Een Carajillo is een Spaanse drank, waarin je koffie gecombineerd met brandy, whisky, likeur of rum. Het is typisch Spaans en het dateert uit de tijd van de Spaanse bezetting van Cuba. De troepen combineerden koffie met de lokale rum om zichzelf ‘coraje‘ te geven. Zichzelf dus moed is te drinken. In de loop van de tijd is het woord coraje verbasterd naar corajillo en carajillo

Koffie

Sinds wanneer drinken we eigenlijk koffie?

Koffie werd waarschijnlijk het eerst door de mens opgemerkt in het Koninkrijk Kaffa (1390-1897), dat nu in Ethiopië ligt. Hier werd het buna, bunn of bunchum genoemd, wat ‘boon’ betekent.

Over de ontdekking van koffie als drank bestaan verschillende legenden. Bijvoorbeeld over een herder genaamd Kaldi. Hij zag dat zijn geiten na het eten van bepaalde bessen erg opgewonden werden. De herder plukte er wat, kookte ze en verkreeg een aftreksel met een tot dan toe onbekende geur. Die drank was bitter, maar gaf ook een gevoel van voldoening en helderheid van geest. Een ander verhaal gaat over een Soefigeleerde uit Jemen die naar Kaffa reisde en van de bessen een drankje maakte. Koffie zou hierna wijn hebben vervangen als religieuze drank. Ook is er nog een verhaal van een naar de woestijn verbannen geestelijke uit de Jemenitische havenstad Mokka die vanwege de honger besloot de bessen van een koffieplant te koken.

?c=25521&m=2299193&a=290703&r=carajillo&t=html

Waarom noemen we koffie koffie?

De herkomst van het woord “koffie” blijft enigszins mysterieus, maar het is mogelijk om het te traceren tot het Arabische woord “qahwa”, via het Turkse “kahve”. Hoewel de exacte oorsprong niet volledig zeker is, vertonen de woorden voor koffie in veel talen opvallende overeenkomsten, wat erop wijst dat ze allemaal teruggaan tot dezelfde wortel.

Het Arabische woord “qahwa” had oorspronkelijk de betekenis van “wijn” of “kracht”. Deze term zou kunnen zijn afgeleid van de naam van het Ethiopische Koninkrijk Kaffa, waar koffie naar verluidt zijn oorsprong vond. Kaffa staat bekend als een regio met vruchtbare grond en een gunstig klimaat voor de groei van koffieplanten. Het is fascinerend om te bedenken dat het woord voor koffie mogelijk zijn oorsprong vindt in de naam van deze regio.

Ontdek de beste ambachtelijke koffie op 1 site

Terwijl de Arabische invloed op het woord “koffie” duidelijk is, blijft het een complexe etymologische reis die ook culturele en geografische elementen omvat. De geschiedenis van koffie is doordrenkt van ontdekkingen, handelsroutes en culturele uitwisselingen. Wat begon als een lokaal gebruik in Ethiopië, verspreidde zich via Arabië naar Europa en uiteindelijk over de hele wereld.

In de loop der eeuwen heeft koffie niet alleen de wereld veroverd als een geliefde drank, maar heeft het ook zijn stempel gedrukt op tal van aspecten van cultuur, handel en sociale interactie. Het woord “koffie” draagt dus niet alleen de smaak van de drank, maar ook de rijke geschiedenis en diverse reis die het heeft doorgemaakt om de alledaagse term te worden die we vandaag de dag gebruiken.

Hoe zet je de lekkerste espresso?

De lekkerste espresso zet je natuurlijk met een profi espressomachine. Het bakkie waar je aan toe bent, is afhankelijk van de watertemperatuur, de hoeveelheid droge koffie, de hoeveelheid espresso die je maakt, de tijd die het de machine kost om je shot te maken en de consistentie van de gemalen koffiebonen. Lastig om allemaal zelf in de gaten te houden. Op www.vivakoffie.nl staat een top 10 van de beste espressomachines om elke dag de perfecte espresso te maken.

?c=25521&m=2299193&a=290703&r=carajillo&t=html

Carajillo Koffie Cocktail

Om in het Spaanse thema te blijven heb ik een versie gemaakt met Licor 43, maar als je meer van de stevige alcohol bent, kan je ook whisky of rum gebruiken. Ik vind het lekker dat de koffie een beetje op de Licor 43 drijft waardoor je verschillende smaaksensaties hebt in je glas. En ideaal als after dinner cocktail!

Carajillo koffie/Licor 43 cocktail
Carajillo koffie/Licor 43 cocktail
Carajillo koffie/Licor 43 cocktail

Benodigdheden voor 1 Carajillo:

  • 35 ml Licor 43
  • 35 ml hete espresso (± 1 kopje)
  • ijsbal of grote ijsblokjes

Bereidingswijze:

  1. Vul het glas met een ijsbal of grote ijsblokjes
  2. Giet de Licor 43 er overheen
  3. Dien dit samen met het kopje hete espresso op
  4. Schenk op het moment van drinken de espresso over de likeur

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief! Of volg ons via FacebookInstagram of Pinterest.

MEER KOFFIE:

?c=25521&m=2299193&a=290703&r=carajillo&t=html

MEER LEUKE ARTIKELEN: