Review: Seasons Moestuin – Jessica Koomen

Een paar jaar geleden lieten mijn vriend en ik een dakterras plaatsen op onze woning. We hadden amper buitenruimte en op de ruimte die er wel was kwam haast geen zon. Onacceptabel voor zonaanbidders zoals wij. Naast de extra zonuren kregen we er een flink aantal m2 bij qua buitenruimte en daar zag ik mijn kans schoon. Dit was namelijk een perfecte oplossing voor mijn wens om te gaan moestuinieren. Nu moest dit natuurlijk in potten en kon het niet zo uitgebreid als in een volkstuin, maar hé het was beter dan niks… Fast forward 3 jaar en mijn stadse moestuin op het dak staat inmiddels weer in volle bloei en kan ik zelfs bijna gaan oogsten! Omdat een moestuin constante onderhoud vraagt wilde ik mij meer inlezen over tips en technieken. En daar kwam het nieuwe boek: Seasons Moestuin van Jessica Koomen perfect bij van pas.

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review: Seasons Moestuin – Jessica Koomen

Moestuinieren kun je leren

Zangeres en schrijfster Jessica Koomen verscheen jaren geleden op de radar van Seasons Magazine hoofdredacteur Fanny Glazenberg. Op haar Instagram-account deelt Jessica namelijk al jaren alles over haar passie voor moestuinieren en het slim gebruik maken van elk stukje groen dat ze hieruit oogstte. Fanny vond dit maar wat interessant en benaderde Jessica. Ze stelde voor om hun krachten te bundelen en na een groeiperiode van twee jaar kon een vruchtbare samenwerking tussen Jessica en Seasons Magazine geoogst worden, wat resulteerde in Seasons Moestuin.

Heb je nou ook al een tijdje de wens om te gaan moestuinieren? Maar weet je niet zo goed hoe je moet beginnen? Of twijfel je of je wel voldoende ruimte ervoor hebt? Lees dan vooral verder want Seasons Moestuin leert je hoe je op een eenvoudige manier kunt beginnen met het aanleggen van een (mini)moestuin. Tuurlijk kun je direct beginnen met zaadjes en planten in de aarde stoppen, maar dan zul je hoogstwaarschijnlijk snel tegen een aantal problemen aanlopen. Problemen die je met wat voorwerk en inlezen in tips en tricks (van bijvoorbeeld Jessica) had kunnen verhelpen. 

De oogst gelijk verwerken in recepten

Seasons Moestuin leert je de basisinformatie over alle belangrijke aspecten van moestuinieren. Denk aan het aanleggen van een gezonde bodem, het maken van een plattegrond voor efficiënt zaaien, hoe je met de natuur mee tuiniert en hoe je jouw eigen oogst kunt verwerken in heerlijke gerechten. Jessica geeft veel praktische informatie voor beginnende en de meer ervaren moestuiniers die hun horizon willen verbreden. Ze geeft daarnaast een tal van leuke DIY-ideeën voor een ecologische tuin en legt uitgebreid uit hoe je met diverse conserveertechnieken je oogst het beste kunt bewaren. 

Als de groei van je aangelegde planten goed verlopen is en de planten in een optimale conditie kunnen groeien, kun je gedurende het seizoen gaan oogsten. Nu kun je de groenten gemakkelijk wegwerken in alledaagse gerechten, maar is het des te leuker om hier specifieke gerechten mee te maken waarin die specifieke groente de hoofdrol speelt. Jessica deelt in Seasons Moestuin ruim honderd plantaardige en vegetarische recepten die je kunt maken met je eigen oogst! Denk aan een knapperige palmkoolsalade met chewy tempeh, een winterposteleincurry, een kraakverse aardappelfocaccia met rode ui of een frisse zomerse knolselderijsaté. 

CONCLUSIE

In mijn directe omgeving ben ik de enige die fanatiek tijd besteedt aan moestuinieren. Hier en daar beginnen vrienden wel met planten op balkons, maar niet zo vullend als ons dakterras eruitziet. En omdat ik eigenlijk ook maar wat doe, gaat het nog wel eens mis en moet ik op zoek naar een oplossing. Hierdoor ben ik genoodzaakt om die informatie over mijn planten van het internet te halen. En hoewel dat altijd wel voldoet, is het ook wel eens leuk om ergens anders tips en informatie vandaan te halen. Dankzij de schrijfwijze die Jessica Koomen in Seasons Moestuin hanteert kreeg ik bijna het gevoel alsof ik in een notitieschrift van een kennis mocht lezen. Om van haar geheimen te leren.

Voor een groot deel van de gangbare moestuin gewassen heeft Jessica een uitleg, tips en bereidingswijzen opgenomen in het boek. Heel fijn, want zo kun je niet wachten om de volgroeide vruchten van de plant te trekken om er hele lekkere gerechten mee te maken. 

Seasons Moestuin is een dik boek, wat voor het gros bestaat uit recepten. Hierdoor is het geen leesboek om in één keer door te lezen, maar om zo nu en dan uit de kast te pakken wanneer je hem nodig hebt. Bijvoorbeeld wanneer er weer een verse lading tomaten van de rank af komen en je je afvraagt wat je er dit keer voor lekkers mee kunt maken.

Pluspunten:
 • De vele foto’s in het boek geven een goed sfeerbeeld van hoe een moestuin eruit kan zien. 
 • Het boek is bijzonder geschikt voor startende tuiniers. Een pluspunt is dat ervaren tuiniers vooral inspiratie op kunnen doen uit de recepten van Jessica.
 • Naast speciale gerechten heeft Jessica ook basisrecepten of klassiekers opgenomen in haar boek. Fijn voor als je even geen zin hebt in een hele maaltijd maar wel je oogst moet verwerken.
 • De zaaikalender achterin is een enorm pluspunt. Zo kun je voor het komende seizoen al je planning maken.
Minpunten: 
 • Ik had graag per gewas wat meer uitleg gekregen over de plagen en ziektes die planten kunnen treffen. Jessica Koomen benoemt ze nu kort in haar opsomming maar wijdt er niet over uit. Waardoor je alsnog moet Googelen.

Nederlands | Druk: 1 | 9789038810614 | februari 2022 | Hardcover | 264 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Nijgh & Ditmar.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


NOG MEER LEUKE BOEKEN:

Print Friendly, PDF & Email

One Comment Voeg uw reactie toe

 1. Jessica Koomen schreef:

  Dankjewel voor je leuke review van mijn boek Seasons Moestuin! Heel leuk om te lezen. Je punt van kritiek snap ik. Helaas was er tijdens het schrijven van mijn boek een enorme papierschaarste waardoor het door ons gereserveerde aantal pagina’s niet kon worden uitgebreid. Er moesten dus keuzes worden gemaakt en daarom kozen we voor zeer uitgebreide ecologische basisinfo, aangevuld met een aantal goeie diy’s voor de een aantal gewasproblemen, maar niet voor alle plagen en ziektes.

  Voor een volgend moestuinboek is je punt zeker iets om mee te nemen!

  Heel leuk dat je ervaart deelgenoot te zijn van mijn tuingeheimen! ❤️ Dankjewel voor je review!

  Groetjes,
  Jessica Koomen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.