Carajillo koffie cocktail

Een Carajillo is een Spaanse drank, waarin je koffie gecombineerd met brandy, whisky, likeur of rum. Het is typisch Spaans en het dateert uit de tijd van de Spaanse bezetting van Cuba. De troepen combineerden koffie met de lokale rum om zichzelf ‘coraje‘ te geven. Zichzelf dus moed is te drinken. In de loop van de tijd is het woord coraje verbasterd naar corajillo en carajillo

Sinds wanneer drinken we eigenlijk koffie?

Koffie werd waarschijnlijk het eerst door de mens opgemerkt in het Koninkrijk Kaffa (1390-1897), dat nu in Ethiopië ligt. Hier werd het buna, bunn of bunchum genoemd, wat ‘boon’ betekent.

Over de ontdekking van koffie als drank bestaan verschillende legenden. Bijvoorbeeld over een herder genaamd Kaldi. Hij zag dat zijn geiten na het eten van bepaalde bessen erg opgewonden werden. De herder plukte er wat, kookte ze en verkreeg een aftreksel met een tot dan toe onbekende geur. Die drank was bitter, maar gaf ook een gevoel van voldoening en helderheid van geest. Een ander verhaal gaat over een Soefigeleerde uit Jemen die naar Kaffa reisde en van de bessen een drankje maakte. Koffie zou hierna wijn hebben vervangen als religieuze drank. Ook is er nog een verhaal van een naar de woestijn verbannen geestelijke uit de Jemenitische havenstad Mokka die vanwege de honger besloot de bessen van een koffieplant te koken.

Koffie

Waarom noemen we koffie koffie?

De exacte herkomst van het woord koffie is niet zeker. De woorden koffie en café zijn via het Turkse kahve te herleiden tot het Arabische woord qahwa. De woorden voor koffie lijken in de meeste talen op elkaar en gaan dus allemaal terug tot dezelfde wortel. Of het Arabisch er ook helemaal aan ten grondslag ligt, is niet met zekerheid achterhaald. Het woord qahwa, dat oorspronkelijk “wijn” of “kracht” betekende, kan zelf afgeleid zijn van de naam van het Ethiopische Koninkrijk Kaffa, waar de koffie oorspronkelijk vandaan kwam.

Koffie

Hoe zet je de lekkerste espresso?

De lekkerste espresso zet je natuurlijk met een profi espressomachine. Het bakkie waar je aan toe bent, is afhankelijk van de watertemperatuur, de hoeveelheid droge koffie, de hoeveelheid espresso die je maakt, de tijd die het de machine kost om je shot te maken en de consistentie van de gemalen koffiebonen. Lastig om allemaal zelf in de gaten te houden. Op www.vivakoffie.nl staat een top 10 van de beste espressomachines om elke dag de perfecte espresso te maken.

Cocktail

Om in het Spaanse thema te blijven heb ik een versie gemaakt met Licor 43, maar als je meer van de stevige alcohol bent, kan je ook whisky of rum gebruiken. Ik vind het lekker dat de koffie een beetje op de licor 43 drijft waardoor je verschillende smaaksensaties hebt in je glas. En ideaal als after dinner cocktail!

Carajillo koffie/Licor 43 cocktail Carajillo koffie/Licor 43 cocktail Carajillo koffie/Licor 43 cocktail

Benodigdheden voor 1 Carajillo:

  • 35 ml Licor 43
  • 35 ml hete espresso (± 1 kopje)
  • ijsbal of grote ijsblokjes

Bereidingswijze:

  1. Vul het glas met een ijsbal of grote ijsblokjes
  2. Giet de Licor 43 er overheen
  3. Dien dit samen met het kopje hete espresso op
  4. Schenk op het moment van drinken de espresso over de likeur


Elke week de nieuwste recepten en reisartikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


NOG MEER KOFFIE ↓

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.