Na een culinaire reis door de keuken van Roemenië blijven we in Oost-Europa en is het tijd voor Oekraïne! Als noorderburen van Roemenië zijn ze onderdeel van Oost-Europa, maar Oekraïne is een geheel op zichzelf staand land met eigen tradities en culinaire smaken. Het werd tijd dat de rest van Europa kennis leert maken met die smaken, vond schrijfster Olia Hercules. Als Oekraïnse schroomt ze niet te spreken over de vreselijke toestand waarin het land zich bevindt en is ze er zeker van dat haar land weer zal floreren. Ze deelt daarom dan ook de gerechten van Oekraïne zoals ze ooit waren en weer zullen zijn na de Overwinning. Met De keukens van Oekraïne wil ze de eettradities en gekoesterde recepten doorgeven en opnieuw het licht erop schijnen dat het verdient.

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review: De Keukens van Oekraïne – Olia Hercules

Samensmelting

Oekraïne is een gigantisch land, met een zeer complexe en turbulente geschiedenis. Ukrayina betekent ‘grensland’ en is door de eeuwen heen een grensprovincie geweest voor een aantal machtige rijken. Een groot deel van het land bestaat uit open en onbeschermd gebied, wat zeer uitnodigend is voor indringers. En dus waren de grenzen van Oekraïne nogal onderhevig aan veranderingen. 

Maar ondanks het gebrek aan erkenning voor Oekraïne als onafhankelijke staat, hebben de mensen op het platteland toch hun eigen, mooie, melodische taal en een kenmerkende cultuur en keuken ontwikkeld. De samensmelting van culturele invloeden uit buurlanden die we in Roemenië ook al zagen, is evengoed van toepassing op Oekraïne. Ingeklemd tussen landen als Polen, Rusland en Moldavië, is de regionale keuken van Oekraïne zeer divers te noemen. 

Van aubergineboter tot vis

In De keukens van Oekraïne deelt Olia Hercules haar recepten en eetherinneringen. Van geroosterde aubergineboter met tomatentoast, lichte bietenborsjtsj met home made dumplings tot zoete maanzaadcake toe. Ik wist niet dat de Oekraïense keuken zo verrassend lekker is! Olia weet als prijswinnende chef met Oekraïense roots als geen ander hoe ze de klassiekers van haar vaderland tot frisse en sprankelende gerechten helemaal anno nu maakt. 

Laat Olia je leren hoe je aan het begin van de herfst groenten conserveert, om zo smaakvol de wintermaanden door te komen. Maak ontbijt, hapjes, soepen en verse pasta’s. Gevuld met groenten van het land en vis uit de rivieren. Hoofdstuk na hoofdstuk deelt Olia Hercules recepten die makkelijk maakbaar zijn, barsten van de smaak en die boven alles authentiek Oekraïne naar jouw keuken brengen. Tot slot sluit Olia De keukens van Oekraïne af met prachtige verhalen over de eetgewoontes van Oekraïners uit alle windstreken en alle keukens van het land. Zo ontdek je hap voor hap de keukens van dit land.

CONCLUSIE

Net als bij het boek over de Roemeense keuken, kon ik over Oekraïne ook niet zeggen dat ik er veel kaas van gegeten had. Voor het uitbreken van de oorlog lag het land niet persé op mijn radar en stond een bezoek aan Kiev niet op de planning. En hoewel dat voorlopig ook niet gaat gebeuren vanwege veiligheidsredenen, ben ik blij dat ik dankzij De Keukens van Oekraïne op veilige afstand van de oorlog tóch kennis kon maken met het land en haar culinaire tradities.

De Keukens van Oekraïne is een liefdesverklaring van Olia aan Oekraïne. Al bladerend, lezend en kokend, kun je niet anders dan begrijpen waarom ze verliefd terugdenkt aan haar vaderland. Een land dat bewoond wordt door vindingrijke bewoners en een keuken heeft vol warmte, kleur en smaak. De recepten die je dankzij Olia Hercules kunt maken geven een goede kijk in de, toch wat onbekende, Oekraïense keuken en leer je meer over een eetcultuur die tot op heden samensmolt met de term Oost-Europees. 

Hoewel ik blij ben met het boek in mijn boekenkast, kan ik mij voorstellen dat het boek niet voor iedereen is weggelegd. In online reviews las ik veelvuldig dat Olia in haar eerdere boeken de Oekraïense klassiekers al deelde en in De Keukens van Oekraïne recepten deelt voor de avontuurlijk aangelegde koks. Zo legt ze bijvoorbeeld de focus op het gebruiken van ingrediënten die voor handen liggen om verspilling te voorkomen. En laten dit nou net ingrediënten zijn die voor westerlingen ongebruikelijk zijn zoals: ossentong, varkensbloed of varkensoren. Voor een avontuurlijke kok wellicht geen probleem, maar voor de gemiddelde thuischef is dus niet elk recept in het boek bruikbaar. 

Pluspunten:

  • Het gros van de gebruikte ingrediënten is gemakkelijk verkrijgbaar.
  • Hoewel veel ingrediënten overeenkomen met de Westerse keuken, is het praktisch dat Olia achterin het boek uitleg geeft over typisch Oekraïense ingrediënten. 
  • Olia heeft een pagina gewijd aan verschillende menusuggesties, heel fijn! Zo kun je gemakkelijk zien welke gerechten smaakvol bij elkaar passen.

Minpunten: 

  • Er wordt geen bereidingstijd genoemd bij de recepten.
  • Hoewel de recepten er smaakvol uitzien, nodigen ze lang niet allemaal uit om op een simpele dinsdagavond even uit te proberen. Er is tijd en voorbereiding nodig voor een flink deel van de recepten. 
  • Heb je moeilijke eters in huis? Dan kun je dit boek beter laten liggen.

Nederlands | Druk: 1 | 9789043925754 | november 2022 | Hardcover | 320 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Kosmos Uitgeverij.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEUKE BOEKEN: