Hugh Fearnley-Whittingstall

Na twee eerdere succesvolle kookboeken is culinair schrijver Hugh Fearnley-Whittingstall dus terug met een kookboek vol met gerechten die gegarandeerd een glimlach op je gezicht moeten toveren. Een snelle Google zoektocht leert mij dat zijn eerdere boeken gericht waren op gezond eten, en dus verbaast het mij niet dat ook de missie voor gezonde voeding is doorgevoerd in Ultiem Comfort Food. De term comfortfood wordt volgens Hugh nog wel eens geassocieerd met ‘ongezond’ en dus laat hij zien hoe het anders kan en dat je met een paar subtiele aanpassingen comfortfood niet alleen lekker, maar ook voedzaam maakt. 

Troostrijke recepten

Dit doe je dus niet door ingrediënten weg te laten. Maar door juist meer gezonde en lekkere dingen toe te voegen, zoals volkoren producten, gefermenteerde groenten en yoghurt met levende culturen (hier gaat even een wenkbrauw bij omhoog…). In Ultiem Comfort Food vind je meer dan 100 recepten en zijn dat (volgens de achterflap) stuk voor stuk recepten waarbij je je vingers wilt aflikken.

Denk aan hotpot met peulvruchten en gedroogd fruit, een romige uientaart met heerlijke verse groenten, een broodje vis met kimchi (i.p.v. coleslaw), of volkoren millionaire’s shortbread met karamel van dadel. Van soep, stoofpot en taco’s tot hartige én cakes, zoete taarten en koek: Ultiem Comfort Food staat vol troostrijke recepten van over de hele wereld – allemaal een tikkeltje anders dan de norm, maar minstens even lekker en voor ieder moment van de dag.

CONCLUSIE

In de tien hoofdstukken die Hugh heeft weten te vullen in Ultiem Comfort Food komen veel bekende en geliefde gerechten langs. Zo spot ik een champignoncrème soep, Chili con carne, Kip-preitaart en zelfs een chocolademousse. Gerechten die ik wel degelijk onder de noemer comfortfood schaar. Maar al bladerend spot ik tussendoor ook veel recepten die prima geschikt zijn voor een dagelijkse maaltijd en die ik dan juist weer niet onder comfortfood zou plaatsen.

Daarnaast ligt de gezondheidsboodschap van Hugh er toch best dik bovenop en dat vind ik eigenlijk jammer. Wellicht dat hij en ik een verschillende perceptie hebben van comfortfood, maar de mijne is niet dat het eten uber gezond hoeft te zijn. Neem die eerdergenoemde champignoncrème, waar geen room aan te pas komt maar de crème ontstaat door geblende cashewnoten. Er staat netjes bij vermeld dat het hier om een vegan recept gaat maar er zijn in mijn optiek smaakvollere opties. Al met al moet je als lezer van Ultiem Comfort Food van Hugh Fearnley-Whittingstall dus openstaan voor nieuwe opties en ingrediënt combinaties zoals je ze niet eerder maakte. Klinkt je dat goed in de oren? Dan is het boek meer dan geschikt voor jou. Ik val helaas niet onder die categorie en hou vast aan comfortfood zoals ik het ken, rijk en troostend.

Pluspunten:

  • De verdeling tussen vlees-, vis-, vegetarische- en vegan recepten is in Ultiem Comfort Food mooi in balans.
  • Hugh geeft bij enkele recepten zelfs instructies voor een variatie op het recept. Erg leuk, want zo kun je ook nog eens experimenteren.

Minpunten: 

  • Er staan recepten in waarvan ik ze niet onder te term comfortfood zou scharen. Multigranola, Havermoutpap, Zachte eitjes om te dopen, Sardines op toast met tomaat. Lekker? Absoluut, comfortfood? Absoluut niet.
  • Enkele recepten zijn wel erg simpel (o.a. warme chocolademelk, gekookte speltpap & broodje pindakaas met fruit) en horen naar mijn mening niet thuis in een kookboek.
  • Er wordt geen bereidingstijd opgesomd bij de recepten.
  • De receptinstructies zijn over het algemeen lang van stof.

Nederlands | Druk: 1 | 9789023017011| november 2022 | Hardcover | 336 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Becht.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEUKE BOEKEN: